(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het hoest, koorts en snotter seizoen is begonnen en dus is het de vraag of cannabis iets kan betekenen bij griep en verkoudheid? • Vijf onzinverhalen die nog altijd rondgaan over cannabis ontmanteld • THC en het metabolisme: hoe jouw lichaam cannabis verwerkt, gebruikt en afscheidt • CBD (zalf) kan ontstekingen, jeuk en pijn bij eczeem verminderen • De invloed van cannabis ROKEN op emoties, zintuigen en pijn.

Verkoudheid en griep zijn besmettelijke virusinfecties. Er zijn maar liefst 200 verschillende virussoorten die je ziek kunnen maken, maar in de meeste gevallen is het rhinovirus de oorzaak van verkoudheid. En een echte griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus.

Zodra deze virussen het lichaam binnendringen, vallen ze slijmvliezen in neus, keel en mond aan. Hier ontstaan de eerste klachten. Na een paar dagen kan het virus ook de longen beïnvloeden. Dit veroorzaakt ontstekingen en veel slijm. In slijm zitten geïnfecteerde cellen die het lichaam wil afvoeren. Hierdoor ontstaan al die vervelende verkoudheidsklachten en griep.

De laatste jaren leren we steeds meer over de heilzame eigenschappen van wiet. En cannabis kan je ook helpen bij een verkoudheid of griep. Lees HIER maar mee!

Mensen die nieuwsgierig zijn naar de medicinale effecten van wiet voelen soms wat weerstand, en dat is niet zo gek. Nog steeds wordt er namelijk veel onzin over cannabis verkondigd. Wij weten natuurlijk wel beter, maar sommige mythes blijken heel hardnekkig te zijn. Hoogte tijd dus om die vakkundig te ontmantelen.

Achtereenvolgens maakt Mediwietsite in dit artikel gehakt van:

  • Onzinverhaal #1: Wiet is enorm verslavend
  • Onzinverhaal #2: Cannabis is een gateway drug
  • Onzinverhaal #3: Cannabis veroorzaakt kanker
  • Onzinverhaal #4: Cannabis veroorzaakt schizofrenie
  • Onzinverhaal #5: Wiet beschadigt hersencellen

Lees HIER verder

Het metabolisme – ook wel stofwisseling genoemd – is een proces dat ook zorgt voor het transporteren van geneesmiddelen door ons lichaam. Ook zorgt het ervoor dat het middel van de ene chemische vorm naar de andere omgezet wordt. Dat proces begint op het moment dat een stof ons lichaam binnenkomt en stopt niet voordat het weer wordt uitgescheiden.

Zodra cannabinoïden zoals THC zijn geconsumeerd, in de bloedbaan zijn opgenomen en zijn verspreid over de weefsels door het hele lichaam, kunnen ze de gewenste effecten veroorzaken. De weg die THC door je lichaam aflegt wordt in principe bepaald door hoe je het consumeert.

Bij inhalatie worden de cannabinoïden en terpenen snel opgenomen in bloed en daardoor ook in de hersenen. Maar als je THC binnenkrijgt via edibles is de weg naar de bloedbaan en de hersenen niet zo eenvoudig. Cannabis die oraal wordt ingenomen, moet eerst via de darmen worden opgenomen en door de lever worden doorgestuurd. Alle cannabinoïden die naar de lever worden gestuurd, worden gemetaboliseerd door de levercellen – een proces dat bekend staat als first-pass metabolisme. Lees HIER verder

Eczeem is een huidaandoening die vervelende symptomen als roodheid, blaasjes, bultjes, zwellingen, schilfers en korstjes veroorzaakt. Om over de jeuk nog maar niet te spreken. In Nederland hebben maar liefst 850.000 mensen last van een vorm van eczeem. De huidaandoening komt ’t meeste voor bij kinderen; tussen 10 en 20 procent heeft er last van. Bij volwassenen is dat 3 tot 5 procent.

Vanwege de bijwerkingen worden corticosteroïden – wat de meest gekozen behandeling is – alleen gebruikt voor korte periodes. Bovendien ervaren veel mensen met eczeem dat de symptomen snel terugkeren zodra ze stoppen met de steroïde crème. Het is dus vooral een noodoplossing.

Maar wellicht zou cannabidiol (CBD) iets kunnen betekenen. Dit werkzame bestanddeel uit de cannabisplant beschikt over sterke ontstekingsremmende eigenschappen. Bovendien is het volledig natuurlijk, veilig in gebruik en niet psychoactief. Lees HIER verder

Wanneer je high bent betekent dit niet dat je licht in het hoofd bent. Cannabisgebruikers beschrijven het gevoel op ontelbare manieren. Bezienswaardigheden worden interessanter, geluiden krijgen een nieuwe dimensie, er kan zich een algeheel gevoel van welzijn voordoen. Pijn verdwijnt langzaam. Het feit is dat het endocannabinoïde systeem – wanneer het wordt gestimuleerd – zowel in de hersenen als zintuigelijk veranderingen kan bewerkstelligen.

Waarom heeft cannabis deze bijzondere invloed? Lees verder en kom erachter. Het hebben van de kennis over waarom je zintuigen veranderen onder invloed van wiet voegt een nieuwe dimensie toe aan het roken van cannabis, maar creëert ook meer begrip voor de rokers (blowers) onder ons. Lees HIER verder

Nog veel meer informatie over medicinale cannabis – nieuws, onderzoeken, achtergronden, testimonials en video’s – vind je sinds 2016 op Mediwietsite – het volledig aan mediwiet gewijde zusje van CNNBS!

[alle fotografie: Shutterstock]
(advertentie)