(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Bij een gezond leven hoort beweging, gezond eten, wellicht enige spiritualiteit, iets van een doel en … cannabis! Jazeker want wiet is volgens wetenschappelijke onderzoeken niet alleen lekker maar ook gezond. Voor je longen, voor je hersens, voor je stofwisseling en je gewicht, voor je nachtrust én je gemoedstoestand. 

Cannabisliefhebbers weten allang dat wiet een positief effect heeft, maar wist je ook dat cannabis ook gewoon heel gezond is voor je? En dat is dus niet alleen een verkooppraatje van een pro cannabis website maar gewoon feitelijke informatie die door de wetenschap is onderzocht. Af en toe of elke dag stoned worden is dus helemaal oké, want het draagt bij aan een lang en gelukkig én gezond leven.

1. Wiet voor gezonde longen

Cannabisgebruikers (mits puur natuurlijk) hebben minder vaak longkanker en een grotere longinhoud… [foto: Canna Obscura, Shutterstock]

Dat wiet voor van alles en nog wat goed is, is tot daar aan toe, maar voor je longen? Het klinkt inderdaad wellicht ongeloofwaardig maar wiet is mogelijk inderdaad goed voor de longen. De onderzoekers geloofden het zelf ook niet toen ze het ontdekten maar konden niet anders concluderen, na afloop van een van de grootste studies naar het effect van cannabisrook op de longen.

Professor Donald Tashkin deed al 30 jaar onderzoek naar cannabis aan UCLA, toen hij het effect van cannabisrook op de longen besloot te onderzoeken. Hij en zijn team hadden van tevoren verwacht dat er een verband zou zijn tussen cannabisrook en longkanker en dat cannabis dus voor meer gevallen van longkanker zou zorgen.

Wat ze echter ontdekten was het tegenovergestelde: er was geen enkele relatie tussen het roken van cannabis en longkanker te vinden, en de resultaten van het onderzoek suggereerden zelfs een positief effect van cannabisrook op de longen! Zelfs mensen die heel veel cannabis rookten, hadden daardoor geen verhoogde kans op longkanker. Sterker nog, onder deze groep bevonden zich zelfs iets minder longkanker gevallen dan onder niet rokers.

In 2012 werd een onderzoek gedaan naar de longfunctie van cannabisrokers over een periode van 20 jaar. Ook dit onderzoek kon geen verband aantonen tussen cannabisrook en een afgenomen longfunctie. In een studie uit 2010 bleek dat cannabisrook zelfs gelinkt kon worden aan een grotere longinhoud! Let wel: in alledrie de onderzoeken ging het uiteraard om de rook van pure wiet en geen joints met tabak.

2. Cannabis voor een gezond brein

Cannabis beschermt tegen neurodegeneratieve ziektes zoals Alzheimer… [beeld: Shidlovski, Shutterstock]

Jazeker! Cannabis verruimt je geest niet alleen, het verlaagt ook het risico op een beroerte, is een veelbelovend medicijn tegen neurodegeneratieve ziektes zoals Alzheimer, én heeft een beschermende werking op zenuwcellen in de hersenen.

In 2017 werd aan de universiteit van Texas in Dallas een onderzoek gedaan waaruit bleek dat cannabisgebruikers een aanzienlijk verminderd risico liepen op een beroerte. Er vloeit namelijk meer bloed naar de hersenen van mensen die wiet consumeren. Dat niet alleen maar de hersens van cannabisconsumenten gebruiken dat bloed ook beter. Er komt daardoor meer zuurstof in de hersens waardoor de kans op een beroerte afneemt en mensen ook sneller van een beroerte kunnen herstellen.

Ook mensen met Alzheimer hebben mogelijk veel voordeel bij cannabis. In 2014 bleek uit onderzoek dat wiet een mogelijk veelbelovend medicijn is tegen neurodegeneratieve ziektes. THC gaat ontstekingen tegen en bevordert de afbraak van toxische plak op de hersenen.

