(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Niemand minder dan RollingStoned-columnist en VOC-voorzitter Derrick Bergman moet vrijdag opdraven – als verdachte, jawel  – in de rechtbank van Den Bosch. De beschuldiging luidt: 7 wietplanten. De idioterie ten top, wat niet wegneemt dat het tijd is dat het recht op kleinschalige thuisteelt wordt erkend!

Politie op bezoek

Op 1 juni vorig jaar deed de politie met vier man sterk een inval in mijn huis, omdat ze “anonieme tips” hadden ontvangen dat zich daar een “hennepplantage” zou bevinden. Na doorzoeking van het hele pand troffen ze in mijn achtertuin 7 wietplantjes aan, waarvan de grootste misschien 15 centimeter hoog was.

Politie-inval-VOC-01-06-2015_Derrick_in_gesprek_met_agenten_0266-300x224

Derrick ‘in gesprek’ met de agenten die zijn uitgerukt om 7 wietplantjes te confisqueren

Een van de agenten trok de plantjes uit hun potjes, waarna ze door een medewerker van de firma Kusters in een gigantische vuilniszak werden gestopt en afgevoerd. Toevallig had ik die bewuste ochtend een afspraak met een journalist van het Brabants Dagblad. Hij kreeg het nieuws over de inval dus heet van de naald en de volgende dag stond ik in de krant: ‘Politie bij cannabis-voorman aan de deur voor zeven wietplanten’. Later die week volgde een groot interview, met een foto waarop ik hurk naast de zeven potten waarin mijn plantjes stonden.

Geen afstand doen van planten

Ook andere media pikten het nieuws op. Tijdens de inval en tijdens mijn verhoor op het politiebureau heb ik duidelijk gesteld dat ik geen afstand doe van mijn planten. Dat maken ze zelden mee; elke advocaat zal een thuisteler adviseren juist wél afstand te doen, omdat de zaak dan makkelijk geseponeerd kan worden. Mij gaat het echter om het principe. Ik doe niemand kwaad met mijn buitenplantjes en veroorzaak geen enkele overlast. Belangrijker nog: zelf plantjes telen in mijn eigen tuin is de enige manier om zeker te weten dat de wiet die ik rook helemaal schoon is.

Kwaliteit wiet holt achteruit

Niet alleen consumenten, ook coffeeshopondernemers klagen steen en been over de kwaliteit van de wiet. Door de repressie worden kleine telers met hart voor de plant steeds zeldzamer. Hun plaats wordt ingenomen door lieden die niet schromen om tot vlak voor de oogst pesticiden te spuiten of de wiet te verzwaren met gevaarlijke rotzooi als Brix en haarlak. Natuurlijk: een goede coffeeshop controleert de cannabis die wordt ingekocht grondig. Maar door het verbod op teelt en de jacht op de telers wordt het voor coffeeshops steeds lastiger consistent kwaliteit te leveren.

Nog eigenaardiger is de kreet onderaan de brief, in hoofdletters en met uitroepteken: “U BENT NIET VERPLICHT TE VERSCHIJNEN!”

Politie-inval-VOC-01-06-2015_4215

Uw belastinggeld aan het werk…

Terug naar mijn eigen plantjes. Na mijn verhoor op het politiebureau bleef het maanden stil van de kant van het gezag. Maar vorige maand kreeg ik een aangetekende brief met de mededeling dat de inbeslagname van mijn plantjes op vrijdag 22 april behandeld zal worden door de rechtbank Den Bosch. In juridisch jargon: “een vordering strekkende tot onttrekking aan het verkeer van de aan u toebehorende/onder u in beslag genomen voorwerpen”. Nog eigenaardiger is de kreet onderaan de brief, in hoofdletters en met uitroepteken: “U BENT NIET VERPLICHT TE VERSCHIJNEN!”

Verspilling belastinggeld

Dat klinkt toch een beetje alsof ze me er liever niet bij willen hebben. Natuurlijk zal ik wel verschijnen. De behandeling is openbaar toegankelijk voor pers en publiek, dus kom vooral langs als je in de buurt bent. Ik heb geen idee of ik de kans krijg aan de rechter uit te leggen wat een absurde verspilling van belastinggeld deze hele affaire is, maar dat ga ik in elk geval proberen. Zoals ik hem of haar ook graag wil uitleggen dat als je met ouderwetse zaadjes kweekt, zoals ik, je ruwweg de helft van je planten weggooit omdat die mannelijk zijn. Met mijn zeven zaadplantjes had ik dus minder dan vijf planten over gehouden om te oogsten aan het einde van het seizoen.

Kom naar de rechtbank

Dat anno 2016 vier gewapende agenten met kogelvrije vesten bij een brave belasting betalende burger zeven miniplantjes uit zijn tuin komen trekken is niets minder dan een grof schandaal. Het zou de rechter sieren als hij of zij dat zou erkennen komende vrijdag. Voor RollingStoned lezers die willen komen kijken:

Vrijdag 22 april, vanaf 9.25 uur – Gerechtsgebouw Den Bosch, Leeghwaterlaan 8, 5223 BA, Den Bosch

 

(advertenties)