(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

‘De oogst geschoren, de winter geboren’ luidt een oud Nederlands gezegde. Voor de meeste buitenkwekers is dat moment nu wel gekomen: alles is binnen en hangt of ligt te drogen. Komend weekend is het jaarlijkse oogstfeest van ‘Green Ambassador’ Darpan van Kuik in Den Haag. En ook het VOC kon de laatste tijd een paar keer oogsten, in figuurlijke zin.

10 jaar VOC

In 2019 bestaat het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod  (VOC) tien jaar. Tien jaar waarin we met alle macht proberen om het onderwerp cannabis op de agenda te krijgen en te houden, de waanzin en de excessen van het verbod te benadrukken én de vele voordelen van legalisering en regulering. Dan is het heel fijn om het uitstekende NOS op 3 filmpje ‘Nederland, de onttroonde koning van de wiet’ te bekijken.

Of het geweldige, ruim zestien minuten durende item van Arjen Lubach over XTC van afgelopen zondag.

Hypocrisie en domheid

De redactie van Zondag met Lubach toonde messcherp de hypocrisie en domheid aan van de politici die nog steeds geloven in de War on drugs. Met harde cijfers én beelden van Richard Nixon, de Amerikaanse president die de term War on drugs in 1971 introduceerde. En met de RIVM ranking van drugs naar schadelijkheid uit 2009, een van de vaste onderdelen van de VOC brochures en bidbooks.

De legalisering van cannabis in Canada kwam eveneens voorbij. Lubach: “Ook de VS, Portugal en Uruguay hebben cannabis deels of helemaal gelegaliseerd, ondanks die internationale verdragen. En deze week zijn we dus ook al ingehaald door fucking Canada.”

En: “Op plekken waar cannabis legaal werd is geen enorme toename gemeten van het aantal gebruikers. Soms werd het wat meer, soms werd het wat minder. Maar wel daalt overal de criminaliteit.”

Ik zat te juichen voor de televisie en dat gebeurt niet vaak als het over het onderwerp cannabis gaat

Mark Rutte, Sybrand Buma, Madeleine van Toorenburg, Kees van der Staaij: allemaal werden ze te kijk gezet. Hun volledige argumentatie tegen legalisering van XTC is gelijk aan die over cannabis: het is “gewoon troep” (Van der Staaij) ofwel “gore rotzooi” (Rutte). Inderdaad: lachwekkend. Virtuoos schakelde Lubach over van humor naar ernst en weer terug.

Freek Polak-argument

Tot mijn grote vreugde kwam ook wat ik het ‘Freek Polak argument’ noem voorbij. Lubach: “En natuurlijk zijn er gevaren, maar juist als iets gevaarlijk is kun je er beter rationeel mee omgaan.” Kortom: ik zat te juichen voor de televisie en dat gebeurt niet vaak als het over dit onderwerp gaat. Zeker omdat Zondag met Lubach een enorm bereik heeft. Naar de uitzending van afgelopen zondag keken 910.000 mensen, de YouTube video is de 420.000 views al gepasseerd.

Mooie foto van de Durban Posion oogst van de VOC-voorzitter himself…

Wiethaters staan in hun hemd

Bij steeds meer Nederlandse journalisten lijkt het kwartje – eindelijk – te vallen: Nederland mist de boot door krampachtig aan een achterhaald War on drugs beleid vast te houden en de onvermijdelijke legalisering van cannabis uit te stellen. Op de dag van de legalisering in Canada, 17 oktober, bracht NRC/Handelsblad een reportage onder de kop: ‘Het nieuwste gidsland voor wiet heet vanaf vandaag Canada’.

En ik ben nog steeds trots op het artikel in De Telegraaf  van 18 juni, over de laatste Cannabis Bevrijdingsdag, ‘Canada voorop met legale wiet’.

Natuurlijk, we zijn er nog lang niet. Maar na bijna tien jaar strijd begint het klimaat zichtbaar te veranderen en komen de tegenstanders van legalisering steeds vaker in hun hemd te staan. Dat is mooi om te zien, zeker onder het genot van een jointje met zelf geteelde Durban Poison, oogstjaar 2018.

Viva Cannabis Sativa Hollandica!

[openingsfoto: Cascade Creatives/Shutterstock]
(advertenties)