(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Toen ik jaren geleden een paar 60 Day Wonder planten verpotte leerde ik dat dat een grote fout was. 60 Day Wonder is namelijk een prachtige volle autoflower wietsoort van DNA Genetics die veel meer zou moeten opleveren dan ik uiteindelijk van de veel te kleine plantjes kon knippen. Ik had ze nooit moeten verpotten, maar waarom eigenlijk niet?

Hoewel de veel te kleine oogst van de 60 Day Wonder heerlijk was zette de pijnlijke kweekervaring me wel aan om mijn kennis van het kweken van autoflowers bij te spijkeren. De planten verschillen van gewone soorten en een van de grootste fouten die je met autoflowers kunt maken, is ze te verpotten.

Doe het niet!

Kies, in plaats van ze te verpotten beter een mooie maat pot die aansluit bij je kweekruimte en start de zaden direct daarin. Weet ook dat autoflowers beter presteren in grotere potten, hoe groter die zijn, hoe groter ook de planten en dus de oogst zal zijn.

Autoflower wietsoorten hebben een versneld groeipatroon dat je beter niet kunt onderbreken

Autoflower wietsoorten hebben een versneld groeipatroon dat je beter niet kunt onderbreken. Hun penwortels stoppen niet met groeien tot ze daar geen ruimte meer voor hebben. Het wortelsysteem wordt bij autoflower wietplanten heel snel opgebouwd en verpotten zorgt voor een schok. Bij alle planten.

automazar2

Dutch Passions automazar

Gewone wietsoorten kunnen van de schok van het verpotten bekomen doordat de kweker ze gewoon langer in de groeifase laat. Bij autoflowers heb je alleen niet de luxe om ze door de schok van het verpotten heen te helpen. De verpotschok vreet kostbare tijd van de beperkte levenscyclus van een autoflower. Dit soort planten is voorgeprogrammeerd om in een razendsnel tempo te groeien, maar net als bij andere planten zal verpotten die groei dramatisch vertragen.

In plaats van verder groeien, verbruikt een plant haar kostbare energie om  van de schok te herstellen. En autoflower wietsoorten hebben daar gewoonweg geen tijd voor. In plaats daarvan krijgen ze de rest van hun cyclus te maken met planten stress syndroom, ze raken er dus gestrest door.

Of je nou wel of niet verpot, ze zal gewoon gaan bloeien omdat het nu eenmaal genetisch bepaald is dat een autoflower wietsoort na een x-aantal dagen groei, gaat bloeien.

Wat gebeurt er als een autoflower uit zijn potje groeit?

Reken erop dat je dan vaker zult moeten bewateren. Maar zolang de kluit genoeg water krijgt zal ze netjes doorgaan en goed presteren. Ik heb vaak genoeg met autoflowers te maken gehad waarvan de potten werkelijk overvol gegroeid waren. Als je gewoon voor voldoende te drinken zorgt kun je ze zonder problemen afbloeien. Als ze onder 20 uur licht staan moet je ze wellicht wat vaker bewateren maar dat is in ieder geval een stuk beter dan om ze te verpotten.

Voorkom verpotten van autoflowers te allen tijde, want ze kunnen niet van de schok bekomen.

(advertentie)