(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Afgelopen weekend was ik op Fuerteventura, een van de Canarische eilanden, op uitnodiging van een Cannabis Social Club op het eiland. De club, Acmefuer, organiseerde een San Canuto festival, met sprekers, live muziek en een cannabis cup.

 

San_canuto_2012

Wij kennen San Canuto als Knoet, de legendarische koning van Denemarken uit de elfde eeuw. De katholieke kerk heeft Knoet als heilige erkend en viert zijn naamdag op 19 januari. Volgens de overlevering riep een groepje Spaanse stoners hem al in de jaren zeventig uit tot beschermheilige van cannabis. Canuto is straattaal voor joint, vandaar.

Al zeker tien jaar organiseren Spaanse clubs en organisaties op 19 januari manifestaties, festivals en feesten ter ere van de plant. Acmefuer, voluit Asociacion de Cannabis Medicinal de Fuerteventura, is opgericht in 2010 en telt zo’n duizend leden. De club heeft een onderkomen waar elke coffeeshopondernemer jaloers op zou zijn. En een menukaart waar elke cannabisliefhebber jaloers op zou zijn. White Widow voor vijf euro per gram, Blue Cheese voor zes en de duurste soortjes (Critical en California Orange) zeven euro per gram.

Let wel: het gaat hier om biologisch gekweekte, uitstekend geknipte en gedroogde cannabis.

Het ontbreekt de Cannabis Social Club-leden aan niets

De club zit op de eerste verdieping van een nieuw gebouw; een enorme ruimte met een nog groter terras. Bier van de tap, sterke drank en goede koffie, comfortabele bankstellen en een ruim assortiment pijpen, vaporizers en gereedschap om te dabben; het ontbreekt de clubleden aan niets.

Namens het VOC gaf ik een presentatie over de – trieste – stand van zaken in Nederland. De foto van de geurkaarten die huis-aan-huis verspreid worden, zodat je makkelijker je buren kunt verlinken, leverde onthutste reacties van het publiek op. Andere sprekers waren onder meer Fernanda de la Figuera, de moeder van de Spaanse cannabisbeweging en Joep Oomen van Encod. En het was ook nog lekker weer…

Voor wie nog mocht twijfelen: de cannabiscultuur bloeit uitbundig in Spanje, van het uiterste noorden tot het meest zuidelijke stukje Europa: de Canarische eilanden. Viva San Canuto!

P.s.: De lustrumactie ‘5 euro voor 5 jaar VOC’ loopt nog steeds.

Steun de strijd tegen het cannabisverbod en klik HIER!

 

 

 

 

 

 

(advertentie)