(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Met de 24k Gold wietplanten van Dokter Groen gaat het weer helemaal top. Het bruine slijm van vorige week werd veroorzaakt door Cannazym, dat niet geschikt bleek voor een DWC hydrokweek. Onze kweekdokter voedt zijn planten nu met de Flora-lijn van GHE, vertelt hoe je een CalMag-tekort voorkomt en topt zijn dames zonder stress…

Vorige week maakte ik me nog zorgen over bruin slijm in mijn DWC Flow Hydroponics Systeem. Maar nu dat opgelost is heb ik weer een heerlijke relaxte week achter de rug. Ik was het niet vergeten hoor maar hydrokweken is eigenlijk zo ontzettend ontspannen, je hebt geen kind meer aan je wietpanten. Oké, genoeg reclame voor hydrokweken; ik kan nog wel 100 keer zeggen hoe makkelijk het wel niet is maar dat ontdek je toch pas als je het zelf ervaart.

Enzymen: niet geschikt voor DWC

Ik ben erachter wat het bruine slijm van vorige week veroorzaakte: Cannazym. Ik had in eerste instantie begrepen dat je ook bij een kweek op water, enzymen kon gebruiken, maar dat is niet het geval. Net als Jack, die witte vlokken in zijn bakken kreeg door Pure Zym van Plagron, veroorzaakte de Cannazym bij mij bruin slijm.
Ik heb het even nagevraagd en het is zo dat de enzymen in hydro eigenlijk niet veel te doen hebben, omdat daar nauwelijks dode wortels in voorkomen. Omdat ze zich hierdoor niet aan dood plantmateriaal kunnen binden, vormen de eiwitten het slijm. Oftewel, als de enzymen niets te eten hebben, gebeurt dat.

CalMag

Zo leer je dus elke ronde wel wat. Aan het begin van vorige ronde kreeg één van mijn planten bijvoorbeeld een CalMag (calcium) tekort. Dit omdat calcium niet kan worden opgenomen bij de ideale hydro-pH-waarde van 5,8. Dit keer gebruik ik daarom een spray van 3 ml CalMag en 3 ml startvoeding. Ook doe ik een paar milliliter CalMag in het voedingswater, en pas ik de pH-waarde iedere keer als ik het voedingswater ververs, pas de volgende dag aan. Zo kunnen de planten het nodige calcium en magnesium uit het voedingswater opnemen, voordat de pH-waarde daarvoor te laag wordt. Hieronder zie je een foto van een van de planten na het gebruik van de CalMag spray.

General Hydroponics

Er was achteraf dus niets mis met het restje voeding van Mills en de minerale groeivoeding van Bioquant die ik had gebruikt. Toch ben ik overgestapt op een nieuwe voedingslijn, en wel die van General Hydroponics. Ik had al eerder verteld dat ik deze ronde een volwaardige hydrovoeding wilde gebruiken. Ik had Canna Aqua op het oog maar omdat Canna Nederland niet langer levert, is het de voeding van General Hydroponics geworden.

De General Hydroponics Flora lijn, om precies te zijn. Die bestaat uit slechts drie flessen: FloraGro, FloraBloom en FloraMicro. Je gebruikt alle drie de componenten gedurende de gehele kweek tezamen. Maar dan wel in een verschillende mengverhouding, die je gemakshalve op de achterkant van iedere fles vindt.

Mijn kraanwater heeft een EC-waarde van 0,9 en na toevoeging van de voeding werd dat 1,9. De pH-waarde is stabiel en hou ik zoveel mogelijk rond de 5,8. De temperatuur van het water hou ik met een kleine aquariumverwarming rond de 21 graden.

Week #3

Ik heb de nieuwe voeding afgelopen zaterdag binnengekregen en direct in het Flow Hydroponics Systeem gebruikt. Sindsdien zijn de vijf 24k Gold planten flink gegroeid. Het is jammer dat ik vorige week – met dank aan het bruine slijm – één van de vijf plantjes moest vervangen want die loopt daardoor wel wat achter op de rest.

Ik hoop dat het kleinste 24k Gold plantje haar achterstand snel inhaalt want ik wil niet heel lang meer wachten met het inschakelen van het 12/12 lichtschema. Bij de vorige ronde heb ik vijf weken gewacht voor ik het 12/12 lichtschema liet ingaan, en toen zijn de Mohammeds enorm groot geworden! Inmiddels zit ik alweer in week drie van de groeifase, en wordt het eigenlijk tijd om tot de bloei over te gaan. De wortels zijn mooi ontwikkeld en de planten zien er ook goed uit.

24k Gold getopt

Ga er maar vanuit dat ik één dezer dagen op 12/12 omschakel. Ter voorbereiding daarop heb ik alleen de vier grootste planten vanmorgen getopt. Door alleen het uiterste topje weg te halen veroorzaak je de minste stress bij de planten, en verlies je bovendien zo min mogelijk plantmateriaal. Ik buig hiervoor de blaadjes in het topje voorzichtig uit elkaar, en knak het kleine groeipuntje met een vinger om zodat die afbreekt. Om je een indruk te geven zie je hieronder eerst de afgebroken topjes, en daarna een foto van een van de getopte planten.

Dat was hem voor deze week wel, denk ik. Volgende week ben ik er weer, jij ook?

Dokter Groen

(advertenties)