(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Dit weekend was ik in Rome voor een grote demonstratie tegen het cannabisverbod en vóór legalisering. Zo’n 30 duizend Italianen liepen door de eeuwige stad, begeleid door soundsystems en drumbands. Ze genoten massaal van cannabis en geen agent die ingreep.

Column Derrick Bergman van het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod

Centrale slogan van de demonstratie: ‘legge illegale‘, oftewel illegale wet. Deze week beslist de Hoge Raad in Italië namelijk of de huidige wetgeving over cannabis grondwettelijk is toegestaan. Die wet is razendsnel ingevoerd als onderdeel van wetgeving rond de Olympische winterspelen in Turijn in 2006. In deze noodwet wordt geen verschil gemaakt tussen cannabis en andere drugs; een flinke stap terug voor Italië destijds. Activisten en juristen roepen al sinds 2006 dat de drugswet, bekend onder de naam ‘legge Fini-Giovanardi’, illegaal is en dus van tafel moet.

Rome-demo-08-02-2014_0133Mond van de waarheid

Verzamelplaats in Rome was het fraaie Piazza della Bocca de Verita, het plein van de mond van de waarheid. Stiptheid is niet de sterkste kant van de Italianen; het duurde uren voordat alle soundsystems klaar stonden om te vertrekken. Maar tegen die tijd stond het plein wel vol. De organisatie deelde kartonnen wietbladen uit met de tekst Italia 2014, een knipoog naar dezelfde bladen uit Uruguay. De diversiteit van de stoet was indrukwekkend: jong, oud, freaks en doodnormale burgers, patiënten en party people. De zon scheen en overal gingen joints van hand tot hand.

Opvallend was de creativiteit en positiviteit van het protest: er was veel werk gestoken in de aankleding van de trucks en veel mensen droegen een persoonlijke slogan met zich mee. Zoals de vrouw die op een groot groen stuk karton in sierlijke letters ‘Fare all’ammore con la marijuana e bellissimo!’ (de liefde bedrijven met cannabis is fantastisch!) had geschreven. Of de oudere twee heren, in witte doktersjassen, de ene met een enorme pil in zijn handen en ‘legal pusher’ op zijn rug geschreven, de ander met een gripzak met een mooie top wiet. Kortom: een geweldige dag.

“We zullen het Cannabisfestival op 11 mei ook niet toestaan in het Westerpark.

Ik begrijp dat dat spijtig is voor jullie”

Rome-demo-08-02-2014_0203Bij thuiskomst lag er een mail te wachten van de deelraadsvoorzitter van Amsterdam West, Martien Kuitenbrouwer (PvdA), over ons voorstel Cannabis Bevrijdingsdag naar 11 mei te verhuizen, zodat we gewoon in het Westerpark kunnen blijven. Aan de buurtbewoners is beloofd dat er in juni en augustus geen festivals zullen plaatsvinden in het park.

Kuitenbrouwer schrijft: “Wat betreft jullie aanvraag voor 11 mei. Op 5 mei wordt het Vrije Westen georganiseerd, in het kader van Bevrijdingsdag. De Rollende Keukens staan de laatste vier dagen van mei. Dat betekent dat er tussen deze twee festivals in mei drie weken ‘vrij’ is, en dat is de ruimte die we nodig hebben voor het manifestatieveld ivm herstel gras. Dit is precies een van de beloftes die we hebben gedaan aan de buurt. Als het gras tussendoor ook nog stevig belast wordt, is het risico dat we in de (voor)zomer geen gras meer hebben en dat willen we nu juist niet. Dat betekent dat we het Cannabisfestival op 11 mei ook niet zullen toestaan in het Westerpark. Ik begrijp dat dat spijtig is voor jullie.”

Amsterdam is geen Rome

Conclusie: in Rome is het geen probleem om met 30.000 cannabis rokende mensen, vijf soundsystems en drumbands de hele dag door het centrum te lopen, in Amsterdam wordt het enige openbare cannabis evenement van het land weggejaagd vanwege de belasting van het gras. Je zou er hard om kunnen lachen als het niet zo triest was.

(advertentie)