(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Cannabis eten voor je gezondheid is super efficiënt, maar er leven nog steeds mythes over edibles – wij werken er 4 voorgoed weg • Een Italiaanse jongeman (29) wordt geteisterd door de stofwisselingsziekte van Fabry. Geen enkele behandeling slaat aan, totdat ie met wietolie begint • Complete gids voor het verdampen (vapen) van medicinale cannabis • Met een miljoenensubsidie begint in de VS een langdurig onderzoek met maar liefst 10.000 medicinale cannabispatiënten • Studie toont aan dat wiet zorgt voor flinke afname van de symptomen van PTSS.

De populariteit van cannabis edibles neemt toe. Mensen die toegang hebben tot legale wiet kunnen in de VS en Canada hun edibles bij een apotheek aanschaffen, of in een dispensary  die recreatieve cannabisproducten verkoopt. Of ze maken thuis hun eigen variant. Met edibles kun je perfect cannabinoïden zoals THC doseren, het is de meest efficiënte wijze van cannabis consumeren en hij werkt ook nog eens het langste.

Maar lang niet iedereen durft cannabis te gaan eten. Dit heeft te maken met de wijdverbreide mythes omtrent het consumeren van edibles. Sommige van die vooroordelen zijn onschadelijk, maar andere houden pertinent onjuiste verhalen omtrent cannabis in stand. Tijd om die te kraken en dat doen we met deze 4:

  • Mythe 1: Overconsumptie van cannabis edibles kan dodelijk zijn
  • Mythe 2: Edibles kunnen het beste als desserts worden gegeten
  • Mythe 3: Rauwe cannabis heeft dezelfde effecten als een edible
  • Mythe 4: Etiket (ofwel productinformatie) is altijd nauwkeurig

Lees HIER verder

De ziekte van Fabry is een stofwisselingsziekte, die vaker bij mannen dan bij vrouwen voorkomt. Het is een zogenaamde lysosomale stapelingsziekte. Verschillende vetten stapelen zich op in de cellen, waardoor die steeds slechter hun werk kunnen doen. Als gevolg van het ontbreken van het enzym alfa-galactosidase A. hoopt een molecuul genaamd globotriaosylceramide (Gb-3) zich op in de cellen, wat leidt tot schade aan organen.

Neuropathische pijn is een van de meest verontrustende klachten bij Fabry-patiënten. Nu is er een wetenschappelijk artikel gepubliceerd over een Italiaanse man (29 jaar oud) bij wie geen enkele behandeling aansloeg, behalve die met… medicinale cannabis!  Lees HIER verder voor zijn bijzondere verhaal.

Vapen is het proces waarbij cannabistoppen of -extracten op vrij hoge temperatuur worden verhit zónder te verbranden. Hierdoor komen cannabinoïden en terpenen vrij in de vorm van damp, die vervolgens wordt ingeademd.

Vapen is naast roken een van de twee inhalatiemethoden voor het consumeren van cannabistoppen. In een medicinale context verdient vapen de voorkeur boven roken. Bij vapen worden namelijk minder ongewenste koolwaterstoffen in het lichaam wordt opgenomen. Tegelijkertijd neemt de behoefte aan tabak af.

Wat is vapen? Hoe verdamp je medicinale cannabis? Wat zijn de voordelen van vapen versus roken? Is verdampen veilig? Wat zijn de ideale vapoprizer temperaturen voor wiet? Deze en andere vragen beantwoorden we in deze ultieme gids voor het verdampen van mediwiet! Lees HIER verder

Onderzoekers van de Johns Hopkins University School of Medicine gaan 10.000 medicinale cannabispatiënten in de VS langdurig volgen om de cannabisgeneeskunde beter te begrijpen. De studie wordt ondersteund door een subsidie van 10 miljoen dollar van het National Institute on Drug Abuse (NIDA) en heeft tot doel artsen over de werkzaamheid van medicinale cannabis te informeren.

Ryan Vandrey is een van de oprichters van het Johns Hopkins Cannabis and Health Research Initiative en hoogleraar psychiatrie en gedragswetenschappen. Hij  zegt dat hoewel cannabis in de meeste Amerikaanse staten “als therapeutisch middel beschikbaar is, het ons aan kwaliteit ontbreekt in tegenstelling tot gegevens die we van andere medicijnen hebben.” Lees HIER verder

Het onderzoek werd gefinancierd door het Colorado Department of Public Health and Environment, vergelijkbaar met ons ministerie van VWS. Voor de studie werden twee groepen PTSS-patiënten gedurende één jaar gevolgd. De ene groep gebruikte legale medicinale cannabis, de andere groep gebruikte geen cannabis.

De 150 deelnemers hadden een gemiddelde leeftijd van ruim vijftig jaar en waren overwegend mannelijk: 73 procent. Alle deelnemers voldeden aan de DSM-criteria voor PTSS. Bij de start van het onderzoek werden de deelnemers beoordeeld op hun aandoening en de ernst van hun symptomen, en daarna elke drie maanden opnieuw gedurende het onderzoek. Het gebruik van cannabis werd gecontroleerd en bevestigd met urinetests. De meeste van de 75 cannabisgebruikers gebruikten mediwiet met een hoog THC-gehalte.

De conclusie is helder: mensen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS) die langere tijd cannabis gebruiken, rapporteren een grotere afname van symptomen dan PTSS patiënten die geen wiet gebruiken. Lees HIER verder

[fotografie: Shutterstock]
(advertentie)