(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Opmerkelijke column in de Telegraaf deze week over Ard van der Steur, minister van veiligheid en justitie. Hij benutte het regeringsvliegtuig om een partij wijn voor eigen gebruik te importeren. En daar heeft VOC-voorzitter Derrick Bergman wel iets over te zeggen.

Wijnliefhebber Ard van der Steur

Wouter de Winther, chef van de parlementaire redactie van de Telegraaf schrijft in de column, getiteld ‘Regeringstoestel als boodschappenkar‘ over een Europese Raad voor justitie en binnenlandse zaken in Luxemburg vorig jaar. “In de marge van het overleg lukte het hem om een uitstapje te maken naar Crémant-maker Bernard-Massard. Daar kon de VVD-bewindsman, fervent wijnliefhebber, zijn hobby even uitoefenen en flink inslaan. En zo werd in het regeringsvliegtuig plaatsgemaakt voor de extra cargo die de minister had aangeschaft.”

Tanken op Aruba

De precieze hoeveelheid wijn die Van der Steur inkocht is onbekend, aldus De Winther: “de een heeft het over een pallet, de ander bezweert dat Van der Steur de wijn zelf naar binnen kon dragen”. Een paar maanden later zoop de minister zich een stuk in zijn kraag tijdens een werkbezoek aan Aruba. “Getuigen zagen dat de bewindsman, die op dat moment in Nederland zwaar onder vuur lag vanwege het geëiste eerherstel van MH17-professor George Maat, zich de alcoholische versnaperingen ’s avonds goed liet smaken. De volgende ochtend werd er aan de ontbijttafel van het Hilton Hotel schande van de liederlijke avond gesproken.”

Ard_van_der_Steur_Rondetafelgesprek_drugs_3_10_2011_foto_db

De minister tijdens een drugsdebat… [foto: Derrick Bergman]

Ministerie van Veiligheid & Justitie

Het feit dat dit wangedrag naar buiten is gekomen, bewijst voor de zoveelste keer dat de ambtenaren op het ministerie van Veiligheid & Justitie nauwelijks loyaliteit hebben voor Van der Steur. Zie de eerdere affaires waarin de minister verstrikt is geraakt. Het grootste ministerie van ons land is zo lek als een doorgeroest vergiet. Fijntjes merkt De Winther in zijn column op dat ambtenaren, zelfs die op justitie, doorgaans loyaal zijn aan de politieke top, maar “daarin komt verandering als ministers en staatssecretarissen zich de extraatjes van het ambt wel erg goed laten smaken of zich onaantastbaar wanen.”

Hoe kun je een minister serieus nemen die dronken wordt tijdens werkbezoeken en het regeringsvliegtuig misbruikt om een stevige stash drank naar Nederland te vervoeren?

Van der Steur scoort op beide punten. Door zijn alcoholische escapades verliest hij nog meer van zijn geloofwaardigheid en daar was sowieso nog maar weinig van over. Hoe kun je een minister serieus nemen die dronken wordt tijdens werkbezoeken en het regeringsvliegtuig misbruikt om een stevige stash drank naar Nederland te vervoeren? Een minister die eerder via Twitter meldde dat hij mensen kent “die aan wiet of hasj zijn gestorven”.

Die inmiddels beruchte tweet kan maar twee dingen betekenen. Of Van der Steur weet echt niet waar hij het over heeft, of hij liegt keihard als hem dat politiek uitkomt. Een dodelijke overdosis cannabis bestaat namelijk niet.

shutterstock_342138035

Ard van der Steur krijgt een neus als Pinocchio wanneer hij over wiet praat, of zou dat door zijn drankliefhebberij komen..? [illustratie: pedro alexandre teixeira/Shutterstock]

Niet cannabis maar alcohol kills

Een dodelijke overdosis alcohol komt daarentegen regelmatig voor. Drank is in alle opzichten een harddrug. Dat concludeerde ook het Rijksinstituut voor Milieu en Volksgezondheid (RIVM) toen zij in 2009 een ranking opstelde van negentien legale en illegale genotmiddelen op basis van schadelijkheid voor het individu en voor de samenleving. Alcohol staat in deze ranglijst op de derde plaats, meteen na crack en heroïne.

Minister van hard drugs

En cannabis? Onze favoriete plant haalt de top tien niet eens en staat op de elfde plaats in de ranking. Het is letterlijk en figuurlijk bezopen dat een man die met zoveel geweld en verspilling van belastinggeld tegen cannabis strijdt een drinkebroer is die zijn verslaving onder werktijd botviert. Wanneer valt het doek voor deze minister van harddrugs?

[openingsbeeld: Olena Yakobchuk/Shutterstock]
(advertenties)