(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod (VOC) kijkt vooruit naar het coffeeshopdebat op 19 februari in de Tweede Kamer. Met als centrale vraag of coalitiepartner PvdA eindelijk de rug recht en opkomt voor cannabisconsumenten…

Hoe rebels is PvdA Kamerlid Marith Rebel?

Eén van de doelstellingen van het VOC is ’trachten om het pleidooi voor opheffing van het cannabisverbod zo goed mogelijk door te laten klinken bij het grote publiek, de media en de politiek’. Wat dat betreft mogen we de laatste weken niet klagen; de roep om regulering en legalisering van cannabis klinkt steeds harder. Ook vanuit de PvdA, de partij die een sleutelrol vervult.

Het KRO programma Brandpunt zond op 26 januari de reportage ‘Opstand aan de achterdeur’ uit, over het verzet van de burgemeesters tegen de “Hollandse Hennepoorlog” van Ivo Opstelten (70). Alleen al het gebruik van die term door presentator Aart Zeeman laat zien dat er langzaam schot komt in de strijd voor een einde aan het verbod op cannabis. Aart ging op bezoek bij Serge de Bruijn, medicinaal cannabisgebruiker en kweker uit Helmond.

Opstand aan de achterdeur

Al twee keer heeft de politie zijn honderd procent veilige kweekkast met daarin zeven plantjes hardhandig vernield en Serge afgevoerd naar het politiebureau voor een weekendje cel. Aan de verklaring van zijn arts, die nota bene op de kweekkast geplakt zit, hebben de dienders schijt. Serge laat de Brandpunt verslaggever beelden zien van de helikopter van de Taskforce Hennepteelt, die afgelopen zomer regelmatig boven zijn huis cirkelde. Een verbijsterde Aart Zeeman: ‘Het kan toch niet waar zijn dat er een helikopter boven een huis komt hangen waar zeven planten staan?’

Het is tot de meeste journalisten nog steeds nauwelijks doorgedrongen hoever de zero tolerance waanzin is doorgedreven in ons land. Professor criminologie Jan Brouwer zegt in de reportage over het telen van cannabis: ‘We hebben dit bestempeld als zo ongeveer de zwaarste criminele actie die je in je leven kunt ondernemen.’

Gaat de PvdA experimenten afdwingen of blijft de partij de dictaten van opa Opstelten slikken?

Dat aan deze buitensporige en totaal onnodige oorlog-tegen-een-plant een einde zal komen staat vast. De vraag is hoe lang Opstelten ongehinderd door kan gaan met nóg meer repressie, nóg hardere straffen en nóg meer absurde regels. Politiek gezien was de uitspraak van PvdA Kamerlid Marith Rebel dan ook de belangrijkste van de reportage.

Marith Rebel (3e van links) bezocht vorige week nog twee coffeeshops in Haarlem

Marith Rebel (3e van links) bezocht vorige week nog twee coffeeshops in Haarlem

Rebel is huisarts van beroep en volgde na de verkiezingen van vorig jaar Lea Bouwmeester op als drugswoordvoerder van de PvdA. In Brandpunt zegt ze over het cannabis-manifest van de 35 burgemeesters: ‘De burgemeesters lopen tegen hun grenzen aan, de bal ligt nu bij de minister. Opstelten moet nu eens inhoudelijk reageren, hij doet geen recht aan de zorgen van de burgemeesters.’

Is deze dreigende taal een voorproefje van de inzet van de PvdA bij het volgende grote coffeeshopdebat op 19 februari? Zeker is dat de oppositie Opstelten daar stevig om de oren gaat slaan. Met het manifest van de burgemeesters, met zijn dwaze 80% export-mythe en met zijn onhoudbare mantra over de internationale verdragen. Vier woorden voor Ivo: Uruguay, Colorado en Washington State.

Marith Rebel kan op 19 februari laten zien hoe rebels ze is, nu het er op aan komt. Gaat de PvdA experimenten met regulering van cannabis afdwingen bij kabinetspartner VVD? Of blijft de partij van Diederik Samsom de dictaten van opa Opstelten slikken?

Politieke ruimte is er voldoende. In het regeerakkoord van het laatste kabinet Balkenende stond nog expliciet ‘er komen geen experimenten’. In het regeerakkoord van dit kabinet staat niets over experimenten. Kortom: zaaien maar!

(advertentie)