(advertentie)
(advertentie)
D. BERGMAN (VOC) Lees ook:
(advertentie)

Vandaag, woensdag 15 januari, bestaat het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod precies vijf jaar. De maandelijkse vergadering, gisteren in Breda, was met 21 deelnemers de drukst bezochte ooit. Eén van hen vatte het overheersende gevoel in drie woorden samen: het gaat los!

De medicinale kracht van cannabis zorgt niet alleen in Amerika voor doorbraken. Ook hier begint door te dringen hoe effectief cannabis(olie) kan zijn bij bijvoorbeeld epilepsie, ook voor kinderen. Via internet verspreiden de opmerkelijke resultaten zich razendsnel. Google maar eens ‘epilepsy‘ en ‘Charlotte’s Web‘.

Nog geen maand geleden peilde Maurice de Hond een 65% meerderheid vóór legalisering van cannabis. Het besef dat je het verbod op cannabis het beste op kunt heffen is niet langer een excentriek standpunt, maar voor steeds meer mensen een kwestie van gezond verstand.

Natuurlijk, wij hebben Ivo.

Wij hebben een justitieminister die de teelt van cannabis koste wat het kost in criminele handen wil houden. Zijn ramkoers kan – zo lijkt het – niet worden bijgesteld. Maar professor Jan Brouwer van de Universiteit Groningen denkt dat de schijnbaar onbuigbare minister ‘uiteindelijk om zal gaan’, schreef hij kort geleden. “Er is nu zoveel druk vanuit de gemeenten en de burgemeesters. Dit gaat Opstelten verliezen. Ik voorzie dat hij moet meebuigen als wuivend koren.”

Het verbod op cannabis heeft zijn langste tijd gehad

Die burgemeesters roeren zich inderdaad; zie de keiharde kritiek op Opstelten van de Eindhovense burgemeester Van Gijzel en zijn collega Depla van Heerlen in hun nieuwjaarstoespraken.

Van Gijzel: ‘De hardnekkigheid van de minister van justitie om niet tot regulering over te gaan speelt criminelen in de kaart, betekent een aanslag op onze volksgezondheid en vormt een groot risico voor ons veiligheidssysteem.’
Depla: ‘Het is om boos van te worden dat dit alleen maar blijft omdat één minister doof en blind lijkt voor alle branden in buurten, argumenten van deskundigen, opvattingen van kiezers en ontwikkelingen in het buitenland.’
Die buitenlandse ontwikkelingen, de historische stappen in Colorado, Washington State en Uruguay hebben een wereldwijd debat ontketend over regulering en legalisering van cannabis, op een ongekende schaal. Het verbod heeft zijn langste tijd gehad.

Bij het vechten tegen het verbod hoort ook het steeds blijven vertellen over de enorme en nog grotendeels onbenutte potentie en voordelen van cannabis. Als medicijn, duurzame grondstof voor bioplastic en biobrandstof,  voeding, cosmetica… Die boodschap dragen we uit aan politici, journalisten, tijdens Cannabis Bevrijdingsdag, het Cannabis Tribunaal en via de VOC website, Twitter en Facebook. Dat doen we nu vijf jaar en we blijven het doen zolang het nodig is.

Steun 5 jaar VOC met 5 euro

Vind jij ook dat er een einde moet komen aan het verbod op cannabis? Steun ons dan met een digitale donatie, al is het maar vijf euro. Vijf euro voor vijf jaar VOC: een koopje toch? Help hier mee!

(advertentie)