(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Journalisten houden van jubilea, die ze als kapstok kunnen gebruiken om een artikel aan op te hangen. Vorige week werd ik gebeld door NPO Radio 1 en door NRC omdat het dezer dagen vijf jaar geleden is dat de wietproef werd aangekondigd.

Vroeg uit de veren voor radio-interview

Het verspreiden van correcte informatie over cannabis is een kerndoelstelling van de stichting VOC, dus ik ben altijd blij als er journalisten bellen. Het was wel even slikken toen ik begreep dat het Radio 1-programma Vroeg! waarvoor ik werd uitgenodigd live wordt uitgezonden van vijf tot zes uur ’s morgens. Omdat er dan nog geen treinen rijden en ik geen rijbewijs heb, regelde de redactie gelukkig een hotelovernachting in Hilversum.

Het was een vreemde gewaarwording om rond half vijf ’s ochtends door Hilversum en het nog vrijwel uitgestorven Mediapark te wandelen. Ik was op tijd, er was koffie en presentator Stephan Komduur bleek zeer vriendelijk en geïnteresseerd.

Het uur vloog om. Vrijwel alle vragen van luisteraars waren relevant en niet veroordelend; dat heb ik wel eens anders meegemaakt. De uitzending is HIER terug te luisteren.

Mijn eerste buitenwiet na de aankondiging van de wietproef (2017)

Wietproef-kwekers praten (nog) niet met de pers

Het gesprek met de politiek verslaggeefster van NRC was een achtergrondgesprek, het artikel moet nog verschijnen. Voor beide media heb ik geprobeerd om een ingelote teler te strikken, maar dat is niet gelukt. Binnen het telersoverleg, waaraan voor zover ik weet acht van de tien ingelote telers meedoen, is afgesproken dat individuele telers voorlopig niet met de landelijke pers praten.

Ik begrijp de gevoeligheden en de koudwatervrees, maar die afspraak lijkt me toch niet slim. De bedoeling is toch juist om cannabis uit de stiekeme en geheime hoek te halen? Niet met de pers praten is dé manier om onjuistheden en vooroordelen voort te laten bestaan, in plaats van ze te ontkrachten.

Een fijne Durban Poison in de tweede buitenwiet-cyclus na de aankondiging van de wietproef (2018)

Het PCN jubileumsymposium

De geslotenheid van de telers maakt het jubileumsymposium van coffeeshopbond PCN op 4 november in het Evoluon in Eindhoven wel extra interessant. Bij het paneldebat over de wietproef schuiven daar namelijk wel twee ingelote telers aan, John Meijers van Holigram en Bart Vollenberg van Aardachtig.

Tip: VOC-secretaris Mauro Picavet heeft een actie op zijn website Cannabisindustrie.nl waarmee je vijftig procent korting krijgt op de ticketprijs van het PCN symposium.

Er gaat weinig boven deze Gorilla Glue uit de derde buitenwiet-cyclus na de aankondiging van de wietproef (2019)

Waarom duurt het zo lang met die wietproef?

Er zijn mensen die geloven dat onze regering de wietproef bewust vertraagt, met de bedoeling om van uitstel bij afstel uit te komen. Ik geloof dat niet. Al was het maar vanwege de schadeclaims die alle ingelote telers in zullen dienen als de wietproef afgelast zou worden.

De vertraging die de proef steeds oploopt wordt volgens mij veroorzaakt door een overmaat aan regels en voorschriften, gecombineerd met de fall-out van twintig jaar anti-cannabis propaganda van justitie, politie en politici. Wie jarenlang roept dat cannabis rotzooi en troep is, dat cannabis synoniem is aan keiharde criminaliteit en dat telers vaak vingers afknippen als wraakactie (hallo Max Daniel!), die moet niet raar opkijken als gemeenten niet staan te springen om ingelote cannabistelers welkom te heten.

En dit is jaar nummer 4 qua buitenwiet kweken na de aankondiging van de wietproef… (2020)

Ondertussen kweek ik gewoon zelf gezonde buitenwiet

Niet voor het eerst bijt ons tegenstrijdige cannabisbeleid zichzelf in de staart. Het stelselmatig criminaliseren van cannabis bemoeilijkt en vertraagt de onvermijdelijke regulering van de plant. Zie ook de weigerachtige houding van de banken; naar verluidt hebben de meeste ingelote telers nog steeds geen bankrekening kunnen krijgen.

Sinds de presentatie van het regeerakkoord van het vorige kabinet – met daarin de aankondiging van de wietproef – op 10 oktober 2017 zijn vijf jaar verstreken. Afgelopen weekend heb ik bijna al mijn buitenplanten geoogst. Ik ben een tevreden mens: geen meeldauw dit jaar en vrijwel geen schimmels of budrot. Honderd procent schone, biologisch geteelde cannabis, waarvan ik zeker weet welke soorten het zijn.

In de vijfde buitenwiet-ronde na de aankondiging van de wietproef was deze Kees Old School Haze van Super Sativa Seed Club een toppertje (2021)

Namen verzinnen voor de wietproef-wietjes

Het is mijn zesde buitenoogst sinds de aankondiging van het experiment gesloten coffeeshopketen. Volgens de laatste berichten is de gereguleerd-maar-nog-steeds-gedoogd-geteelde cannabis van de wietproef op zijn vroegst eind 2023 te koop. Maar waarschijnlijk zal het 2024 worden.

Misschien levert al die vertraging en het lange wachten inspiratie op voor namen van nieuwe wietsoortjes die de ingelote telers op een dag gaan kweken. “Laatbloeier”. “Turtle Haze”. “Doornroosje”.

En natuurlijk de “Triple Face Palm”.

De zesde (!) buitenwiet-cyclus na aankondiging van de wietproef herbergt onder meer deze smakelijke Pinkle Berry

(advertentie)