(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Cannabis is met enorme voorsprong de meest populaire drug in Europa. Ieder jaar publiceert het European Monitoring Center for Drugs and Drug Addiction cijfers over drugs en ons continent. Derrick Bergman van het VOC bekijkt die over cannabis met een kritische blik!

Europees drugsrapport

Vandaag verscheen het European Drug Report 2016, waarvoor de ambtenaren van het EMCDDA, het European Monitoring Center for Drugs and Drug Addiction in Lissabon elk jaar een hele berg cijfers op een rijtje zetten. De top 3 van landen waar volgens deze cijfers het meeste cannabis wordt geconsumeerd: Frankrijk, Denemarken en Italië.

De Top 15

Europees_Drugs-rapport-2016-EMCDDA_coverOmdat het EMCDDA dat niet zelf doet heb ik even zitten tellen om tot een ranglijst te komen van Europese landen. Daar rolt de volgende top 15 uit, voor het zogenaamde “ooit-gebruik” in de leeftijdscategorie 15 tot en met 64 jaar:

  1.  Frankrijk: 40,9 procent
  2.  Denemarken: 35,6
  3.  Italië: 31,9
  4.  Spanje: 30,4
  5.  Verenigd Koninkrijk: 29,2
  6.  Tsjechië: 28,7
  7.  Ierland: 25,3
  8.  Nederland: 24,1
  9.  Duitsland: 23,1
  10. Noorwegen: 21,9
  11. Finland: 21,7
  12. Polen: 16,2
  13. Slovenië: 15,8
  14. Kroatië: 15,6
  15. België: 15

Bijzonder cannabisbeleid Nederland

Het Europese gemiddelde is 24,8 procent, waar Nederland met 24,1 procent dus onder zit. Dat lijkt op het eerste gezicht misschien niet zo bijzonder, maar we zijn nog steeds het enige land van Europa waar elke volwassene in een winkel cannabis kan kopen, zonder lidmaatschap of doktersverklaring. Het resultaat daarvan is, volgens de EMCDDA cijfers, dat in ons land minder cannabis wordt gebruikt dan gemiddeld in Europa.

De waarheid, hoe pijnlijk ook voor politici en bestuurders, is dat drugsbeleid uiteindelijk nauwelijks invloed heeft op de hoeveelheid mensen die drugs gebruiken

shutterstock_289215335

De cijfers laten ook zien dat een streng verbod op cannabis, zoals in Frankrijk, zeker niet leidt tot minder gebruik. De grap is dat streng beleid niet altijd tot meer gebruik leidt en soepel beleid niet tot minder gebruik. Zweden, waarschijnlijk het meest repressieve Europese land op het gebied van cannabis staat op achttien in de lijst, met 14,4 procent. In Spanje is het beleid soepel, maar Spanjaarden scoren ook hoog: 30,4 procent.

Repressie werkt averechts

De waarheid, hoe pijnlijk ook voor politici en bestuurders, is dat drugsbeleid uiteindelijk nauwelijks invloed heeft op de hoeveelheid mensen die drugs gebruiken. Dat aantal wordt door heel andere factoren bepaald, zoals de leeftijdsopbouw van de bevolking, de mate van verstedelijking en internationale trends. Drugsbeleid heeft wél effect op de manier waarop drugs in het algemeen en cannabis in het bijzonder worden geproduceerd en verhandeld. Meer repressie leidt onvermijdelijk tot meer criminaliteit en geweld, hogere winsten, meer corruptie, vervuiling van het product en onveilige situaties bij de productie.

Tot slot voor de geïnteresseerde drugsconsument, deze officiële video van de EU over de cijfers:

[illustratie Europese vlag: Blablo101/Shutterstock, openingsfoto: Lukasz Stefanski/Shutterstock]
(advertentie)