(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Op vrijdag 4 november komen experts en insiders uit Nederland, Duitsland, Canada en de VS in Eindhoven bijeen om de toekomst van de cannabisbranche te bespreken. Het belooft hét Nederlandse cannabis evenement van het jaar te worden.

Platform Cannabisondernemingen Nederland bestaat kwart eeuw

Coffeeshopbond PCN organiseert dit groots opgezette symposium om hun 25-jarig bestaan luister bij te zetten en omdat de cannabisbranche aan de vooravond van grote veranderingen staat. Plaats van handeling is het iconische, vliegende schotelvormige Evoluon, wat mij betreft nog steeds het mooiste gebouw van de Lichtstad.

Met mijn vriend en collega Steven Kompier help ik het PCN bij de programmering en organisatie van het symposium. Dat brengt als vanzelf herinneringen naar boven aan de Cannabis University tijdens de laatste twee edities van Cannabis Bevrijdingsdag in 2017 en 2018. Wij werkten toen ook samen om een zo sterk mogelijk programma te presenteren, met sprekers die écht verstand van zaken hebben.

Sprekers uit Canada, Duitsland en de Verenigde Staten

Die inzet is gelijk gebleven bij het PCN jubileumsymposium: experts en insiders, mensen die dichtbij het vuur zitten. Zoals Georg Wurth, oprichter van Deutsche Hanfverband (DHV), Europa’s grootste organisatie voor legalisering van wiet. Hij kent als weinig anderen de ontwikkelingen rond de aanstaande legalisering bij onze Oosterburen.

Ook de andere twee panelleden bij het internationale panel zijn van hoog niveau. Bob Hoban, een van de eerste en bekendste wietadvocaten van Amerika, was in ruim dertig landen betrokken bij cannabis wetgeving. Ik zie ook zeer uit naar de komst van Hilary Black, die in 1997 de BC Compassion Club Society oprichtte, de eerste mediwiet-winkel van Canada.

In de voorbereiding vertelde ze aan Steven Kompier dat ze nog voor Wernard Bruining heeft gewerkt bij growshop Positronics, toen ze lang geleden een tijdje in Amsterdam woonde. Tot voor kort was Black in dienst van het Canadese mega-cannabisbedrijf Canopy Growth, maar ze werd ontslagen op een manier die geen schoonheidsprijs verdient.

Het Nederlandse cannabisbeleid en de wietproef

Naast het internationale paneldebat zijn er nog drie debatten, over de knelpunten van het huidige beleid, over de wietproef en over de vraag hoe het beter kan. De aangewezen wietproef telers mijden de publiciteit, maar bij het wietproef paneldebat schuiven er wee aan: John Meijers van Holigram en Bart Vollenberg van Aardachtig. Derde panellid is de Bredase burgemeester Paul Depla (foto hieronder), die al jaren strijdt voor regulering.

Er komen ook ambtenaren en andere overheidsdienaren en hopelijk letten zij goed op bij het eerste paneldebat. Er is veel mis met ons cannabisbeleid en de sprekers in dit panel kunnen dat glashelder uitleggen: Joachim Helms van Greenhouse coffeeshops, drugsexpert August de Loor, de Groninger professor Jan Brouwer en Deborah Bruin, die cum laude afstudeerde op het coffeeshopbeleid én werkte in de Rotterdamse shop van haar moeder.

Nicole Maalsté (foto hierboven) is waarschijnlijk het bekendste panellid bij het laatste debat, over de vraag hoe we het beleid en de branche kunnen verbeteren. Maar ik ben ook erg benieuwd naar Tim Vis, die jaren bij Spong Advocaten werkte en meeschreef aan het boek ‘De hypocrisie van de achterdeur’. Twee zeer ervaren coffeeshopondernemers, Willem Vugs en PCN-bestuurslid Sander Hewitt, zorgen voor de stem van de praktijk in dit vierde paneldebat.

Koos Zwart Award, jubileumboek over coffeeshops en tickets

Het symposium duurt de hele dag en wordt gepresenteerd door Bas van Werven, bekend van BNR radio (‘De Ochtendspits’). Naast de vier paneldebatten staat de uitreiking van de Koos Zwart Award op het programma en de presentatie van een boek dat ik in opdracht van het PCN heb geschreven. ‘Een kwart eeuw knokken voor de coffeeshop’ beschrijft de geschiedenis van het PCN en de ongelofelijke manier waarop ons cannabisbeleid zich heeft ontwikkeld.

De presentator van het PCN jubileumsymposium

Bij de ticketprijs is een exemplaar van dit ruim geïllustreerde boek, een uitgebreide lunch en een feestelijke borrel inbegrepen. Als je de actiecode pcnsymposium invult bij het bestellen van tickets krijg je vijftig procent korting.

Volledig programma, alle sprekers, praktische info vind je HIER

Direct ticket(s) bestellen kan HIER

(advertentie)