(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Weinig dingen zijn leuker dan nagenieten van een geslaagd evenement. ‘En zo mag ik de achtste editie van Cannabis Bevrijdingsdag wel noemen’, zegt VOC-voorzitter en CBD-organisator Derrick Bergman. Zijn 8 persoonlijke hoogtepunten!

Will and the People

Totaal tegen de planning in kwam onze headliner niet met de eigen tourbus maar per vliegtuig. Will and the People en hun sympathieke manager Mike landden om 9.35 uur op Schiphol, toen de personenbus die we elk jaar huren nog onderweg was tussen Eindhoven en het Flevopark, vol met vrijwilligers…

CBD2016_Will_and_the_People_busje_Foto_Derrick_Bergman_0381

De hoofdact van CBD op weg van Schiphol naar het festivalterrein… [foto: Derrick Bergman]

Cannabis Bevrijdingsdag veteraan Ruud loste alles op; in zijn signaalblauwe Magirus bus uit 1953 paste én de bandleden en hun flightcases en mijn zoontje Simon en ik. De rit naar het Flevopark was een memorabel begin van een memorabele dag. Wat een aardige gasten. En wat een geweldige afsluiter:

Rick Simpson

De komst van Rick Simpson was lang onzeker. Vooral dankzij Rick Brand, coffeeshopondernemer in Breda en bestuurslid van coffeeshopbond PCN is het uiteindelijk gelukt. De twee Ricks bleken uitstekend met elkaar overweg te kunnen en Simpson was erg enthousiast over het warme onthaal, in Nederland en in het Flevopark.

Schermafbeelding 2016-06-16 om 17.07.37

Cannabisolie-goeroe Rick Simpson on stage… [foto: Bob Rootsman]

Bubbels

De bellenblaas dames stonden prominent op de posters en flyers met hun zeepbellen. Dit jaar zagen ze er mooier uit dan ooit en brachten jong en oud in vervoering, niet in het minst de vele fotografen.

CBD2016_Bubblica_Foto_Derrick_Bergman_0802

Blowing in the wind… [foto:Derrick Bergman]

Joep Oomen Memorial

Liever dan een speech – waarbij ik het waarschijnlijk niet droog zou houden – wilden we Joep herdenken door zijn laatste campagne te lanceren: ‘De staat regelt het niet, kweek je eigen wiet!’ Terwijl op het videoscherm een prachtige video van Steven Kompier werd vertoond, deelden we  duizenden zaden uit, in een gripzak met flyer over Joep en twee peat plugs. Joep’s weduwe Beatriz hielp mee, mijn vrouw Ciel, Doede, Mich van Mambo Social Club uit Hasselt… Gehuild heb ik dus toch – en ik was niet de enige – maar eerder dan van verdriet was het van ontroering en trots. Ik weet dat Joep fier zou zijn geweest.

CBD2016_Joep_Oomen_Memorial_Mauro_deelt_uit_Foto_Steef_Fleur

Marktcoördinator Mauro deelt uit tijdens de Joep Oomen Memorial… [foto: Steef Fleur]

Dries van Agt

Dé grote verrassing van deze editie, het bezoek van oud minister president en ‘vader van het gedoogbeleid’ Dries van Agt, is te danken aan Freek Polak, een van de oprichters van het VOC. Het was verbluffend om te zien welk effect Van Agt (85) nog steeds heeft op mensen: niemand is op Cannabis Bevrijdingsdag zo vaak gefotografeerd. Toen ik hem vlak nadat hij van het podium afstapte bedankte, was Van Agt zichtbaar ontroerd door ‘al die lieve mensen’.

CBD2016_Dries_van_Agt_Foto_Justin_Bergman_0084

Een welverdiend… eh, slokje voor oud-premier Dries van Agt, godfather van het gedoogbeleid… [foto: Justin Bergman]

It’s a family affair

Gevraagd naar zijn indruk van Cannabis Bevrijdingsdag zei levende legende Willem de Ridder ooit: ‘Het is een familiefeestje, we zijn onder elkaar’. En we hadden toen al een paar duizend bezoekers. Het is één van de dingen waar ik trots op ben: die ontspannen sfeer, het gevoel dat je onder elkaar bent. In figuurlijke zin vormen alle vrijwilligers één grote familie, maar Cannabis Bevrijdingsdag is ook letterlijk a family affair. Alledrie mijn zonen hebben er gewerkt, de jongste, Simon, voor het eerst ook als fotograaf deze keer. Mijn ouders hebben Dries van Agt terug naar huis gereden, in de auto van mijn oudste broer. En Ciel houdt het nog steeds met me uit.

 

Henk Poncin

Cannabis College oprichter en VOC ere-voorzitter Henk Poncin heeft vorig jaar een ernstig fietsongeluk gehad, waarvan hij nog steeds herstelt. Dat hij en zijn vrouw Wendy toch van de partij waren en zichtbaar genoten was voor mij een absoluut hoogtepunt van deze editie.

CBD2016_Henk_Poncin_en_Wendy_Foto_Derrick_Bergman_0684

Henk Poncin en Wendy… [foto: Derrick Bergman]

‘Gaat uw gang vrienden’

Dankzij de komst van Dries van Agt haalden we de voorpagina van Het Parool. Het artikel ‘Van Agt vindt het tijd voor legale wiet’, is een hoogtepunt op zich. Ik citeer de laatste vraag van journalist Bart van Zoelen en het antwoord van de excellentie:

– Als u zo om zich heen kijkt, vindt u het dan een aanlokkelijk idee dat er méér cannabis wordt gebruikt?
Van Agt: “Hoe meer gelukkige mensen ik om me heen zie, hoe gelukkiger ik er zelf van word. En als dat door cannabis wordt veroorzaakt, zeg ik: gaat uw gang, vrienden. Gaat uw gang.”

CBD2016_Foto_Steef_Fleur_001

Soms zeggen beelden echt veel meer dan woorden… [foto: Steef Fleur]

(advertentie)