(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Je kunt de levenscyclus van een wietplant grofweg verdelen in twee fasen: groei en bloei. Maar als we wat gedetailleerder naar het leven van een wietplant kijken, dan blijkt dat de bloeiperiode ook in fases te verdelen is. Dit zijn de 5 fases die een wietplant tijdens de bloei doormaakt, pas de verzorging erop aan voor de best mogelijke  oogst!

Voorafgaand aan de bloeifase groeit een wietplant als voorbereiding op wat in de bloei komen gaat. De groeifase gaat voort zolang als de planten 14 of meer uren licht krijgen. De groeiperiode is op haar beurt ook in fases onder te verdelen en een zeer belangrijke periode uit het leven van een wietplant, maar in dit artikel hebben we het over de bloeifase. Een periode waarin er van alles met een wietplant gebeurt en naar aanleiding waarvan haar levensbehoeften ook mee veranderen.

1: De overgang

De bloeifase begint in de natuur wanneer een wietplant aan het einde van de zomer 10 of meer uren per etmaal in het donker staat. Binnenkwekers forceren de bloei echter abrupt en schakelen doorgaans over van 18 uur licht en 6 uur donker naar 12 uur licht en 12 uur donker om de bloeifase op gang te laten komen. De eerste drie weken nadat ze dit gedaan hebben maakt de wietplant een soort overgangsfase door, niet te verwarren met de menselijke overgang, maar eerder met de pubertijd, waarin de planten volwassen genoeg zijn om zich te gaan voortplanten. ’s Nachts maakt de wietplant de bloeihormonen aan, duren de nachten lang genoeg dan heeft de plant genoeg bloeihormonen om te bloeien. Het zijn dus de lange nachten die de bloeifase opwekt, en niet de korte dagen.

Wanneer je het aantal uren op bloeien instelt zal een wietplant niet meteen beginnen te bloeien, maar wel een versnelde groei laten zien. Deze periode van explosieve groei duurt ongeveer tot de derde week nadat je het lichtregime hebt aangepast. De plant zal in deze drie weken in formaat verdubbelen of zelfs anderhalf keer zo groot worden, afhankelijk van de soort. Over het algemeen strekken sativa’s in deze periode het meeste. Let dus op het formaat van je wietplanten en anticipeer op de extra groei wanneer je ‘de klok omzet’, kijk maar eens naar de foto’s hieronder, de linker is vlak voor de overgangsfase genomen en de rechter erna.

In de overgangsfase van groei naar bloei zal een wietplant in formaat verdubbelen of zelfs anderhalf keer zo groot worden. Foto’s: Master Kroblo.

Omdat een wietplant in de overgangsfase nog niet bloeit, maar wel heel hard groeit, geef je haar in deze periode ook nog geen bloeivoeding maar groeivoeding. In de derde week van de strekkende overgangsfase kun je wel een mix maken van zowel groei als bloeivoeding. Ze zal wellicht wat eerste bloeiharen laten zien maar de échte bloei is nog niet begonnen. Heb je verschillende kweeklampen voor de groei en bloei zoals metaal halide voor de groei en HPS voor de bloei, of koel blauwig fluorescent licht (spaar en tl, t5 lampen) en warm rood fluorescent licht of een led kweeklamp met een aparte bloeischakelaar, verwissel (of schakel) de groeilamp dan ook pas voor de bloeilamp na de overgangsfase. Het rode bloeilicht zal namelijk alleen nog maar voor meer strek zorgen.

Probeer er verder voor te zorgen dat het bladerdek in je kweekruimte aan het einde van de overgangsfase (na +/- 3 weken) zo egaal mogelijk is. Dit kun je bereiken met een zogenaamde Sea Of Green opstelling, scroggen of door te supercroppen. Zorg er daarbij voor dat alle toppen ook mooi verspreid over het kweekoppervlak verdeeld zijn.

2: De eerste topformaties

In de derde en vierde week vormen zich de eerste topformaties. Aan het einde van de derde week na het inschakelen van een 12-uurs lichtregime zullen de meeste wietplanten langzaamaan stoppen met groeien en meer en meer bloeiharen aanmaken. De eerste topjes krijgen in deze weken het formaat van knikkers en de bloeiharen zijn nog spierwit en groeien recht uit de topjes. Dit is een goed moment om onderaan de plant wat kleine topjes weg te dieven om zo de bovenste grote toppen groter te laten worden.

