(advertentie)
(advertentie)
Gweedo Lees ook:
(advertentie)

Maak kennis met Gweedo, en zijn uitermate goede start van het buitenwietseizoen. Gweedo is de één-na-laatste buitenwiet-correspondent van 2020, en pakt het buiten kweken goed aan. Hij kweekt dit jaar meerdere fotoperiode-gevoelige wietsoorten, autoflowers en zijn eigen Original Gweedo. 

Gweedo

Hallo beste CNNBS lezer, ik ben Gweedo. Een ‘budgondische’ zonkweker uit het zuiden van het land. Ik ben zeer dankbaar dat ik mijn kruid zelf kan kweken, het helpt me mijn migraine te beperken en is goed voor mijn welzijn. Het doet mij goed. Iedereen heeft recht op roes vind ik. Bovendien zijn de legale genotsmiddelen die de overheid me biedt, zoals sigaretten en alcohol, slecht voor me dus die ontwijk ik liever. Zouden ze goed zijn, dan had mijn lichaam wel een eigen stof, orgaan of systeem voor deze middelen. Een endocannabinoïden-systeem heb ik echter wél, en jij ook.

Geen crimineel

Het kweken van cannabis is verboden maar ik ben geen crimineel. Een van de redenen waarom ik voor mijzelf kweek, is omdat ik ‘criminelen’ niet wil ondersteunen. Cannabis is niet het probleem, maar het verbod hierop. Daarom schuif ik ook regelmatig aan bij de vergaderingen van het VOC. Deze mensen doen goed werk en moeten daarom gesteund worden.

Over naar de reden van mijn schrijven dan, de buitenkweek! Dit jaar is een speciaal jaar want ik vier ik een jubileum. Ik kweek voor de 25e keer wiet onder de zon en mag dat ook nog eens met jullie delen. Over de zon gesproken, dat is een lichtbron die zelfs op bewolkte dagen nog net zoveel licht geeft als een 600 Watt HPS-lamp. En dat nog gratis ook!

Risicospreiding

Maar bewolking is wel iets om ons als buitenkwekers druk over te maken. Wolken brengen immers regen en schaduw waardoor de kans op schimmels toeneemt. En schimmel is buiten vaker regel dan uitzondering, zeker tegen het einde van het seizoen. En dat is nog maar één van de risico’s van een buitenkweker.

Het zal je maar gebeuren. Van je vijf gedoogde wietplanten krijgen er twee toprot, de derde waait kapot en de vierde wordt opgevreten door de slakken. Dan heb je dus nog maar één plantje om het hele jaar van te genieten. Dus moeten we het risico spreiden. Door de jaren heen heb ik van alles uitgeprobeerd en ik blijf hiermee experimenteren, maar de eenvoudigste manier vind ik de beste. Het leven is al moeilijk zat. Dus zorg ik voor een actief bodemleven en laat ik de plant zoveel mogelijk haar gang gaan. Als de zon dan een beetje meewerkt heb je al de halve wedstrijd gewonnen. De andere helft win je met veel liefde en aandacht.

Kokos & Original Gweedo

Laten we beginnen bij het begin: de bodem. Ik kweek al geruime tijd op kokos. Het geeft mij de mogelijkheid om wel of geen voeding te geven en de hoeveelheid voeding aan te passen naar behoefte. Aan de kokos voeg ik vermiculiet toe om het nog luchtiger te maken. Voeden doe ik met Canna Coco, Canna PK13-14 en melasse maar later meer hierover. Over pH- en EC-waardes maak ik mij niet zo druk. Ik gebruik schoon regenwater, altijd goed. Door naar de wietzaadjes die ik dit jaar heb laten kiemen.

  • O.G. Kush (gefeminiseerd van Seedstockers en gekregen van mijn schoonmoeder. Geen grap!)
  • Arjan’s Haze #1 (reguliere zaden van Greenhouse seeds. Jaren geleden heb ik deze plant verduisterd, door de lange bloei heeft ze wat zaden geproduceerd)
  • Black domina Afgan Kush (van World of Seeds, regulier. Op dezelfde manier verkregen als de Haze)
  • Bjorn (reguliere zaadjes die ik van een collega heb gekregen)
  • + Speed Auto (Sweet Seeds)
  • Super Skunk Auto (Sensi Seeds)
  • Hindu Kush Auto (Sensi Seeds)
  • Original Gweedo (Ooit kreeg ik op Cannabis Bevrijdingsdag een autoflower zaadje. Dit plantje gaf me zes zaadjes die ik vorig jaar heb laten uitkomen, vijf plantjes lekkere cannabis. Er zat ook een mannetje bij. Deze heb ik op een andere plek laten bloeien en het stuifmeel heb ik opgevangen. Hiermee heb ik drie andere autoflowers bestoven. De zaadjes zijn goed levensvatbaar, eens zien wat het wordt. Zelf noem ik deze voor het gemak Orginal Gweedo (OG).

Ontkiemen

Op 9 maart was het volle maan (zie de buitenwiet-kweekkalender) en ben ik begonnen met het kiemen van de de eerste lichting OG’s. Dit doe ik op de koffiefilter-methode. En hoera! Er zat een tweeling tussen.

Na vier dagen waren alle zaadjes uitgegroeid tot ongeveer een centimeter en heb ik ze in kleine potjes geplant; een magisch moment. Het zaadje verplaats ik met een rietje, hiervan staat een filmpje op mijn Instagram. Ondanks dat het nog vroeg in het jaar was, was de temperatuur in de kas lekker. In de avond werden de zaailingen bijgelicht met TL-licht. Hierdoor zijn ze goed geworteld en kunnen ze op 2 april in grotere potten.

Tweede ronde

Een volle supermaan op 8 april, dus tijd voor ronde nummer twee. De Haze, Black domina en Bjorn zijn de kiembox ingegaan. Ook zij ontkiemen goed en gaan in kleine potjes om verder te wortelen. Op 13 april zien ze er zo uit.

De eerste OG’s beginnen bloeiverschijnselen te vertonen; de mannetjes als eerste. Rond 24 april hebben de ook de vrouwen mooie bloeiharen. Uit de mannetjes heb ik er drie geselecteerd en onder het zolderraam gezet, hiervan ga ik het stuifmeel opvangen. Het spinnetje heb ik verwijderd.

Op 2 mei heb ik de plantjes van ronde twee, verpot naar 18-literpotten. De bovenste rand van het kweekpotje knip ik eraf. Zo heb ik meteen een label om de soorten niet door elkaar te halen. Hierboven zie je de foto’s.

Voor een laatste update vanuit de kas; hier is het goed toeven voor de dames. Deze hebben op 3 mei al kleine topjes en ook die zie je hierboven. Nee, ik mag niet klagen voor de tijd van het jaar. Het is een goede start! Hou het groen, en tot mijn volgende verslag.

Gweedo

(advertentie)