Meerdere onderzoeken tonen aan dat cannabis zenuwcellen in de hersens beschermt en een antioxidante werking heeft. Het beschermt hersencellen tegen beschadigingen waardoor een sneller herstel mogelijk is na bijvoorbeeld een hersenschudding. Hierdoor krijgt THC en CBD onder andere ook veel aandacht van artsen die veel met hersenschade te maken hebben, zoals die van american football spelers en boksers.

3. Wiet voor een betere stofwisseling en gewicht

Cannabis versnelt de stofwisseling waardoor obesitas en diabetes onder wietrokers minder voor komen… [foto: Shidlovski/Shutterstock]

Omdat cannabis de stofwisseling een boost geeft zorgt het ervoor dat je gemakkelijker vet kwijtraakt en je cholesterol verlaagt. Dit balancerende effect van cannabis op onze metabolisme zorgt ervoor dat wietrokers, in vergelijking met niet rokers, veel minder vaak last hebben van obesitas en diabetes.

Een enquete die in 2004 werd gehouden toonde een verband aan tussen cannabisgebruik en een met 56 procent afgenomen kans op obesitas. In 2011 ontdekten andere wetenschappers dat cannabisgebruikers ondanks hun vreetkicks minder vaak last hebben van overgewicht. Dit komt voornamelijk omdat cannabis de stofwisseling versnelt. In 2013 werd een vergelijkbaar onderzoek nog eens over gedaan, met vergelijkbare resultaten.

4. Een betere nachtrust met cannabis

Cannabis is een veilig en effectief slaapmiddel dat ook nog eens de kans op nachtmerries vermindert… [foto: Rido, Shutterstock]

Er is voor wietliefhebbers geen onderzoek nodig om te weten dat het je lekker laat slapen. Veel mensen roken dan ook graag een jointje of verdamper voor het slapen gaan, en cannabis is dan ook een veel veiliger en effectiever alternatief voor slaappillen. Het zorgt ervoor dat je makkelijker inslaapt en dieper en langer doorslaapt.

Cannabis kan ook nachtmerries tegen gaan, omdat het de REM slaap waarin je droomt, onderdrukt. Dit is met name veelbelovend voor mensen die lijden aan PTSS en midden in de nacht geplaagd worden door traumatische nachtmerries. Omdat je door cannabis minder lang droomt, duurt de periode waarin je diep slaapt langer, en dat is nou juist het deel van de nacht waarvan je het meeste opknapt.

5. Minder angstig met wiet

Delen in de hersens die angsten regelen bevatten veel cannabis-receptoren, waardoor angsten kunnen verminderen… [foto: ShutterstockProfessional, Shutterstock]

Omdat de amygdalae (deel van de hersens dat angsten regelt) cannabis receptoren heeft, kan cannabis mensen helpen die last hebben van teveel of onrealistische angsten. Dat werd in 2014 ontdekt en is een belangrijke stap in het begrijpen van de rol van cannabis op angsten. In 2010 werd een artikel gepubliceerd in ’the Harvard Mental Health Letter’ waarin te lezen stond dat cannabis symptomen van angsten kon tegengaan. Lage doseringen zouden een verdovend effect hebben dat angsten vermindert.

In 2017 kwam in een studie aan het licht dat mensen die regelmatig wiet gebruikten, minder last hadden van angsten wanneer ze nuchter waren. Ze hadden een afgestompte stressreactie in gespannen situaties. Dit effect bleef lange tijd aanwezig, zelfs na een tijd van onthouding van cannabis. Het stress hormoon cortisol nam bij deze mensen niet toe in gespannen situaties.

En in augustus 2018 publiceerde het vakblad Nature Neuroscience een artikel waaruit blijkt dat cannabis geen psychoses uitlokt bij mensen met een aanleg daarvoor, zoals in het verleden dikwijls werd verkondigd. De onderzoeksresultaten suggereren namelijk dat cannabis eerder een vorm is van zelfmedicatie, om de symptomen van deze psychotische aandoening te temperen.

[openingsbeeld: Pavlovska Yevheniia/Shutterstock]
(advertentie)