(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Voor de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) waren piraten de vijand, maar voor het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod (VOC) ligt dat anders. Niet voor niets is de Piratenpartij de enige partij met een kraam op Cannabis Bevrijdingsdag.

Als koepelorganisatie geeft het VOC nooit een stemadvies voor één partij. Wel roepen we cannabisgenieters bij elke verkiezing op om hun stemrecht te gebruiken en cannabisvriendelijk te stemmen. Dus ook bij de Europese Verkiezingen die morgen, donderdag 22 mei, in Nederland (en zondag 25 mei in België) worden gehouden. Het VOC geeft wel aan welke partijen cannabisvriendelijk zijn.

De keuze is ruim: PvdA, SP, D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren, 50Plus én de Piratenpartij zijn allemaal voorstander van regulering van cannabis. De overige partijen -een enkele splinter daar gelaten- zijn voorstander van de zinloze oorlog tegen cannabis. En natuurlijk: politiek blijft politiek. Wat een partij vóór de verkiezingsdatum zegt en daarna doet, kan aanzienlijk verschillen.

Piraat Matthijs is oké

Matthijs Pontier van de Piratenpartij

Matthijs Pontier van de Piratenpartij

Het voordeel van deze columns is dat ik ze op persoonlijke titel schrijf. Dat komt vandaag mooi uit, want als persoon wil ik de lezers van Rolling Stoned wél een stemadvies geven. Op nummer 1 van de Nederlandse lijst van de Piratenpartij staat Matthijs Pontier, die zich al ruim twee jaar als vrijwilliger inzet voor het VOC. Als hij daar tijd voor heeft tussen al zijn andere activiteiten door. Ik noem zijn werk voor Unity en Drugs in Debat, Privacy First, Bits of Freedom en natuurlijk de Piratenpartij.

Na twee jaar weet ik: Matthijs is oké. En vanwege de waarschijnlijk extreem lage opkomst morgen, heeft hij aan een relatief klein aantal stemmen genoeg om die zetel in Brussel binnen te slepen. Een blower in het Europarlement! Ik heb de getallen niet paraat, maar het zou me niet verbazen dat als iedereen die deze column leest het bovenste hokje van de Piratenpartij (lijst 11) rood kleurt, RollingStoned het verschil gaat maken. Zeker als mensen dit stukje vandaag nog delen op Facebook en Twitter.

Een blower in het Europarlement!

De Piraten krijgen de laatste weken opmerkelijk veel positieve publiciteit. NRC. Next columnist Arjen van Veelen schreef een fraai stukje over zijn bezoek aan de campagneboot in Rotterdam. De titel luidt simpelweg ‘Ik stem Piratenpartij’. De column zit achter een betaalmuur, dus citeer ik twee passages:

“Op de voorplecht zat een zestiger met baard in de zon; op de achterplecht een vrouw van in de twintig achter een laptop. In de kajuit trof ik de nummers zes, zeven en acht van de verkiezingslijst. Ze zaten rond een tafel met computerschermen, flyers, zakken chips, een boek over drone-oorlogen, en een speelgoed piratenpistool. Ze kwamen niet aanzetten met partijpropaganda; ze verwezen me niet naar de voorlichter; ze boden me een halve liter bier aan.”  (…)

“De zon ging onder. Er was bier en rum. Harmke, die over mediazaken ging, rolde een jointje op de achterplecht en kreeg even later een gelukzalige glimlach op haar gezicht. Ze vroeg of ik wel een positieve indruk had gekregen van de partij.”

Manifest voor beter drugsbeleid

Niet toevallig is de Piratenpartij een van de drie Nederlandse partijen die het Encod manifest voor veilig en gezond beleid hebben ondertekend. Encod vroeg een groot aantal kandidaten in bijna alle EU landen of ze dit manifest steunen en zich in willen zetten voor beter drugsbeleid en een einde aan de drugsoorlog. Naast de Piratenpartij tekenden ook GroenLinks (Bas Eickhout en Judith Sargentini) en de Partij voor de Dieren (Corinne Cornelissen en Pablo Moleman) het manifest.

Check de site van ENCOD voor meer info en stem morgen Piraat of in elk geval cannabisvriendelijk!

(advertentie)