(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Afgelopen vrijdag konden we eindelijk bekendmaken dat Nederland voor het eerst in 13 jaar weer een echte cannabisbeurs krijgt: GROWLANDS. Achter de schermen ben ik al bijna twee jaar met dit project bezig, twintig maanden om precies te zijn.

Exit Eindhoven

Het voordeel van ouderwetse papieren agenda’s is dat je snel iets terug kunt zoeken, ook als dat jaren geleden is gebeurd. Voor deze column zocht ik op wanneer het woord GROWLANDS voor het eerst opduikt in mijn agenda en dat blijkt donderdag 21 juni 2018 te zijn. Op die dag staat gekrabbeld: ‘Rens ’s avonds hier over GROWLANDS Beurs Ehv nov 2019’.

Rens is mijn compañero Rens Hoppenbrouwers, medeoprichter van de HomeGrown Cup en bij de laatste edities onmisbaar in het team van Cannabis Bevrijdingsdag. Zoals uit de aantekening in mijn agenda blijkt, wilden we GROWLANDS aanvankelijk in het Beursgebouw in Eindhoven organiseren, in november 2019. We waren al een flink eind op scheut toen in december 2018 bekend werd dat het Beursgebouw gesloopt zou worden. Niet handig als je een jaarlijks terugkerend evenement wil opstarten. Exit Eindhoven dus.

Via Den Bosch naar Jaarbeurs in Utrecht

De volgende optie: de historische Brabanthallen in Den Bosch. Een locatie met veel voordelen, die Rens en mij als Brabanders zeker aansprak. Het enthousiasme van de Brabanthallen ten spijt kreeg de gemeente na een paar maanden echter koudwatervrees. We gaven we de moed natuurlijk niet op: we wisten van tevoren dat dit project niet makkelijk zou worden. En dat een zorgvuldige voorbereiding cruciaal was.

De derde keer bleek scheepsrecht: de Jaarbeurs in Utrecht. Een Triple A locatie, die voor iedereen makkelijk bereikbaar is. Ook de datum, het laatste weekend van augustus, is optimaal: het is nog lekker weer, de zomervakantie is net voorbij en er zijn geen andere wietbeurzen in Europa. Wel in het weekend vóór GROWLANDS: de Product Earth Expo in Warwickshire (UK) en Cannafair in het Duitse Düsseldorf. Voor standhouders is het daarna makkelijk doorreizen naar Utrecht.

We blijken niet de enigen te zijn die het absurd vinden dat er overal in Europa cannabisbeurzen zijn, behalve in Nederland

Wat GROWLANDS voor mij extra bijzonder maakt, is dat mijn broer Jeroen in ons team zit. Hij brengt dertig jaar zakelijke en financiële ervaring mee én het perspectief van een relatieve buitenstaander in de wondere wietwereld. Dat is mijn afdeling. En die van Rens natuurlijk.

De Benjamin van het GROWLANDS team, Erwin, is geboren in de jaren negentig, toen mijn broer en ik al kinderen hadden. Kleine kinderen, maar toch. Het team bestaat dus uit een twintiger, een dertiger, een veertiger en een vijftiger.

Vanaf augustus ook weer in eigen land te zien: duizenden cannabis minded mensen bij elkaar op een beurs – dit is een foto van ’s werelds populairste wiet-expo Spannabis in Barcelona…

De full experience

De reacties op GROWLANDS zijn, zeker sinds de lancering en de primeur op CNNBS afgelopen vrijdag, vrijwel zonder uitzondering positief en bemoedigend. We krijgen veel felicitaties en ook veel aanmeldingen van bedrijven. We blijken niet de enigen te zijn die het absurd vinden dat er overal in Europa cannabisbeurzen zijn, behalve in Nederland.

Volgende week gaan we met het hele GROWLANDS team naar Barcelona voor Spannabis, met een doos Engelse standhoudersbrochures en flyers. Mijn broer heeft al veel verschillende beurzen bezocht, over de hele wereld, maar nog nooit een cannabisbeurs. Rens, Erwin en ik gaan er uiteraard voor zorgen dat hij de full experience meemaakt, inclusief de bloeiende cannabis social club scene. Upward and onward!

(advertenties)