(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Gisteravond besliste de deelraad Amsterdam-West over het lot van Cannabis Bevrijdingsdag, het jaarlijkse gratis festival van het VOC. Na 4 jaar komt er een einde aan dit festijn. In het Westerpark dan. Woordvoerder Derrick Bergman blaast stoom af.

 

De afgelopen vier jaar hebben we zonder enige klacht of overlast in het Westerpark Cannabis Bevrijdingsdag gevierd. Geen enkel ander festival is geweigerd. Toch kregen twee moties om het evenement voor Westerpark te behouden geen meerderheid. Ook de plaatselijke PvdA en GroenLinks stemden tegen. Mogen wij een teiltje?

Een mes in de rug voor elke cannabisliefhebber die op PvdA of GroenLinks heeft gestemd en een dikke middelvinger naar de buurt: de stemming was een ontluisterend tafereel. Letterlijk elke partij prees Cannabis Bevrijdingsdag als sympathiek, kleinschalig en goed georganiseerd festival, zonder overlast. En toen kwamen de drogredenen en smoesjes.

Over de grote hoeveelheid festivals in het park, terwijl er geen enkel ander festival is geweigerd dit jaar. Over de belasting van het gras, terwijl ons evenement ongeveer vijf keer minder bezoekers trekt dan een nieuwkomer als De Wereld Draait Buiten. Over de ’time out’ in juni en augustus, terwijl het VOC al lang heeft aangeboden naar mei te verhuizen als we daarmee op onze vaste stek kunnen blijven.

De schaamteloze hypocrisie van de zogenaamd progressieve partijen PvdA en GroenLinks!

Gezellige drukte op Cannabis Bevrijdingsdag in het Westerpark... Helaas voltooid verleden tijd.

Gezellige drukte op Cannabis Bevrijdingsdag in het Westerpark… Helaas voltooid verleden tijd. Foto: Broek

De motie ‘Cannabis Bevrijdingsdag 2014 in Westerpark’ werd weggestemd door VVD, PvdA en Groenlinks (samen twintig zetels). De SP, De Groenen en D66 stemden voor (negen zetels). Een tweede motie, ‘Houd Westerpark toegankelijk voor kleinschalige en laagdrempelige festivals’, kreeg nog minder steun: alleen van indieners SP en De Groenen (vier zetels).

Op dit soort momenten placht het illustere duo F. Jacobse en Tedje van Es uit te roepen: ‘Mogen wij even een teiltje, want er mot een Chinees naar buite!’

Dat de VVD tegen een vreedzaam, gratis en alcoholvrij festival stemt was wel te verwachten. Die club heeft met het binnenhalen van het duo Fred en Ivo zo’n beetje alle liberale beginselen in de Hofvijver gesmeten. Maar de schaamteloze hypocrisie van de zogenaamd progressieve partijen PvdA en GroenLinks! In de Kamer en in de media altijd het hoogste woord over legalisering en normalisering van cannabis, maar als het erop aan komt, draaien ze het enige openbare cannabis evenement van Nederland achteloos de nek om. Een zoveelste smet op het Amsterdamse imago van vrijheid en tolerantie.

Paul Simon vatte het ooit accuraat samen: ‘Politics is ugly ‘. Oh ja: de zesde editie van Cannabis Bevrijdingsdag gaat hoe dan ook door, dat mag duidelijk zijn. Houd onze website en Twitter in de gaten voor het laatste nieuws. Zondag 15 juni, van twee tot tien en als altijd gratis toegankelijk: a splendid time is guaranteed for all…

(advertenties)