(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Voor het eerst in lange tijd vond de maandelijkse VOC-vergadering deze week weer eens plaats in het Cannabis College op de Wallen in Amsterdam. Deze plek speelt een sleutelrol in de geschiedenis van het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod, net als de oprichter van het College, Henk Poncin. Hij was de eregast.

Cannabis Tribunaal 2008

Het VOC is voortgekomen uit het eerste Cannabis Tribunaal in Den Haag. Dat tweedaagse evenement werd in december 2008 georganiseerd om het tienjarig bestaan van het Cannabis College te vieren. Hier leerde ik Henk Poncin, kennen, de oprichter van het Cannabis College. Maar ook voormalig filmproducent, voormalig bokser en mysticus. Ik heb al eens een CNNBS-column over Henk geschreven, een waarlijk uniek mens.

Henk Poncin, oprichter van het Cannabis College en Evert ‘de Verdamper’, producent en propagandist van de vaporizer, pauzeren tijdens het twee dagen durende Cannabis Tribunaal in Den Haag in 2008…

In de beginjaren van het VOC hielden we de maandelijkse openbare vergadering bijna altijd in het Cannabis College. Een tweede huiskamer en een dependance van het VOC-kantoortje in Eindhoven. Henk Poncin woonde toen nog naast het College en was bij elke vergadering van de partij. Hij was niet voor niets voorzitter van de stichting VOC. Na zijn onfortuinlijke fietsongeluk in 2014 nam ik het stokje van Henk over en werd hij erevoorzitter.

Doede de Jong

Tot aan zijn plotselinge overlijden in 2016 leidde Joep Oomen elke VOC-vergadering, een taak die ons aller Doede de Jong heeft overgenomen. Zoals Joep elke maand uit Antwerpen kwam gereden, of we nu in Amsterdam, Tilburg, Zwolle of Leeuwarden bijeenkwamen, zo rijdt Doede nu elke maand vanuit Appelscha naar de vergadering en leidt deze in goede banen.

Doede de Jong (r), die elke VOC-vergadering voorzit, begroet de erevoorzitter van zijn cluppie Henk Poncin…

Dat hij daarbij regelmatig te laat is wegens parkeerproblemen, verdwalen of aanverwante reisperikelen vergeven we Doede graag. Voordeel is dat nieuwe deelnemers aan de vergadering vast kennis kunnen maken met de andere mensen rond de tafel. Zo ging het ook op dinsdag 18 februari, in meerdere opzichten een memorabele VOC-vergadering.

Henk Poncin kon met eigen ogen zien dat zijn missie om cannabis te bevrijden en mensen over de plant te informeren wordt voortgezet

In de eerste plaats omdat Henk Poncin ondanks zijn broze gezondheid aanschoof, naast zijn oude vriend John Roozen, die al jaren de VOC lobbywerkgroep leidt. Alleen al door de hoge opkomst en de frisse nieuwe look van ‘zijn’ Cannabis College kon Henk met eigen ogen zien dat zijn missie om cannabis te bevrijden en mensen over de plant te informeren wordt voortgezet.

Johan van Laarhoven

Toen Bart Hissink vertelde over zijn recente ontmoeting met Johan van Laarhoven in de gevangenis in Vught, kon je een speld horen vallen. Bart, die zich als geen ander voor Johan heeft ingezet en jarenlang met hem correspondeerde, las voor uit een brief van Johan over zijn eerste ervaringen terug in Nederland. Zijn frustratie over de situatie van zijn vrouw Tukta, die in de Thaise gevangenis achter is gebleven, is begrijpelijkerwijs enorm.

Nieuwe website, nu ook op mobiel

VOC-secretaris en CNNBS-collega columnist Mauro Picavet presenteerde de volledig vernieuwde VOC-website, die nu eindelijk responsive wordt en dus uitstekend leesbaar met een smartphone. Binnenkort online. Er was veel positief legaliseringsnieuws: Kroatië, Nepal, Zwitsersland, Frankrijk. En er was buitenwiet, fijne hasj en een strain hunter uit Beieren, met een fabelachtige collectie zaden van landrassen uit Vietnam, Hawaï, Nepal, India…

Doede liet een recent nummer van de LINDA zien, met een grote reportage over cannabis in Nederland en prachtige foto’s. Er was zelfs goed nieuws bij het agendapunt financiën, met donaties van The Rookies en Best Friends in Amsterdam, Toermalijn in Tilburg, Jemig de Pemig in Almelo en Captain Hooter.

Voor herhaling vatbaar

Een geweldige middag kortom, met dank aan het gastvrije Cannabis College team. Ik denk dat we dit jaar nog wel een paar keer terugkeren op dit oude nest…

Cannabis College
Oudezijds Achterburgwal 124, Amsterdam
Dagelijks open van 11.00 tot 19.00 uur (gratis)

(advertenties)