(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Een van de weinige voordelen van de beschamende achterstand die Nederland heeft opgelopen wat cannabis betreft, is dat onze regering kan leren van de staten en landen die ons voorbij zijn gestreefd. Welke lessen zijn er in de VS en Canada geleerd over legalisering? En waar moet Nederland op letten als wij eindelijk echte stappen gaan zetten?

New York, New York

Andrew Cuomo, gouverneur van de staat New York, beloofde vorige maand dat cannabis nog dit jaar legaal wordt in zijn staat. De precieze regels worden op dit moment opgesteld. Het team dat de legalisering voorbereidt kan profiteren van het pionierswerk van andere Amerikaanse staten en van Canada.

Norman Birenbaum, directeur ‘cannabis programs’ van New York, zei deze week tegen CNN Business: ‘Ik denk dat wij beter gepositioneerd zijn dan wie ook in het land en dat we niet alleen regionaal maar ook nationaal leidend zullen zijn in de beste manier om dit aan te pakken.’ De CNN-verslaggeefster interviewde bestuurders en experts uit Colorado, Californië, Illinois en Canada over de lessen die zij de afgelopen jaren hebben geleerd.

Leren van de staten die het eerste wiet legaliseerden

Colorado en Washington State hadden in 2014 de primeur en legaliseerden als eerste Amerikaanse staten ‘adult use’, inclusief productie, verkoop en thuisteelt (alleen in Colorado) van cannabis. Wat beter had gekund, zegt Andrew Freedman, de eerste ‘marijuana czar’ van Colorado: het verwijderen van cannabis gerelateerde delicten van het strafblad van inwoners van Colorado. En de staat had meer aandacht moeten geven aan de gemeenschappen en personen die het meest hebben geleden onder de oorlog tegen cannabis, aldus Freedman.

‘Als je een te restrictieve omgeving maakt en een hek om de legale industrie bouwt, creëer je gewoon een vacuüm dat de zwarte markt zal vullen’

In Canada werd duidelijk dat de verwachtingen over de omzet van de legale cannabisindustrie wat al te hooggespannen waren. Oorzaken: te weinig winkels, beperkte productvariatie in het eerste jaar (geen edibles of concentraten), te hoge prijzen en beperkte mogelijkheden om reclame te maken.

Omar Yar Khan, stafchef van het ministerie van volksgezondheid van Ontario, vat het mooi samen: ‘Als je een te restrictieve omgeving maakt en een hek om de legale industrie bouwt, creëer je gewoon een vacuüm dat de zwarte markt zal vullen.’

Gedonder in Californië

Californië is de grootste legale cannabismarkt ter wereld. Dat er nog een hoop mis gaat in The Golden State is een understatement. Er wordt gewerkt aan een fusie van twee departementen tot een nieuw Department of Cannabis Control. Lori Ajax, die het huidige Bureau of Cannabis Control leidt, heeft een belangrijk advies: werk samen met de branche en wees wendbaar, zodat de regels pragmatisch aangepast kunnen worden als dat gaandeweg nodig blijkt.

Sociale rechtvaardigheid in Illinois

De cannabismarkt in Illinois, waar cannabis sinds 1 januari van dit jaar legaal is, lijkt misschien wel het meeste op die in New York. Anders dan de pioniers Colorado, Washington, Oregon en Californië hebben Illinois en New York nooit een legaal system voor medicinale cannabis van enige omvang gehad.

Wat Illinois heel goed heeft gedaan, is het inbakken van sociale rechtvaardigheid in het systeem. Wie een strafblad heeft voor kleine cannabis overtredingen of disproportioneel is getroffen door de oorlog tegen cannabis krijgt bonuspunten bij de verstrekking van vergunningen. En er is een fonds van twintig miljoen dollar waaruit beginnende cannabis ondernemers tegen verlaagde rente geld kunnen lenen.

Oh oh Nederland

Het contrast met de situatie in Nederland kan bijna niet groter zijn. Maar laten we niet wanhopen: ooit komt er een ander kabinet. Hopelijk is de nieuwe ploeg bereid om over de grenzen heen te kijken en in te zetten op de best mogelijke manier om cannabis te legaliseren.

Het zal na 44 jaar gedogen eens tijd worden!

[openingsbeeld: Lightspring/Shutterstock, foto Canada: Shawn Goldberg/Shutterstock]
(advertenties)