(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Misschien heb je er wat over gehoord, misschien ook niet maar cannabisconcentraten zijn enorm populair aan het worden. Ze dingen steeds vaker, net als hasj, mee op cannabis cups, maar wat zijn deze cannabisconcentraten eigenlijk? Bij Qi Concentrates uit Vancouver weten ze er alles vanaf, en jij nu ook!

Wat zijn cannabisconcentraten?

Hoewel cannabisconcentraten er al best lang zijn, wordt de markt er momenteel werkelijk mee overspoeld! De populariteit van concentraten is enorm te noemen en groeit elke dag verder. Grote kans dat je ze binnenkort in de Nederlandse coffeeshops gaat zien, denken wij.

Butane Honey Oil, zoals het op zijn engels heet, (HBO in het kort) is er in drie verschillende vormen. Scherven (shatter, glas-achtig), wax (budder, vettig of boterachtig) en in olievorm (honey oil). Hoewel het heel verschillende producten zijn met verschillende uitwerkingen en aroma’s, worden alle drie de vormen concentraat via hetzelfde proces uit de wiet geëxtraheerd.

Simpel gezegd is het alles wat je van cannabis wilt hebben,
wat overblijft is niet meer dan plantmateriaal

Cannabisconcentraten bevatten een heel hoge dosis aan THC, CBD, terpenen en terpenoïden. Deze stoffen geven cannabis de medicinale kracht, de smaak, het aroma en natuurlijk het euforische effect. Simpel gezegd is het alles wat je van cannabis wilt hebben, wat overblijft is niet meer dan plantmateriaal en schadelijke stoffen die je eigenlijk liever niet in je longen zou moeten willen hebben.

shatterWe willen je er nadrukkelijk op wijzen dat het produceren van cannabisconcentraten zeer gevaarlijk is vanwege de licht ontvlambare stoffen die tijdens het extractieproces in de lucht terechtkomen. De juiste veiligheidsmaatregelen en ventilatie moeten heel serieus worden genomen en het maken van cannabisconcentraten zou niemand zelf moeten proberen, tenzij die precies weet waar die mee bezig is!

Nadat het extractieproces is voltrokken en het oplosmiddel is verdampt, blijft cannabisextract over. Afhankelijk van het gewenste eindproduct (scherven, wax of olie) wordt dit extract verder bewerkt door middel van een vacuüm en verhitting.

Scherven

Scherven (shatter), ook bekend als glas dankt haar naam aan de harde, heldere en glasachtige vorm. Dit type concentraat is waanzinnig schoon, heel zacht aan je keel (smooth) en heel lekker om van te genieten. Het is zo schoon omdat de vetten van de plant uit het concentraat gefilterd worden, voordat het verder bewerkt wordt met het vacuüm en de hitte, wat een heel puur concentraat van THC, CBD, terpenen en terpenoïden oplevert.
Scherven worden bij een lagere temperatuur gemaakt dan wax of olie, waardoor de terpenen die de aroma’s van de wiet bevatten, niet verbrand worden en de scherven een ongelooflijk lekker cannbisaroma hebben.

waxWax

Wax, in de USA ook wel bekend als honeycomb (honingraad) of budder (boter) wordt zo genoemd vanwege het waxachtige uiterlijk. Wax bevat, in tegenstelling tot scherven nog wel vetten uit de plant, wat wax het typische waxachtige uiterlijk geeft. Het wordt op een hogere temperatuur gemaakt dan scherven, maar een lagere temperatuur dan olie. Dit zorgt ervoor dat een goed gemaakte wax ook enorm aromatisch en potent is. Het is de meest populaire vorm onder de cannabisconcentraten en wordt vaak gebruikt om te “dabben”.

Dabben is de meest gebruikte manier om concentraten in de longen te krijgen. Een stuk titanium of glas wordt hierbij verhit totdat het roodgloeiend is, vervolgens laat men er een “dab” (zeer kleine hoeveelheid concentraat) op vallen die door de hitte, onmiddellijk verbrand in een witte rookwolk die via een zogenaamde “Rig” geïnhaleerd wordt. Een Rig is als een bong, maar dan speciaal ontworpen voor concentraten. Je hebt ze in allerlei verschillende vormen en maten en zijn, net als sommige bongs, een kunstvorm op zichzelf. Penvormige vaporizers worden ook vaak gebruikt om concentraten mee te inhaleren, en er komen steeds meer modellen uit die geschikt zijn voor cannabisconcentraten.

rigHoning olie of honey oil

Honey oil (honing olie) of Olie is de derde meestvoorkomende vorm van concentraat en wordt honey oil genoemd omdat het door de goudgele kleur erg veel op honing lijkt. Honing olie oftewel Butane Hash Olie (BHO) wordt na het extractieproces op een significant lagere temperatuur verwerkt dan scherven of wax. Het is extreem zacht om te roken en ook enorm potent maar veel lastiger om te gebruiken doordat het ook enorm plakkerig is.

Uitgangsmateriaal

Van welke vorm van concentraat je ook het liefst zou willen genieten, zorg er in ieder geval voor dat je weet waar het vandaan komt. Het uitgangsmateriaal (de wiet) is een heel belangrijke factor voor de kwaliteit van het concentraat! Wanneer de wiet bijvoorbeeld behandeld zou zijn met chemische middelen of pesticiden, worden deze tegelijk met de eerder genoemde gewenste stoffen uit de wiet geëxtraheerd, wat daardoor een concentraat zou opleveren dat erg slecht voor de gezondheid is, op zowel de lange als de korte termijn.

Concentraten zijn een geweldige manier om van cannabis zowel medicinaal als recreatief te genieten, ze zijn heerlijk aromatisch, zacht voor je keel en bovenal heel schoon. De scherven, wax en olie zijn allen blijvertjes en nemen in Amerika enorm aan populariteit toe. De trend is steeds in ontwikkeling en krijgt dagelijks meer aandacht. Het is zeker de moeite waard om je in te verdiepen.

In het volgende artikel over cannabisconcentraten zullen we dieper ingaan op de details van het extractieproces. Kijk ook eens op onze facebookpagina. https://www.facebook.com/qi.concentrates

(advertentie)