(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Duitsland is onderweg naar legalisering van cannabis; de nieuwe ‘verkeerslicht-coalitie’ heeft dat kort maar krachtig in haar regeerakkoord staan. Er is nog veel onduidelijk, maar er blijven hoopgevende berichten uit het Oosten komen. Zoals de benoeming van Burkhard Blienert tot Drogenbeauftragter, de functionaris die Amerikanen drugstsaar noemen.

Deutsche Hanfverband

Duits hoorde zeker niet bij mijn favoriete vakken op de middelbare school, maar achteraf gezien ben ik blij dat ik de taal van onze Oosterburen in mijn eindexamenpakket heb gekozen. Al is het maar omdat ik anno 2022 het DHV-News en de video’s van Der Micha vrij goed kan volgen. DHV staat voor Deutsche Hanfverband, de grootste Duitse organisatie die voor legalisering strijdt, sinds 2002. Der Micha is Micha Knodt, met wie ik een tijdje samen heb gewerkt voor Leafly en die ik ook als collega cannabisactivist ken.

Het DHV-News wordt gepresenteerd door Hanfverband oprichter Georg Wurth, die in 2014 een miljoen euro won bij het tv-programma Millionärswahl, die hij besteedde aan de campagne voor legalisering van cannabis in Duitsland. Na ruim 300 afleveringen van het DHV-News is Georg een routinier geworden. De uitzendingen worden goed bekeken: het DHV YouTube-kanaal heeft ruim 210.000 abonnees en het meest recente DHV-News werd binnen een paar dagen meer dan 100.000 keer bekeken.

Hij kijkt streng maar het is een vriend van de show: Georg Wurth van Deutsche Hanfverband

Entrkriminalisierung sofort

Het DHV heeft drie speerpunten voor de legaliseringswet: thuisteelt, cannabis & verkeer en amnestie voor mensen die veroordeeld zijn vanwege kleine cannabis ‘delicten’. Voor de korte termijn lobbyt DHV voor ‘Entrkriminalisierung sofort’, oftewel direct decriminaliseren, in afwachting van de volledige legaliseringswet.

Het mooie is dat de nieuwe drugstsaar, Burkhard Blienert, daar ook voor heeft gepleit, kort voordat hij zijn nieuwe functie kreeg. In een opiniestuk in de krant Die Welt van 31 oktober 2021 schreef Blienert samen met advocaat Kai-Friedrich Niermann:

‘Duitsland heeft behoefte aan een fundamentele hervorming en een verregaande nieuwe structuur in het hele drugs- en verslavingsbeleid. We roepen daarom op tot de benoeming van een groep experts in de Bondsdag om binnen de eerste 100 dagen te beslissen om cannabis en industriële hennep te decriminaliseren, zodat de tienduizenden lopende strafrechtelijke procedures kunnen worden beëindigd.’

Bundestag en Bundesrat

Duidelijke taal. Decriminalisering binnen 100 dagen na de installatie van de nieuwe regering. Dat is maar een kleine aanpassing van de wet, waarvoor alleen een meerderheid nodig is in de Bundestag, vergelijkbaar met onze Tweede Kamer. Een meerderheid in de Bundesrat, het parlement waarin de zestien deelstaatregeringen vertegenwoordigd zijn, is dus niet nodig.

Dat komt goed uit, want daar heeft de verkeerslicht-coalitie ook geen meerderheid. Snelle decriminalisering zou veel schelen: nu start nog gemiddeld elke drie minuten een nieuwe strafrechtelijke procedure voor een kleine cannabis overtreding in Duitsland.

Cannabisactivist Der Mischa pleit op zijn YouTube-kanaal vooral voor het recht op thuisteelt en het stoppen met vervolging van ‘cannabisovertreders’ in Duitsland…

Der Mischa

De YouTube video’s van Micha Knodt trekken minder kijkers dan die van DHV, maar zijn zeker ook de moeite waard. Voor een van zijn recente uitzendingen stelde Micha een aantal vragen aan drugstsaar Blienert en aan de net gekozen drugswoordvoerders van de drie coalitiepartijen SPD, Die Grüne en FDP.

Ook voor Der Micha is thuisteelt – of Eigenanbau zoals de buren dat noemen – essentieel en in antwoord op zijn vragen ging SPD drugswoordvoerder Dirk Heidenblut verder dan zijn partij ooit heeft gedaan. ‘Persoonlijk vind ik thuisteelt een noodzakelijk aspect van legalisering’, aldus Heidenblut.

Blöder Quatsch

Wat een verschil met onze drugswoordvoerders in de Nederlandse Tweede Kamer. Dat bleek weer eens tijdens het eerste debat van de commissie justitie en veiligheid met de nieuwe minister Dilan Yesilgöz, op 27 januari. Met geen woord werd er gesproken over de spectaculaire ontwikkelingen in Duitsland, maar wel uitgebreid over de Italiaanse methoden om georganiseerde criminaliteit te bestrijden die wij hier zouden moeten overnemen.

Want zoals we allemaal weten is er in Italië nauwelijks meer georganiseerde misdaad en gebruiken ze daar geen drugs. Was für ein blöder Quatsch!

[openingsbeeld: Trybex/Shutterstock]
(advertentie)