(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

In zijn medicijntent praat Barney niet alleen tegen zijn planten, hij draait ook Mozart voor ze. Planten zijn volgens hem namelijk net mensen en hebben dus ook behoefte aan aandacht (en een beetje liefde). Zijn advies? Neem de tijd voor ze, leer de taal van de bladeren en je weet precies wat ze nodig hebben.

Bij het krieken van de dag – ja gek, voor ‘normale’ mensen is het nog nacht – heb ik een cd van Sting op staan en zit ik achter mijn bureau om jullie weer te vertellen hoe het met mijn wietplanten gaat.

Met de dames uit cannabisparadijs Colorado (Lil Chem en DieselRella) gaat het goed, je kunt zien dat hun afkomst in de ijle lucht op grote hoogte in de bergen van Colorado de groei beïnvloedt. De bladeren staan strak naar boven gericht en ik heb nog nooit zoveel topontwikkeling gezien. De grootste toppen vind je in mijn kweektent echter aan de Jack F1 planten van Spliff Seeds, deze toppen zwellen dagelijks aan maar zijn nog lang niet uitgegroeid. De haren zijn namelijk nog spierwit en de bladeren diepgroen.

Mooie topontwikkeling aan de Lil Chem

Praat tegen je planten

We zitten nu halverwege bloeiweek nummer 6 en dus moeten de planten nog twee tot drie weken doorbloeien voor ik ze naar de kapper mag brengen voor de oogst. Ik heb de dames deze week eigenlijk te weinig gezien, bij het ontwaken heb ik ze goedemorgen gezegd, waarna ik ze alleen bij het ondergaan van de zon (licht uit) nog even welgemeend welterusten heb gewenst.

Jackf1

Jack F1 geniet van alle liefde die ze van Barney krijgt

Het praten tegen wietplanten is niet echt een gekke gewoonte, je hoort het vaker van kwekers. Ik denk dat wat je uitstraalt op het moment dat je het zegt, zeker invloed uitoefent op de gesteldheid van je planten. Of misschien is het de aandacht die je daardoor geeft, in ieder geval doe ik het met liefde en kan je aanraden om hetzelfde te doen. Net zo als dat ik dag en nacht het hele repertoire van Mozart heb opstaan.

Ik ben zelf een enorme muziekfan en geloof ook dat muziek mijn planten zeker goed doet. Ik heb het gevoel dat kweekfouten me eerder worden vergeven als toen ik geen muziek draaide

Ik heb eens gelezen dat een Italiaanse boer dat heeft uitgevonden in zijn wijngaard. Het is zelfs zo dat er nu een team wetenschappers bij de boer is om te onderzoeken of het echt zo is en waarom en hoe dat dan werkt op de planten. Ik ben zelf een enorme muziekfan en geloof ook dat muziek mijn planten zeker goed doet. Ik heb het gevoel dat kweekfouten me eerder worden vergeven als toen ik geen muziek draaide.

dieselrella

DieselRella bij het krieken van de dag

Het testen van de vochtigheid van de bodem met de bodemtester werkt perfect! Ik geef nu veel minder water maar ben er wel meer mee bezig om het in de gaten te houden. Zo meet ik aan het begin en aan het einde van elke dag even. Ik geef nu alleen nog afgezuurd water en ben gestopt met de voeding. Dit om de simpele reden dat het op is. Ja, dat kan gebeuren maar het is ook geen verplichting om ze meststoffen bij te geven. In een goede bemestte aardemix zit in principe al een grote voorraad aan voeding.

bladeren

Bladprobleem? Kijk op deze illustratie wat het zou kunnen zijn (klik erop voor een vergroting).

Taal van de bladeren

Heeft je plant dat opgebruikt en behoefte aan meer, dan laat ze je dat weten door middel van de bladerentaal. Ieder vlekje heeft een betekenis en als je dat leert ontcijferen dan weet je precies wat een plant nodig heeft. Op de afbeelding hiernaast (klik erop voor een vergroting) kun je zien hoe de plant een aantal voorkomende tekorten laat zien. Tekorten kunnen ontstaan doordat een of meerdere stoffen niet voldoende aanwezig zijn, maar het komt eigenlijk vaker voor dat ze er wel zijn maar dat de plant ze niet kan opnemen omdat de zuurtegraad in de aarde niet goed is. Daarom is het heel belangrijk om het voedingswater af te zuren zoals dat heet.

Citroenzuur

Afzuren doe je pas nadat je de voeding hebt toegevoegd omdat de zuurtegraad in negen van de 10 gevallen te hoog is. Met gewoon citroensap breng ik de pH waarde naar beneden tot die ongeveer 6 is. Citroenzuur uit de supermarkt kost geen drol en werkt perfect. Je kunt ook witte natuurazijn gebruiken maar let op wanneer je een hydrosysteem met slangen en dergelijke hebt, in dat geval kun je beter speciale pH-min gebruiken uit een tuinwinkel. Het citroenzuur kan de slangen namelijk doen verstoppen maar verder is het een prima middel om de zuurtegraad omlaag te brengen. En nee, het beïnvloed niet de smaak van je wiet het is dus niet dat als je citroenzuur gebruikt je wiet naar citroen zal smaken of geuren. Haha, dat dacht ik zelf namelijk wel in het begin.

Citroenzuur om af te zuren en de nodige meetapparatuur. Barney gebruikt een EC en pH meter voor het aanmaken van voedingswater en de bodemtester is om de hoeveelheid water in de aarde te meten.

Nog een tip: om goed te doseren kan je in het babyvoeding schap bij de Kruidvat een doseerspuit halen. Kost maar 1 euri en dan heb je een prima instrument om de juiste hoeveelheid mee af te meten.

Barney

(advertentie)