(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Er is niets zo vervelend dan afscheid te moeten nemen van een succesvol ontkiemd zaadje, nadat je hem in de grond hebt geplaatst. De ontkiem methode die ik vorige week heb uitgelegd is bijna perfect, maar het is juist in de fase daarna, dat de meeste kwekers plantjes gaan verliezen.

Gewoonlijk laat ik mijn zaadjes in plastic wegwerp bekertjes ontkiemen omdat ik die weg kan knippen wat het verpotten vergemakkelijkt. Maar autoflower zaadjes gaan bij mij direct in dezelfde pot als waarin ze zullen afbloeien, die verpot ik nooit!

Hierdoor zit ik dus wel met kleine zaailingen die nog nauwelijks water drinken, maar die dus wel in een grote potten staan. Dit kan het moeilijk maken om ze te bewateren, een klein beetje teveel water kan ze doen verzuipen maar aan de andere kant kunnen de tere plantjes ook snel uitdrogen als je ze te weinig water geeft.

Tijdens de eerste 48 uur houdt ik mijn hand letterlijk boven de zaailingen het hoofd bij het water geven

Tijdens de eerste 48 uur houdt ik mijn hand letterlijk boven de zaailingen het hoofd bij het water geven. Het water loopt van mijn hand af in de grond. Hiermee voorkom ik dat het zaadje door het water dieper in de aarde komt te liggen. Hierna druk ik een cirkel in de aarde om mijn kleine zaailing waar ik water in geef. Als een soort slotgracht om een klein plantje die na drie dagen toch wel boven de grond zou moeten zijn.

Ondanks mijn methodes is het mij ook overkomen dat ik in de aarde moest wroeten op zoek naar mijn geplante zaadjes. Als ik ze dan vond kwam ik erachter dat ze niet door de aarde heen konden komen omdat de aarde te nat was of de zaadjes ge diep zaten.

Licht

Licht is ook een belangrijk punt wanneer het om ontkiemen gaat. Met fluorescente lampen zoals TL lampen hoef je je niet al te veel zorgen te maken om je zaailingen te verbranden. Je kunt deze lampen zonder al te veel problemen heel dicht op de plantjes laten hangen en dat is ook nodig. Lampen die te hoog hangen zorgen ervoor dat je zaailing gaat strekken en een rare lange slungel wordt die om kan vallen.

HPS lampen zijn niet ideaal om onder te ontkiemen, hang je ze te hoog dan zullen je planten strekken, maar hang je ze te laag dan loop je de kans om je planten te verbranden. Als je de lampen 20 uur aan hebt staan is het belangrijk om in ieder geval twee keer per dag bij je plantjes te kijken. Er kan in een paar uur tijd een hoop gebeuren want deze bonen groeien echt heel snel. Ze exploderen bijna uit de grond.

Let op. Als er na 24 uur nog niks is gebeurd, kun je overwegen om het zaadje even voorzichtig op te graven Je kunt er dan achter komen dat ze een omgekrulde wortel hebben die niet de kracht heeft om het zaadje boven de grond te drukken. Aan de andere kant kan te weinig water ervoor zorgen dat de zaden snel verschrompelen. Door elke 12 uur even te kijken voorkom je dat deze kleine probleempjes tot uitvallende planten leiden.

De eerste 48 uur…

  • hou je je grond vochtig, denk nat maar verdrink de zaden niet.
  • hou je de hoogte van je lamp goed in de gaten, zorg ervoor dat je zaailingen niet strekken maar ook niet verbranden.
  • verwacht je na 24 uur de eerste zaadjes te zien ontkiemen.

Hieronder kun je zien hoe ik mijn autoflower zaadjes laat ontkiemen. Ganja greetings!

Matt Mernagh

 

(advertenties)