(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De weerstand tegen het wietexperiment van het kabinet Rutte III blijft toenemen. Deze week stuurde de Amsterdamse burgemeester Halsema een pittige brief naar de ministers Grapperhaus en Bruins. Ook in Brabant is de stemming omgeslagen, bericht het Eindhovens Dagblad: ‘Burgemeesters vrezen dat het experiment geen echte kans van slagen krijgt, nu coalitiepartijen CDA en ChristenUnie in Den Haag aan de rem blijven hangen.’ Zijn er straks nog wel gemeenten te vinden die mee willen doen?

Criminoloog: “Grote kans op mislukking”

Dat het kabinet goed onderbouwde adviezen van de commissie Knottnerus botweg naast zich neerlegt, heeft kwaad bloed gezet. Zo weigert het kabinet meer dan tien gemeenten mee te laten doen, zoals Knottnerus adviseerde. Zelfs de oerconservatieve criminoloog Cyrille Fijnaut verklaarde bij Nieuwsuur dat het experiment zo beperkt is dat er een grote kans is dat het faliekant mislukt. Fijnaut: “Als je maar in vijf tot tien gemeenten op vrij kleine schaal die experimenten doet, dan tast dat de positie van die grootschalige illegale producenten helemaal niet aan.”

Als presentator Jeroen Wollaars daarop reageert met de opmerking dat je met dit experiment natuurlijk wel ervaring opdoet, antwoordt Fijnaut: “Ja… je kunt daar ervaring mee opdoen, dat is op zichzelf niet verkeerd. Maar ik zeg wel eens: je had ook een ticket naar Colorado kunnen kopen, daar kun je precies zien hoe je een gesloten circuit in de productie, handel en distributie van cannabis kunt organiseren. Daar hoef je dit experiment niet voor te doen.”

Femke Halsema, de kersverse burgemeester van Amsterdam, ziet deelname aan het wietexperiment in de huidige vorm niet zitten… [foto: Jos van Zetten – Flickr]

Amsterdam ziet huidige opzet niet zitten

En toen moest de brief van Femke Halsema, de nieuwe burgemeester van Amsterdam, nog komen.

‘Halsema heeft geen vertrouwen in het landelijke experiment van gereguleerde wietteelt’, vatte Het Parool haar drie pagina’s tellende brief bondig samen. Amsterdam heeft er vooral moeite mee dat alle coffeeshops in een gemeente verplicht moeten deelnemen aan de wietproef. En het geplande aantal soorten – tien tot vijftien soorten wiet en vijf tot tien soorten Nederhasj – is te klein. Halsema: “In Amsterdam worden op dit moment honderden soorten verkocht (elke shop zijn eigen specialiteiten).”

“Het wietexperiment is niet opgezet als stap om Nederland veiliger en gezonder te maken, maar als glijmiddel om D66 blij te maken met dit kabinet”

De burgemeester van Amsterdam vraagt de ministers om de voorwaarden voor het experiment aan te passen en presenteert twee eigen varianten. Optie een: “Een van de coffeeshops in een keten bijvoorbeeld zou experiment-coffeeshop kunnen zijn. Als de andere coffeeshops in deze keten op de oude voet doorgaan, kunnen de oude leveranciers deels behouden blijven.” Optie twee: “Alle coffeeshops nemen deel, maar zij verkopen tijdens een overgangsperiode naast het huidige aanbod cannabis (incl. buitenlandse hasj) de door de aangewezen kwekers gekweekte gereguleerde cannabis.”

Steden in het zuiden zitten niet te wachten op de verplichte herinvoering van de wietpas als ze deelnemen aan de wietproef van het kabinet… [illustratie: M-SUR/Shutterstock]

Juist de wietpas zorgt voor overlast

De vraag dringt zich op welke gemeenten, en zeker welke coffeeshops, wél aan het experiment mee willen doen met de nu bekende voorwaarden. Behalve de kleine schaal, de verplichte deelname van alle shops, het kleine aantal soorten en de buitenlandse hasj is er namelijk nog een heet hangijzer: het ingezetenencriterium. Alias de wietpas, alias het buitenlanderverbod voor coffeeshops.

Het kabinet wil dat gemeenten die meedoen aan het experiment dit mislukte i-criterium actief handhaven. Maar daar zitten die gemeenten niet op te wachten. Dat geldt zeker voor steden als Tilburg, Eindhoven en Roermond waar het i-criterium voor enorme overlast heeft gezorgd en daarom niet meer wordt gehandhaafd.

Wietproef doodgeboren kindje?

Alles bij elkaar is het a fine mess, zoals de Britten zeggen. Is de wietproef behalve een puur politiek compromis ook een doodgeboren kindje? Kathalijne Buitenweg, drugswoordvoerder voor GroenLinks in de Tweede Kamer, gebruikte een andere vergelijking. Zij tweette eerder deze week: “Het wietexperiment is niet opgezet als stap om Nederland veiliger en gezonder te maken, maar als glijmiddel om D66 blij te maken met dit kabinet.”

Waarop haar collega Vera Bergkamp reageerde met: “Deze tweet is beneden het niveau dat ik van jou gewend ben. Vind ik oprecht jammer.”

De tijd zal het ons, zoals gewoonlijk, leren…

[openingsbeeld: TRADOL/Shutterstock]
(advertentie)