(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Wormen zijn nuttige beestjes voor de aarde waarin je je wietplanten kweekt. Ze zijn gratis te vinden in ieder grasveldje. Maar is het ook verstandig om ze bij je planten in de aarde te stoppen? Hoe ga je te werk? En kun je misschien niet beter gewoon wormenmest gebruiken?

Wormen zijn goed voor aarde

De tunneltjes die de wormen vormen maken de structuur van de aarde luchtiger. Ze eten bovendien het dode plantmateriaal in de aarde op, en vormen dit om in mooie meststoffen. Terwijl wormen zich een weg door de grond heen banen, eten ze dood plantmateriaal als stukjes afgevallen blad, takjes en afgestorven wortels op.

De uitwerpselen die ze hierdoor produceren zijn ook nog een goede meststof voor cannabisplanten. Het bevat namelijk een hoge concentratie aan stikstof (N), fosfor (P), kalium (K) en magnesium (Mg).

Wormen maken aarde luchtig en produceren goede meststoffen voor wietplanten. Foto: Maples Images, Shutterstock

Wormen in leven houden

Mocht je wormen in de aarde willen houden, dan zul je ze ook moeten verzorgen. Je zult ze bijvoorbeeld moeten voorzien van voeding door bijvoorbeeld wat gemaaid gras of afgevallen blaadjes door de aarde te mengen.

Daarnaast kunnen wormen uit de natuur parasieten en schimmels in hun darmen hebben. Wormen die je zelf uit de natuur of uit je tuin haalt moet je daarom eerst een paar dagen door schone aarde laten kruipen. Doe er wat krantensnippers doorheen, of gras zodat ze wat te eten hebben. Op deze manier legen ze hun darmen, zodat je eventuele parasieten en schimmels kwijtraakt.

Net als planten, doen wormen het goed in vochtige maar niet te natte aarde. Tot zover geen probleem maar verder is een kweekruimte niet ideaal voor de glibberige vriendjes. Pesticiden zijn uiteraard uit den boze maar je moet ook voorzichtig omgaan met stikstof, een van de belangrijkste voedingselementen voor wietplanten.

Verder kan het bewerken van de aarde, zoals bijvoorbeeld bij het overpotten van de plant, schadelijk zijn voor wormen. Wormen houden van een neutrale pH-waarde, zo dicht mogelijk bij een pH van 7 is het best voor de wormen. De plant zelf floreert echter beter bij een pH-waarde van 6.

Wormen houden van licht vochtige aarde, maar verder zijn de omstandigheden in een kweekruimte niet ideaal voor ze. Foto: OMfotovideocontent, Shutterstock

Compost of wormenmest

Wie wormen aan zijn aarde toevoegt zal ze dus tevreden moeten stellen, want dode wormen zijn zeker geen goede toevoeging. De plant – waar het uiteindelijk toch om draait – is niet altijd blij met de omstandigheden die wormen vereisen.

Wie wil profiteren van de voordelen van de worm kan dus wellicht beter een composthoop in zijn tuin aanleggen, en daar wormen aan toevoegen. Nog gemakkelijker is het wellicht om kant en klare wormenmest of met wormenmest verrijkte aarde te kopen. Zo profiteer je wel van de lusten, maar heb je niet de lasten van wormen.

[Openingsfoto: Skyliz, Shutterstock]
(advertentie)