(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Het was een stralende en hopelijk historische dag in Leeuwarden, vrijdag 11 april. Voor het proces tegen ’s lands bekendste cannabisteler Doede de Jong kwamen ruim 100 sympathisanten naar de rechtbank, uit het hele land. Een frontverslag van ’t VOC.

VOC: De kansen van wietkweker Doede de Jong

Op zo’n grote opkomst had de rechtbank duidelijk niet gerekend. De zitting begon bijna een uur te laat omdat er een extra zaal met scherm klaar moest worden gemaakt. Zoals bekend hangt de sympathieke Fries een ontnemingsvordering van ruim een half miljoen euro boven het hoofd én is er conservatoir beslag op zijn boerderij gelegd. De boerderij waar hij en Kicky al veertig jaar wonen en die ze eigenhandig omtoverden van een tochtige ruïne tot een landelijk paradijsje.

doede en kickyDe schattingen en berekeningen van de officier van justitie leidden regelmatig tot hilariteit in de rechtszaal. Zo zou het Doede gelukt zijn buitenplanten te telen met niet minder dan 5000 toppen per plant. Het Openbaar Ministerie had Sensi Seeds gebeld om informatie in te winnen over opbrengsten. Door de cijfers van alle soorten te middelen kwamen ze tot 300 gram per plant. En omdat ze hadden begrepen dat je buiten maar één keer per jaar kunt oogsten, maar binnen wel zeven keer, namen ze voor Doede – met zijn zelfgebouwde kas zonder lampen of verwarming – maar een gemiddelde van drie en een halve oogst per jaar.

Drie en een halve oogst per jaar

Je leest het goed: drie en een halve oogst. “De kilo’s vliegen me hier om de oren”, constateerde Doede, toen de officier klaar was. Zijn advocaat Tjalling van der Goot maakte op virtuoze wijze gehakt van de aanklacht: duidelijk, degelijk onderbouwd en zeer overtuigend. Hij riep de rechtbank op een daad te stellen door het OM niet ontvankelijk te verklaren of Doede schuldig te verklaren zonder strafoplegging. En hij had nog een verzoek aan de drie vrouwelijke rechters:

“Cliënt is een gepassioneerd pleitbezorger van het reguleren van cannabisteelt. En u kunt de helpende hand bieden”

“Ik verzoek u om een overweging in het vonnis op te nemen. Cliënt is een gepassioneerd pleitbezorger van het reguleren van cannabisteelt. En zoals ik al zei, rechters worstelen daar mee in de praktijk. Niet alleen de rechter, maar uiteindelijk is ook de wetgever aan zet. En u kunt de helpende hand bieden. U kunt cliënt en zijn vele medestanders geheel subsidiair de helpende hand bieden…  Ik verzoek u in een extra overweging in het vonnis de wetgever aan te moedigen de wetgeving op dit punt aan te passen.”

advocaatSignaal van de rechtbank?

Hoe groot is nu de kans dat de rechtbank Leeuwarden inderdaad een signaal geeft aan de politiek? De omstandigheden zijn uniek: Doede is de enige teler die al zo lang zo transparant te werk gaat. Ook belangrijk: in meerdere coffeeshopzaken hebben rechters gekozen voor schuldigverklaring zonder strafoplegging, vaak met een verwijzing naar de tegenstrijdigheid van de wetgeving rond cannabis. En voor kwekers geldt die tegenstrijdigheid net zo hard als voor de coffeeshops. Dan zijn er nog de nationale en internationale ontwikkelingen: het Joint Regulation manifest van de burgemeesters en de legalisering van cannabis in Uruguay, Colorado en Washington State.

Wordt 25 april historische dag?

Doede’s advocaat legde al deze omstandigheden haarfijn uit, mét de relevante jurisprudentie. Zo is de euthanasiewet er gekomen omdat eigenwijze rechters dat afdwongen in hun vonnissen. En aangezien het de politiek al bijna veertig jaar niet lukt om “de achterdeur” fatsoenlijk te regelen, zou het geduld van de rechters onderhand op moeten zijn. Dan kan dit vonnis het einde inluiden van het cannabisverbod in Nederland. Vrijdag 25 april weten we het. Dan leest de rechtbank Leeuwarden om 13.00 uur het vonnis voor. Rook die dag vooral een jointje op een goede afloop…

(advertenties)