(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

We tellen de vijfde levensweek van de 24k Gold wietplanten in het hydrosysteem van Dokter Groen. De dames worden van een heleboel bladeren ontdaan, en aan de onderkant door onze kweekdokter gediefd. Omdat de eerste bloeiharen een feit zijn worden de planten geleidelijk op een bloei-dieet gezet.

Nou, welkom dan maar bij mijn tweede kweekverslag in crisistijd. Ik denk dat er wel genoeg over het virus wordt gezegd en geschreven deze dagen, dus ik ga meteen over naar de vijf wietplanten in mijn kweekkast als je het goed vindt. De kweek duurt inmiddels precies 5 weken, waarvan de eerste 3,5 op 18/6 en de laatste 2,5 op een 13/11 lichtschema. De eerste bloeiharen zijn deze week aan de 24k Gold planten verschenen en ik heb ontzettend veel bladeren en groeipuntjes weggehaald.

Ontbladeren

De dames groeien ook deze ronde weer snoeihard in het Flow Hydroponics Systeem. Haal je vandaag een blad weg, dan zit die er bij wijze van spreken morgen alweer aan. Dat was de vorige kweekronde niet anders, en achteraf gezien denk ik dat ik toen ook meer bladeren had moeten snoeien. Wanneer je kweekruimte erg dichtbegroeid is zoals bij mij, verbetert ontbladeren de luchtcirculatie enorm. Ook stimuleer je de ontwikkeling van nieuwe groeipunten waardoor daar later beter ontwikkelde toppen aan groeien.

De foto’s die je hieronder ziet zijn op zaterdag gemaakt. Op de laatste foto zie je dat de wietplanten vandaag alweer vol met bladeren zaten. De eerste twee foto’s zijn van zaterdag 21 maart en de laatste drie heb ik vanmorgen gemaakt. Zie je hoe snel de bladeren weer aangroeien?

Dieven

Dieven is ook een vorm van snoeien maar natuurlijk niet hetzelfde als ontbladeren. Waar je door het ontbladeren juist de ontwikkeling van nieuwe zijtakjes (en later topjes) aan de bovenkant van wietplanten stimuleert, haal je de zijtakken onderaan de planten bij het dieven juist weg. Onderaan de planten krijgen zijscheuten namelijk niet veel licht, waardoor toppen daar dus ook niet erg goed ontwikkelen.

Dus terwijl ik de planten aan de bovenkant ontbladerde, heb ik ze aan de onderkant juist gediefd. Op de foto’s hieronder zie je wat voor takjes ik hierbij zoal verwijder, en daaronder natuurlijk het resultaat van mijn noeste arbeid. Zoals je op de laatste twee foto’s ziet, heb ik ook vandaag weer het nodige aan bladeren weggehaald.

Wortels en voeding

We zakken verder af naar de wortels. Het wordt steeds moeilijker om daar nog foto’s van te maken maar het is toch weer gelukt. Zoals je ziet zijn de wortels nog mooi wit en gezond. De Flora hydrovoeding van General Hydroponics doet zijn ding, en bevalt nog steeds goed.

Wel heb ik deze week het water uit het hydrosysteem vervangen. Door het vele snoeiwerk moesten de dames een hoop nieuwe bladeren aanmaken. Ik kreeg het idee dat ze hiervoor wel wat extra calcium en magnesium nodig hadden (ik gebruik hiervoor de CalMag van Mills). En aangezien dat alleen bij een pH-waarde boven de 6,4 opgenomen wordt heb ik het water ververst. Mijn kraanwater heeft een pH-waarde van ongeveer 7, dus tijdens een verversing kunnen ze de CalMag mooi opnemen. De ochtend na het verversen breng ik de pH-waarde weer terug naar 5,8 en daarop probeer ik de zuurtegraad dan verder te houden.

Bloeharen!

Nou, dat je wietplanten ook op 13/11 kunt laten bloeien blijkt wel want gisteren heb ik de allereerste bloeiharen ontdekt. Het zijn er nog niet veel maar de daadwerkelijke bloeifase is hiermee wel van start gegaan. Nu dat het geval is, moet ook de mengverhouding van de voeding veranderen.

Ik heb hiervoor het water niet nog eens ververst, maar vul het water dat de planten dagelijks opmaken gewoon aan met voedingswater in de bloei-mengverhouding. De planten drinken ongeveer 4 liter water met voeding per dag, dus op deze manier gaat de mengverhouding geleidelijk over. Op de achterkant van de flessen van General Hydroponics staat precies hoeveel milliliter je in elke fase per liter water moet toevoegen. De EC-waarde ligt momenteel nog steeds rond de 2,0.

Zo, dat was het voor deze tweede corona-kweekupdate. Laat je allemaal niet gek maken door het nieuws, en wees een beetje lief voor elkaar. Tot volgende week.

Dokter Groen

(advertenties)