(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Woensdag presenteert de commissie Overgaauw haar rapport over het gesjoemel met drugsonderzoeken bij het WODC (Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum). Het Algemeen Dagblad kreeg een samenvatting in handen en kopte vanochtend: “Ministerie handelde ‘onbehoorlijk’ bij drugsrapport WODC”. No shit Sherlock, zou je zeggen na de uitgebreide onthullingen van Bas Haan die het WODC schandaal aan het rollen brachten. Ik verslikte me wel in mijn koffie toen ik las dat, volgens de commissie “de uitkomsten van de drugsrapporten ondanks de ongeoorloofde bemoeienis eerlijk en zorgvuldig” zijn.

Beïnvloeding van drugsonderzoeken

Je vraagt je af hoe commissievoorzitter Jacques Overgaauw, voormalig vicepresident van de Hoge Raad, zo’n tegenstrijdige boodschap uit zijn pen heeft gekregen. Bij het rapport ‘Internationaal Recht en Cannabis’ ging het drie keer mis qua beïnvloeding door het ministerie van Justitie en Veiligheid, maar dat “betrof incidenten die plaatsvonden onder hoge druk in een politiek gevoelig dossier”.

Huh?! Juist omdat het zo’n politiek gevoelig dossier is, is elke vorm van beïnvloeding van onderzoek volstrekt uit den boze. Het is de moeite waard om de conclusie van het rapport ‘Internationaal Recht en Cannabis’, gepubliceerd in 2014, er nog eens op na te slaan:

“De slotconclusie is daarmee dat het legaliseren, decriminaliseren, beleidsmatig gedogen en/of anderszins reguleren van cannabisteelt voor de recreatieve gebruikersmarkt niet toelaatbaar is onder de VN-drugsverdragen en onder het Europees recht. Dit betekent aldus ook dat er gelet op de internationale verplichtingen inzake drugsbestrijding, geen ruimte is voor regulering van cannabisteelt ter bevoorrading van coffeeshops, in het verband van Cannabis Social Clubs of via andere modaliteiten die strekken tot recreatief gebruik door derden.”

De vertrekkende vicevoorzitter van de Raad van State Piet Hein Donner kijkt in 2004 – toen hij justitieminister was – naar een zakje wiet alsof ie water ziet branden!

Waar blijft de Tweede Kamer in het cannabis dossier?

Deze conclusie paste perfect in het politieke straatje van de opdrachtgever, minister van justitie Ivo Opstelten. Maar de geschiedenis heeft bewezen dat de conclusie niet klopt: tientallen landen – ook in Europa – hebben cannabis gedecriminaliseerd en Canada legaliseerde de plant deze maand helemaal.

Nog sterker: de auteurs van het rapport uit 2014, Piet Hein van Kempen en Masha Fedorova hebben een vervolgonderzoek gedaan, ‘Internationaal Recht en Cannabis II’ dat in 2016 verscheen. Daarin concluderen ze dat legalisering wel degelijk mogelijk is, ondanks de VN-drugsverdragen en het Europees recht.

Weliswaar is WODC-directeur Frans Leeuw in juli opgestapt naar aanleiding van het sjoemelschandaal, maar de kans lijkt groot dat de affaire met een sisser af gaat lopen. Tenzij de Tweede Kamer haar tanden eens gaat laten zien in het cannabis-dossier.

Ik kan me niet voorstellen dat iemand die deze reportage heeft gezien, denkt dat het beleid rond cannabisolie werkt

Daar is reden genoeg voor, want de regering levert werkelijk op alle fronten een wanprestatie. Dat werd opnieuw duidelijk dankzij een reportage die het AVRO-TROS programma ‘Dokters van Morgen’ deze week uitzond. In de reportage vertelt Simone Wilkens (46), moeder van twee kinderen en borstkankerpatiënt, waarom ze cannabisolie gebruikt, hoeveel baat ze er bij heeft en tegen welke problemen ze aanloopt.

Die problemen worden allemaal veroorzaakt door het cannabisverbod en het achterhaalde beleid van de overheid en de zorgverzekeraars, die medicinale cannabis weigeren te vergoeden nadat ze dat jarenlang wél hebben gedaan. Dus kweekt Simone nu haar eigen plantjes in een kweektent en maakt ze zelf wietolie en zetpillen. Ook onderzoeker Arno Hazenkamp en Paul Lebbink van de Transvaal Apotheek in Den Haag komen aan het woord.

Ik kan me niet voorstellen dat iemand die deze reportage heeft gezien, denkt dat het beleid rond cannabisolie werkt.

Zelfs bij hennep is het een puinhoop

Zoals ook iedereen het er over eens is dat het gedoogbeleid voor coffeeshops failliet, onhoudbaar en contraproductief is. Zelfs bij de regelgeving rond vezelhennep maakt de overheid er een potje van. Het vakblad Boerderij schrijft in het recente artikel ‘Teelt van vezelhennep eenvoudig en kansrijk’ over Dun Agro, een hennepbedrijf in Oude Pekela. Met zelf ontwikkelde machines worden de stengels van de hennepplanten apart geoogst van het blad en de toppen. Directeur Albert Dun zou daar dolgraag CBD-olie van maken. Maar, aldus Boerderij, “de huidige Nederlandse wetgeving staat niet toe blad en pluim voor dit doel apart van de stengel te oogsten en daaruit CBD te extraheren”.

De overheid is zo krankzinnig bezig dat hennepfabrikant Dun Agro niet eens in eigen land CBD-olie mag extraheren uit de THC-loze toppen en bladeren… [foto: Dun Agro]

Dus heeft Dun Agro, net als Hempflax, de productie naar het buitenland verhuisd, meldt Boerderij: “In Duitsland en Denemarken is dat wel toegestaan. Dun Agro teelt daarom vezelhennep in deze landen en produceert daar ook de olie.” Hoe dom kun je als Nederlandse overheid zijn? Al in de Gouden Eeuw kweekten we hier massaal hennep, maar anno 2018 worden pionierende hennepbedrijven vooral gedwarsboomd. Datzelfde geldt voor patiënten, coffeeshops, growshops en tuinders en bedrijven die staan te springen om de kansen die cannabis biedt te benutten.

Onvermijdelijke legalisering

CNNBS founding father Joop Mestrom kwam laatst met een mooi beeld om de situatie rond cannabis in Nederland te beschrijven. Een vulkaan waarin het onderin steeds harder borrelt, terwijl de laag asfalt die er door de politiek bovenop is gelegd om de lavastroom tegen te houden steeds meer barsten begint te vertonen.

Deze week ontstond er weer zo’n barst: D66-coryfee Thom de Graaf volgt CDA-er Piet Hein Donner op als vicevoorzitter van de Raad van State. Een uitgesproken voorstander van legalisering van cannabis neemt het stokje over van een ouderwetse drug warrior als ‘onderkoning van Nederland’.

Het zal niet de doorslag geven, de vulkaan zal er niet door uitbarsten, maar het is hoe dan ook weer een stapje in de richting van de onvermijdelijke legalisering van cannabis in Nederland. Go, Thom, go!

[openingsbeeld: Kuliperko/Shutterstock]
(advertentie)