(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

BongZilla legt uit waarom het waanzin is dat sommige cannabis als harddrugs gezien wordt. En waarom het nog waanzinniger is dat de echte harddrug niet op die berucht Lijst 1 van de Opiumwet prijkt. Met dank aan Ivo Opstelten uiteraard.

 

Lijst 1 van de Opiumwet, of waarom Ivo Opstelten naar ’t bejaardenhuis moet

In Amerika zijn ze zot op cannabisconcentraten. Al het goede uit wiet, in de meest pure vorm. Zonder overbodige dingen als niet-werkzaam plantenmateriaal. Lees  ‘Dit zijn cannabisconcentraten!’ op RollingStoned er maar op na. In Nederland staan cannabisconcentraten op Lijst 1 van de Opiumwet, tussen andere harddrugs als xtc, cocaïne, ghb en heroïne. Lekker dan.

Als het aan onze wereldvreemde minister van Justitie ligt, wordt Lijst 1 binnenkort nog wat langer. Ivo Opstelten wil graag ook wiet en hasj met meer dan 15 procent THC tussen de harddrugs zien. Helemaal lekker dan.

opaDe nationale brombeer

Als onze nationale brombeer met een ongezonde hang naar rust en saaiheid van de jaren vijftig, hetzelfde beleid met alcohol voerde, zouden wij Ivo naar een tehuis voor dementerende ouderen escorteren. ‘Ga daar maar rustig zitten Ivo. Blader maar wat in je zwart-wit fotoalbums uit je studententijd (de oplettende lezer begrijpt dat hier verwezen wordt naar de zojuist gememoreerde jaren ’50) en eet je bordje havermout op’. Het land zou kortom te klein zijn. Alcohol als harddrugs bestempelen? Never gonna happen… Alcohol veroorzaakt wereldwijd jaarlijks 1.800.000 doden. Cannabis 0.

Toch drink ik graag een biertje. Vooral Leffe, Mared Sous, Triple Karmeliet en andere Belgische lekkernijen. Maar ook net zo lief een fijn Duitse rakker. In de zomer lust ik graag cocktails, met sterke drank erin (en zoetigheid, jammie). Sterke drank bij een drinker kan je vergelijken met cannabisconcentraten bij een blower. Af en toe struikel ik nog wel eens van dronkenschap, al neemt de frequentie gelukkig wel af naarmate de jaren vorderen.

Maar mijn punt is dit: laat mij toch met rust, ik weet zelf wel wat goed voor mij is!

Een liberaal van de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) zou daar toch in mee moeten kunnen gaan. Mits hij zijn liberale principes trouw blijft. Zo niet Ivo Opstelten, minister van Justitie & Veiligheid namens de VVD. Die gooit cannabisconcentraten en sterke wiet – puur natuurproducten – tussen de harddrugs, omdat het thc-percentage zijn willekeurig gestelde grens van 15 overstijgt. Waanzin. Gekkenhuis.

Tafeltjes vol bier en wiet

wietbierSimpel voorbeeld. Jij wil een avondje flink aan de zuip. Om jou te pleasen heeft je vriendin 3 tafeltjes klaargezet. Op tafel 1 staat een hele krat light bier. Vierentwintig flesjes van die lauwe zeik met 3,3 % alcohol. Een fluffie buitenwietje na een slechte zomer, als je het in blowerstaal vertaalt. De wiet – 1 gram op de kale kop af – scoort een slap thc-percentage van 3,3.

Op tafeltje 2 heeft je chickie een halve krat (12 flessen voor de meerekenaars) Leffe Blond neergezet. Alcoholpercentage 6,6 %. Mooi getal, persoonlijke favoriet. En vergelijkbaar met als wietmensen het over een lekker stukje Marokkaanse honing maroc van een halve gram hebben. Het haalt een smakelijk thc-percentage 6,6.

Op tafeltje 3 staat pure whiskey. De cannabisconcentraten van de alcoholwereld. Niet al te veel whiskey, want je fuckbuddy heeft geen zin in een kotsende partner. Begrijpelijk. Hoe dan ook, er staan enkele glazen met iets meer dan een halve liter van het Ierse duivelsvocht, dat 40 % alcohol bevat. (0,6 liter om precies te zijn, voor de meerekenaars a.k.a. stelletje muggenzifters) Vergelijkbaar met een lekker brokje cannabisconcentraat, dat ons ‘s avonds wordt voorgeschoteld door de cannabisfee. Vette shit, want 40 procent THC. Natuurlijk ligt er ook maar een heel klein brokje van klaar, een tiende gram.

Geen reet, geen hol

Waar word jij het meest dronken van als je een van de 3 tafeltjes compleet leeg zuipt? Precies, dat maakt geen reet uit. Je krijgt bij alle drie evenveel alcohol naar binnen als je alles opdrinkt. Hetzelfde geldt voor de cannabistafeltjes. Het maakt geen hol uit of je buitenwiet, hasj of cannabisconcentraat rookt. Je word er even stoned/high van, ongeacht welk tafeltje je besluit op te snoepen.

Je drinkt zoveel als je opkan tot je dronken genoeg bent. Je rookt zoveel je aankan tot je stoned genoeg bent. WAARMEE je dronken of stoned wordt doet er niet toe.

Dus waarom Opstelten, waarom staat alcohol dan op geen enkele Opiumlijst, laat staan dat whiskey met 40 % alcohol op Lijst 1 staat? Waarom staat cannabis tot 15 % THC dan op Lijst 2 van de Opiumwet? En als het aan jou (en jou alleen) ligt, cannabisconcentraten en wiet en hasj met meer dan 15 % THC op Lijst 1, tussen harddrugs als xtc, cocaïne, ghb en heroïne?

Waanzin. Gekkenhuis. En dan hebben we het nog niet eens over het aantal doden…

P.S. Als je BongZilla niet op zijn bruine ogen gelooft, kijk dan maar eens naar deze expert:

 

(advertentie)