(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De steun voor Doede de Jong, biologisch wietkweker en VOC’er van het eerste uur, is overweldigend. Gisteren werd hij bij de maandelijkse VOC-vergadering met applaus ontvangen; de strijd is nog niet gestreden! Plus nieuws over de geldinzamelactie ‘Free Doede’.

Historisch keerpunt

Doede’s rechtszaak heeft alles in zich om een historisch keerpunt te worden. Het vonnis van afgelopen vrijdag heeft tot grote publieke verontwaardiging geleid en deze keer lijkt dat de media ook op te vallen. BNN, BNR, VICE en alle lokale kranten berichtten over Doede’s zaak en gisteren zat hij een half uur lang, live en op prime time, tegenover Eva Jinek bij het programma Een op Een.

Het VOC wordt via mail, Twitter en Facebook overspoeld met steunbetuigingen en vragen over crowdfunding, om de ontnemingsvordering van ruim 233.000 bij elkaar te brengen. Maar deze zaak gaat over veel meer dan alleen geld. Twee kanttekeningen: de vordering is nog niet definitief en Doede gaat 99% zeker in hoger beroep. De meest transparante en veilige manier om geld in te zamelen is via een derdenrekening bij het kantoor van Doede’s advocaat Tjalling van der Goot, Anker en Anker in Leeuwarden. Hierover is echter nog geen overleg geweest.

Doede_de_Jong_CannabisTribunaal2010-foto-db

Foto © Gonzo Media

VOC & ‘Free Doede’-actie

Wie nu al wil storten, kan dat doen op de bankrekening van het VOC: alle donaties met de vermelding “FREE DOEDE” worden apart geadministreerd en aan Doede uitbetaald. Wil je doneren, maak dan rechtstreeks over op de VOC rekening en betaal niet via iDeal, creditcard etc., dan gaat er geen commissie vanaf. Het rekeningnummer is ABN/AMRO 42.98.17.126, Stichting Verbond Opheffing Cannabisverbod, Eindhoven.

Doede’s advocaat Tjalling van der Goot heeft na het vonnis gezegd dat de rechtbank een ordinair strafrechtproces van de zaak heeft gemaakt, zonder enige aandacht voor de ideologische aspecten waar het werkelijk om gaat. Doede en het VOC hopen dan ook dat het hof in hoger beroep wel de ruimte benut die rechters hebben om een signaal te geven aan de wetgevende macht: de politiek.

Een systeem waarin iets wel verkocht, maar niet geproduceerd mag worden is krankzinnig en onhoudbaar

Vrijwel iedereen is het er over eens dat de wetten en regels rond cannabis in ons land tegenstrijdig zijn en achterlopen bij de maatschappelijke realiteit. Een systeem waarin iets wel verkocht, maar niet geproduceerd mag worden is krankzinnig en onhoudbaar. 54 gemeenten, met samen bijna tachtig procent van alle coffeeshops binnen hun grenzen, schreeuwen om regulering van de teelt en de ‘achterdeur’ van de coffeeshop. 65 procent van de Nederlandse bevolking is voorstander van legalisering van cannabis. Dát is de maatschappelijke realiteit.

Geen straf maar lintje

Het is onverteerbaar dat Doede de Jong door justitie kapot wordt gemaakt omdat hij de hypocrisie van het cannabisbeleid met open vizier aan de kaak stelt. In de Wegener lokale kranten vertelde Doede: “Ik woon meer dan veertig jaar op deze boerderij. Alle bomen, planten en struiken heb ik zelf geplant. Mijn kinderen zijn hier opgegroeid, mijn moeder is hier uitgestrooid. Als ik dit alles noodgedwongen moet verkopen, is dat een groot onrecht.”
“Doede de Jong zou geen straf, maar een lintje moeten krijgen”, Twitterde iemand gisteravond tijdens Een op Een. De bekende multimiljonair Erik de Vlieger Twitterde simpelweg “Doede de Jong = Koning”. De heer de Vlieger wordt dringend verzocht om contact op te nemen met het VOC. Free Doede!

(advertentie)