(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Zijn we al een beetje gewend aan de ‘intelligente lockdown’ in Nederland? Toen ik vorige week vanuit Barcelona terugkeerde in Eindhoven verbaasde ik me tijdens de busrit vanaf het vliegveld al over de hoeveelheid mensen die ik buiten zag. Het contrast met de volledige lockdown in Barcelona is groot. Nu, een week later, is het rustiger op straat… maar de ernst van de situatie lijkt hier nog steeds veel minder doorgedrongen dan in Spanje.

Kwakje handgel bij de coffeeshop

Het dagelijks leven verandert ondertussen wel degelijk. De eerste keer in mijn leven dat ik desinfecterende handwasgel gebruikte was een paar dagen geleden, bij coffeeshop PINK in Eindhoven. De beveiliger aan de deur controleerde niet alleen mijn ID-bewijs, maar pompte ook een kwakje handwasgel in mijn hand.

Binnen was het meubilair grotendeels verdwenen en rook het naar desinfecteringsmiddel. De bar was afgeschermd met grote plexiglas platen, met een smalle opening aan de onderkant. Contant geld moest in een bakje gedeponeerd worden, om elk handcontact te vermijden.

Niet voor het eerst dacht ik: als elke branche zich zo goed aan de regels zou houden als de coffeeshopbranche, dan zouden er veel minder ongelukken en problemen zijn in Nederland.

High Tea op cannabisbeurs GROWLANDS

Mijn eigen leven is tot nu toe niet echt veel veranderd. Ik werk al jaren vanuit huis en ben als zzp-er gewend aan forse schommelingen in mijn inkomen. Omdat veel afspraken buiten de deur wegvallen, heb ik iets meer tijd om naar de koolmeesjes in de tuin te kijken en mindful poffertjes te bakken.

Mijn jongste zoon Simon hoeft geen eindexamen te doen na zes jaar atheneum; de resultaten van zijn schoolonderzoeken bepalen nu of hij zijn diploma haalt of niet. Hij maakt zich geen zorgen. En ik ook niet.

Na uitgebreid ‘corona overleg’ heeft het GROWLANDS-team besloten dat we gewoon doorgaan zoals gepland: op 28 en 29 augustus. En vandaag komt Rens gewoon deze kant op om een nieuwe aflevering van onze podcast High Tea met Derrick & Rens op te nemen. Hoe zei de roemruchte schrijver-journalist Hunter S. Thompson het ook alweer? When the going gets weird, the weird turn pro.

Er zullen romans geschreven worden over deze lente en de komende zomer, films gemaakt, Netflix series gedraaid

Het is al eerder opgemerkt: waar onze voorouders werd gevraagd om te gaan vechten in de loopgraven, wordt van ons weinig meer gevraagd dan thuisblijven en chillen. Natuurlijk: als je geen tuin of balkon hebt, kleine kinderen of een combinatie van beide, kan deze periode lastig zijn. Naast een corona babyboom kunnen we later dit jaar ook een echtscheidingspiek verwachten.

LEES OOK:  20 maanden zwanger van GROWLANDS

Vitale beroepen

Er zullen romans geschreven worden over deze lente en de komende zomer, films gemaakt, Netflix series gedraaid. Het zou zomaar kunnen dat de wereld beter wordt van deze crisis, omdat mensen scherper gaan inzien dat consumeren en werken niet de zin van het leven uitmaken. Het zou ook fijn zijn als we de mensen in de zogenaamde vitale beroepen voortaan wat meer gaan betalen in plaats van steeds wat minder.

Simone van Breda – interim voorzitter van coffeeshopbond BCD – met August de Loor, die oproept om per direct tot regulering van cannabis over te gaan…

Verander ons wietbeleid, liefst nu

De crisis is ook een prima moment om ons cannabisbeleid sneller aan te passen aan de wereldwijde realiteit. Drugsexpert August de Loor schreef daarover een sterke oproep aan het kabinet Rutte III, die terug te vinden is op de VOC website. Citaat:

“Tenslotte moet er doorgepakt worden in het per omgaande daadwerkelijk legaliseren van cannabis. Het experiment waar nu voor gekozen is, is daarvoor veel te traag. Pas over zes tot zeven jaar kan de politieke vertaalslag gemaakt worden van de resultaten terwijl ondertussen wereldwijd, tot zelfs het land waar de War On Drugs is uitgevonden, de legalisering steeds meer realiteit is. (…)

Kortom, beste regering, toon moed in het omgooien van het huidige halfslachtige beleid!”

LEES OOK:  Coronastoners • Barcelona lockdown dagboek

[openingsbeeld: svtdesign/Shutterstock]
(advertenties)