(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

VOC-secretaris en RollingStoned-columnist Derrick Bergman was een van de sprekers op de Belgische Cannabis Bevrijdingsdag, afgelopen zaterdag in Antwerpen. Daarnaast waren er optredens van artiesten en honderden betrokken smoorders !

Smoren voor het goede doel

Antwerpen_CBD_01_0728Afgelopen zaterdag sprak ik namens het VOC op de negende Belgische Cannabis Bevrijdingsdag in Antwerpen. Een spannende editie, gezien de “drugsoorlog” van burgemeester Bart de Wever, tevens leider van de rechtse NVA. Gelukkig kreeg geen enkele smoorder een zogenaamde GAS-boete voor blowen op straat.

De Belgische Cannabis Bevrijdingsdag wordt georganiseerd door Trekt Uw Plant, de eerste Cannabis Social Club bij onze Zuiderburen, actief sinds 2006. De club is twee keer vervolgd en twee keer vrij gesproken en telt bijna 400 leden. Bart de Wever, burgemeester van Antwerpen sinds begin 2013, laat Trekt Uw Plant tot nu toe met rust. Maar dat zou na de verkiezingen van later deze maand wel eens kunnen veranderen, zeker als de NVA de grootste partij zou worden.

GAS-boetes voor blowen

Bij smoorders, zoals cannabisgenieters in Vlaanderen heten, heeft De Wever al een slechte reputatie. Hij introduceerde GAS-boetes voor het roken van cannabis op straat. GAS staat voor Gemeentelijke Administratieve Sanctie. De boete voor smoren bedraagt 75 euro. Onmiddellijk te voldoen, anders wordt het nog duurder. Tegen HUMO zei de Weever dat hij “aan de lopende band” mails krijgt van burgers hierover. “Mensen die klagen over drugs in het De Villegaspark, of die in de stank van een joint moeten zitten als ze op de Dageraadplaats een visschotel aan het eten zijn. Iemand schreef mij: ‘Burgemeester, ik geef u gelijk in uw wiet- en shitbeleid.’”

De soldaten pakten enthousiast joints uit het publiek aan tijdens hun wervelende show

cbd-1Pikant: Cannabis Bevrijdingsdag verhuisde dit jaar naar de sfeervolle Dageraadplaats… Tot een uur of vijf regende het stevig, maar daarna klaarde het op en begon het plein vol te lopen. Het eerste hoogtepunt kwam met het optreden van het duo Shikari. Hun sitar, klarinet en percussie begeleidde een indrukwekkend optreden van een dansduo en een geheel wit geschminkte man met een speelgoedauto in zijn mond, die zich tussen het publiek begaf. Tegen de tijd dat afsluiter De Rupelsoldaten het podium betrad stonden er zeker 300 man op de Dageraadplaats. Een flink aantal voor Belgische begrippen. De kans is groot dat De Rupelsoldaten hun dope mix van reggae, rap en dancehall volgend jaar in Amsterdam op het podium van Cannabis Bevrijdingsdag zullen presenteren. Check die shit.

Altaar van de winstcijfers

De soldaten pakten enthousiast joints uit het publiek aan tijdens hun wervelende show. Er stond weliswaar de hele dag een politieauto op een hoek van de Dageraadplaats, maar GAS-boetes werden niet uitgeschreven. Belgen zijn sowieso discreter dan Nederland en dat geldt zeker voor hun omgang met cannabis. De krachtigste speech kwam dan ook van Nederbelg Joep Oomen, onder veel meer oprichter van Trekt Uw Plant. Joep veegde de vloer aan met de zogenaamde drugsoorlog van Bart de Wever:

cbd-3“Er is maar één heilstaat en dat is die waarin de overheid zich alleen bemoeit met het privéleven van haar burgers als daar gegronde reden voor is, waar mens en natuur de kans krijgen om samen een duurzaam evenwicht te vinden, waar geluk, gezondheid en veiligheid niet langer wordt geofferd op het altaar van de winstcijfers.  In die heilstaat halen we olie voor onze auto’s en huishoudens, vezel voor onze kleding en plastic, pulp voor ons papier,  genezing voor onze kanker en voeding voor onze geest uit een enkele plant, die zonder pesticiden groeit en elk jaar hernieuwbaar is.”

En zo is het. Kom daarom op 15 juni naar Cannabis Bevrijdingsdag in het Flevopark Amsterdam. Blowen en smoren toegestaan. Zonder GAS-boetes.

(advertentie)