(advertentie)
(advertentie)
D. BERGMAN (VOC) Lees ook:
(advertentie)

Zijn hele leven al knokt journalist/fotograaf Derrick Bergman voor de goede zaak van cannabis. In zijn hoedanigheid als bestuurslid van het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod schrijft hij wekelijks op RollingStoned.nl over de strijd om softdrugs uit het verdomhoekje te krijgen. Vandaag over het onzalige plan van Amsterdam om het Cannabis Bevrijdingsfestival uit het Westerpark te weren!

Op zondag 15 juni is het weer zover: Cannabis Bevrijdingdag in Amsterdam, alweer de zesde editie van dit gratis evenement van het VOC (Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod).

Het VOC organiseert Cannabis Bevrijdingsdag sinds 2009, de eerste keer op het Museumplein en vanaf 2010 in het Westerpark. Een ideale locatie, zo bleek al meteen, om onze internationale cannabiscultuur te vieren. Belangrijk om te vermelden: in vier edities is er geen enkele klacht over geluids- of andere overlast geweest en heeft de politie nul keer op hoeven te treden.

Groot was dan ook onze verbazing toen we te horen kregen dat Cannabis Bevrijdingsdag in 2014 niet meer welkom is in het Westerpark. Dit vanwege het grote aantal evenementen, de belasting van het park en de keuze voor “verandering en vernieuwing” in de programmering. Met andere woorden: ergens zitten ambtenaren die bepalen of een festival wel vernieuwend genoeg is.

Gisteren heb ik namens het VOC ingesproken bij de Deelraad West over de boycot van Cannabis Bevrijdingsdag. De reacties en de vragen van de deelraadsleden stemden voorzichtig positief. Er komt een motie van de SP en de Groenen om Cannabis Bevrijdingsdag te houden waar het thuis hoort: in het Westerpark.

Amsterdam heeft argumenten die als een tang op een varken slaan

Eén ding staat vast: we laten ons niet zomaar wegjagen uit het Westerpark. En zeker niet met argumenten die als een tang op een varken slaan.

Niet vernieuwend? Vorig jaar stonden Mozes and the Firstborn en Lucky Fonz III op het podium. Eerder prijkten artiesten als Spinvis, EinsteinBarbie en nederhop godfather Def P op het affiche. Op het gratis filmfestival draaien films die je nergens anders ziet. Ook de hennepmarkt is -sinds het verdwijnen van de Highlife beurs- uniek in Nederland.

Ronald Schönberger van de Groenen vroeg het stadsdeelbestuur gisteren waarom een klein, gratis evenement wordt geslachtofferd, terwijl grote commerciële festivals, die wél overlast en zware belasting van het Westerpark veroorzaken mogen blijven. Dat zouden wij ook graag weten.

Vooralsnog staat de afspraak, ook voor alle lezers van RollingStoned.nl: zondag 15 juni 2014, vanaf 14.00 uur. In het Westerpark.

(advertentie)