(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Gezien het verschijnsel ‘vreetkick’ denk je wellicht dat cannabis consumenten meer last hebben van overgewicht dan mensen die nooit wiet nuttigen. Maar dat is dus juist andersom, zo blijkt uit een nieuw wetenschappelijk onderzoek van Indiana University. En wellicht kan cannabis zelfs operaties en farmaceutische medicijnen vervangen bij de behandeling van obesitas, aldus de onderzoekers.

Vooroordeel over blowers de prullenbak in

Het stereotype van de aartsluie stonede bankhanger die zich voor de televisie volpropt met chips, chocolade en cola kan dus definitief de prullenbak in. Met dank aan het Amerikaanse onderzoek ‘Theoretical Explanation for Reduced Body Mass Index and Obesity Rates in Cannabis Users‘, dat afgelopen maand openbaar is gemaakt.

Volgens deze studie van Indiana University hebben regelmatige cannabisgebruikers over het algemeen minder overgewicht dan mensen die nooit cannabis consumeren. Het onderzoek moet overigens nog wel een ‘peer-review’ krijgen alvorens het gepubliceerd wordt, maar de conclusies zijn hoe dan ook in overeenstemming met eerdere onderzoeken.

Studies: lagere BMI bij cannabis consumenten

Vorig jaar bijvoorbeeld bleek uit onderzoek van de Health and Science University in de staat Oregon dat ‘zware cannabisgebruikers’ een lagere gemiddelde body mass index (BMI) hebben dan mensen die zich nog wietmaagd mogen noemen. Ook stelde men toen vast dat stevige blowers dagelijks meer fysieke activiteiten ontplooiden dan niet-blowers of sporadische cannabisgebruikers.

In 2014 trokken Canadese onderzoekers al soortgelijke conclusies in hun studie, waarbij ze ook nog eens vaststelden dat cannabisgebruik geassocieerd wordt met een lager risico op diabetes!

Een jaar later kwamen researchers van de University of Miami opnieuw met soortgelijke conclusies: vrouwen die iedere dag cannabis gebruikten hadden een BMI die ongeveer 3,1% lager is dan niet-blowers. Bij mannen is dat een verschil in BMI van 2,7% in het voordeel van de wietliefhebber!

Regelmatig cannabis gebruiken blijkt een stuk beter voor ons gewicht dan nooit cannabis gebruiken… [foto: Doug Shutter/Shutterstock]

Interactie wiet en CB1 receptor

Volgens de nieuwste studie in Indiana heeft de impact van cannabis consumptie op het gewicht van doen met de manier waarop cannabis inwerkt op de cannabinoïde-receptoren in ons lichaam. De onderzoekers schrijven dat een dieet dat een hoge ratio omega-6 en omega-3 vetzuren bevat – gebruikelijk in de VS en andere westerse landen – bijdraagt aan obesitas, veroorzaakt door het overstimuleren van onze cannabinoïde type 1 receptor (CB1). ‘De overstimulering van deze receptor leidt tot een verhoogde calorie-inname, vertraagde spijsvertering en gewichtstoename.’

De consumptie van cannabis echter onderdrukt de stimulatie van de CB1 receptor – een proces dat bekendstaat als ‘downregulation’ – en in feite het proces zelfs omdraait, aldus de onderzoekers. Dit zorgt er eveneens voor dat de energie-inname en energie-opslag afnemen en dat de spijsvertering beter zijn werk doet.

Cannabis beter dan bestaande medicijnen/operatie

Farmaceutische medicijnen die zich binden aan cannabinoïdereceptoren en hun activatie verhinderen – bekend als cannabinoïde-receptoren antagonisten – zijn er ook ontwikkeld met als doel gewichtsafname. Maar een nadeel van zulke reguliere medicatie is dat ze niet zelden zware bijwerkingen met zich meebrengen.

De onderzoekers hebben het zelf nog voorzichtigheidshalve over ‘een theoretische verklaring’. Maar deze studie in Indiana levert zeker een basis voor meer research naar cannabis als potentiële behandeling voor gewichtsverlies. ‘Voor veel patiënten zou cannabis een beter alternatief kunnen zijn voor gewichtsafname dan een operatie of farmaceutica’, aldus de onderzoekers.

[openingsbeeld: Shidlovski/Shutterstock]
(advertentie)