(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

De enige echte Captain Hooter gaf me een fascinerend boek cadeau: ‘Interpening, The Art and Science of the Cannabis Sommelier’. Oftewel: hoe bekijk en beoordeel je cannabis zoals een professionele sommelier dat met een glas wijn doet? 

Captain Hooter

Captain Hooter was te gast in High Tea met Derrick & Rens, de podcast over cannabiscultuur die ik met Rens Hoppenbrouwers maak. De aflevering met Captain Hooter, nummer 13, gaat komende vrijdag online. Het is altijd een plezier om met deze Californische super-cannabis-connaisseur bij te praten en dit opgenomen gesprek was geen uitzondering.

Sinds zijn masterclass op de laatste Cannabis Bevrijdingsdag en de videoregistratie daarvan wordt Captain Hooter heel anders ontvangen in de Amsterdamse coffeeshops, vertelde hij. En tot zijn genoegen ziet hij steeds meer budtenders zorgvuldiger omgaan met de cannabis en steeds meer shops die glazen potjes en andere alternatieven voor het aloude gripzakje gebruiken.

De mannen van High Tea met in hun midden de enige echte Captain Hooter…

Hennep en rookbare cannabis

Captain Hooter vertelde ook over ‘interpening’, een term die ik wel eens had opgevangen, zonder er het fijne van te weten. Dankzij het fraaie hardcover boek van Max Montrose, de uitvinder van deze methode om cannabis te beoordelen, weet ik dat nu wel. De in Denver, Colorado geboren Montrose is oprichter van het Trichome Institute. Hij presenteert interpening in zijn boek als de oplossing voor ‘one of the world’s largest and most complex quagmires: cannabis’.

Quagmire is te vertalen als drijfzand, moeras of modderpoel. En het is de naam van de perverse drinkmaat van Peter Griffin in Family Guy, maar dit terzijde.

Montrose haalt heel wat overhoop. Het onderscheid tussen Indica en Sativa, maar ook de definitie van een landras en de onderverdeling van de gezaghebbende cannabis-kenners Robert C. Clarke en Mark Merlin in hun standaardwerk ‘Cannabis, evolution and ethnobotany’ (2013). In plaats van de door Clarke en Merlin gehanteerde term ‘drug’ om hennep en rookbare cannabis van elkaar te onderscheiden, kiest Montrose voor ‘marijuana’.

‘Marijuana is een mooi woord’

Opmerkelijk, omdat veel cannabisactivisten dit woord mijden als de pest, vanwege de racistische oorsprong. Maar klopt dat eigenlijk wel? Montrose denkt van niet en presenteert historisch bewijs dat het woord mariguana – met een g – al lang voor de Amerikaanse ‘reefer madness’ periode werd gebruikt in Mexico, ook door artsen.

En dus, schrijft Montrose: ‘Trichome Institute has decided to reclaim and celebrate marijuana from these radicalized and negative connotations, as marijuana is a beautiful word that represents an amazing culture, history and clever people that were fighting their own prohibition just as we are today.’

De invloed van de kweker en de teelt- en verwerkingsmethoden zijn zo groot dat soortnamen als OG Kush of Silver Haze nauwelijks iets zeggen over de kwaliteit

Een centraal idee achter interpening is dat de invloed van de kweker en de teelt- en verwerkingsmethoden zo groot is, dat soortnamen als OG Kush of Silver Haze nauwelijks iets zeggen over de kwaliteit en het te verwachten effect van een topje wiet. Het loont dus de moeite, zeker ook als consument, om dat topje goed te leren bekijken en ruiken. Interpening leert je precies dat.

Drie principes van interpening

In een column kan ik de rijkdom van dit buitengewone boek geen recht doen. Ik kom er dus vast nog een keer op terug, maar hier alvast drie principes:

1. Kijk naar de dikte van de vingers van het blad: breed, medium of smal

‘Dikke vingers’, oftewel broad leaf marijuana (BLM), wordt geassocieerd met Indica, dus een meer stoned dan high effect, goed tegen pijn en slaapproblemen. Medium leaf (MLM) duidt op een gebalanceerd effect, zonder extremen. Narrow leaf (NLM) wordt geassocieerd met Sativa: een energiek, stimulerend effect. Broad Leaf Marijuana Dominant (BLMD) en Narrow Leaf Marijuana Dominant (NLMD) maken dit spectrum compleet.

2. Gebruik een loep of mini-microscoop om onacceptabele kenmerken te herkennen

In hoeverre is het topje intact en volledig ontwikkeld? Wat is de dichtheid en de conditie van de trichomen? Zijn er ‘banaantjes’ te zien, die duiden op een (deels) hermafrodiete plant? Hoe secuur is het topje geknipt? Is er schimmel of meeldauw zichtbaar of – nog erger – spint? Zijn er restjes van insecten zichtbaar of verkleuring van het blad die op verbranding duidt?

3. Ruik als een prof

Montrose besteedt veel bladzijden aan het onderwerp ‘Evaluating Cannabis aromatics’. Het wordt steeds duidelijker dat de terpenen in wiet, eigenlijk geurstoffen, forse invloed hebben op het uiteindelijke effect. Als je de belangrijkste terpenen kunt herkennen, heb je dus een goede indicatie over het te verwachten effect, de soort high. Maar je neus is ook cruciaal om onacceptabele kenmerken te herkennen, bijvoorbeeld te veel voeding of te oude wiet.

BLM van een NLMD topje onderscheiden

De prachtige en vooral duidelijke foto’s in het tweede deel van het boek maken de soms pittige theorie aanschouwelijk en laten zien waar je op moet letten om bijvoorbeeld een BLM van een NLMD topje te onderscheiden.

Voor Captain Hooter was de interpening methode een openbaring, vertelde hij in High Tea met Derrick & Rens. Hij gebruikt de methode voor zijn boeken, zijn Bud Reports en andere video’s op Captain Hooter’s YouTube Channel. De Captain overweegt om in Amsterdam workshops of een korte cursus interpening te gaan geven. Een schoolvoorbeeld van zinvolle bijscholing, zou ik zeggen!

(advertenties)