Wanneer je op aarde kweekt, is de vierde week een goed moment om helemaal over te stappen op een bloevoeding. De plant heeft nu namelijk wat minder behoefte aan stikstof en meer aan fosfor en kalium. Hydrologische kwekers kunnen hun voedingsreservoirs legen en verruilen voor voedingswater met bloeivoeding, bij aardekwekers zal er waarschijnlijk nog wel veel stikstof in de aarde zitten, dit is geen probleem zolang je vanaf de vierde week maar geen extra groeivoeding meer bijgeeft. Vanaf de derde/vierde week schakel je ook over op een bloeilamp met meer rood licht.

banaan3

Een eerste voorzichtige top met zelfs al wat trichomen.

Als je planten gedurende de topformaties mooi groen en gezond blijven, zul je rond het einde van de vierde week of vijfde week ook de eerste trichomen moeten gaan zien. Trichomen zijn de piepkleine harskristalletjes die je op de bloemen en blaadjes vlakbij de toppen ziet en wiet een soort bevroren uiterlijk geven, alsof er een laagje ijs op groeit. In de trichomen bevinden zich alle werkzame stoffen uit cannabis. Wietplanten beginnen nu ook behoorlijk indringend te ruiken.

3: Toppen zwellen aan

In de weken 4 tot en met 6 ongeveer zullen de toppen het meeste groeien, de kleine knikkertjes worden dikker en dikker omdat er steeds meer calyxen (zaadzakjes) bijkomen. De meeste bloeiharen zullen in deze periode nog steeds wit zijn maar hier en daar beginnen er ook al sommige bloeiharen in te drogen, ze worden bruin en verschrompelen dan. Wietplanten groeien nu definitief niet meer en wietplanten zijn een stuk dorstiger in deze periode. Ze lusten ook best wat bloeivoeding nu en als je bijvoorbeeld een PK-booster hebt geef je deze het beste in week 5 of 6, daarvoor niet en daarna ook niet meer.

In week 4 (linkerfoto) tot en met 6 (rechterfoto) zwellen de toppen dagelijks aan, het gaat nu heel hard!

4: Toppen worden rijp

Na de zesde week zullen er steeds meer bloeiharen indrogen en bruin worden. De toppen worden langzamerhand rijper. Er zullen ook geen nieuwe takken meer bijgroeien nu en de calyxen zwellen steeds verder aan, hierdoor zul je merken dat de toppen nóg dikker worden. De rijpingsperiode duurt ongeveer tot week 8, afhankelijk van de soort wiet.

banaan week 8

Week 8: deze plant is bijna rijp voor de oogst.

Het is in deze twee weken ook heel normaal dat de onderste grote schutbladeren langzaam vergelen, net als bij bomen in de herfst. De plant heeft de schutbladeren die afsterven niet langer nodig en gebruikt de voedingsstoffen uit deze bladeren voor de toppen en de bladeren die bovenin de plant groeien. Aan het einde van de zesde week kun je het wat rustiger aan gaan doen met de voeding. Het is nog geen tijd om alleen water te geven maar zorg voor een milde voedingsmix en blijf de juiste pH waarde aanhouden die rond de 6 ligt.

5: Spoelen en oogsten

Na week 8 zijn de meeste indica’s zo goed als oogstrijp. Stop met het geven van voeding en geef alleen nog maar water. Kweek je met een hydrosysteem dan kun je dat goed doorspoelen met schoon afgezuurd water. Aardekwekers stoppen gewoon met de voeding en geven alleen nog maar afgezuurd water. Aarde houdt veel vocht vast waardoor spoelen vaak tot verdrinking en wortelrot lijdt. Heb je puur biologische voeding gebruikt dan is de noodzaak om te spoelen op aarde ook een stuk minder.

wittetrichomes

Mooie witte trichomen, deze wiet is rijp voor de oogst.

Wanneer je met een microscoop naar de trichomen kijkt, zul je zien dat een aantal van de trichomen ook bruin kleuren terwijl andere wittig zijn en weer andere nog helder van kleur. Je wiet is rijp voor de oogst wanneer de meeste trichomen wit zijn. Tot je planten zover zijn is het nu slechts een kwestie van je planten in leven houden met licht, lucht en water. Je toppen zijn nu op hun mooist dus als je wat foto’s wil maken, doe het dan nu.

(advertenties)