(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Ook in Canada moeten ziekenhuizen alles op alles zetten om aan genoeg beschermende maskers en kleding te komen in de strijd tegen de COVID-19 pandemie. Maar ze krijgen nu ook hulp uit onverwachte hoek: van de legale cannabisbranche! 

Wiettelers helpen mee

Medisch personeel staat vooraan in de frontlinie in de oorlog tegen het coronavirus. Wereldwijd is er inmiddels een schrijnend gebrek aan basismiddelen om hen te beschermen, en profiteurs/oplichters proberen een slaatje te slaan uit de handel in mondkapjes.

In Canada krijgen de ziekenhuizen nu ladingen beschermende kleding en mondkapjes van minder voor de hand liggende leveranciers: de ‘licensed cannabis producers’, ofwel de legale wietkwekers!

Mondkapjes, handschoenen en bodysuits

Persbureau BNN Bloomberg meldt dinsdag dat diverse grote, beursgenoteerde cannabisproducenten zoals Canopy Growth Corp. en Hexo Corp. vanuit hun eigen voorraad ziekenhuizen hebben voorzien van PPE. Die letters staan in de medische wereld voor ‘personal protection equipment’ en dan moet je dus denken aan mondkapjes, handschoenen en bodysuits.

‘Personeel van de cannabis producenten gebruikt vaak gezichtsmaskers en andere PPE-uitrusting als ze de kweekruimtes in gaan, om daarmee besmettingen te voorkomen evenals de overdracht van schimmels of meeldauw die funest kunnen uitpakken voor de oogst van het bedrijf’, aldus Bloomberg.

Veel werknemers in de legale cannabisbranche in Canada dragen standaard beschermende kleding tijdens hun werk…

Witte pakken

Het persbureau meldt ook dat er in heel Canada ‘grote tekorten’ zijn aan persoonlijk beschermingsmateriaal als gevolg van het coronavirus. Dat heeft ertoe geleid dat sommige hulpverleners bestaande PPE gear hergebruiken. Ook richten sommige fabrieken hun productiefaciliteiten anders in zodat ze ziekenhuizen kunnen voorzien van mondkapjes, beademingsapparatuur en andere broodnodige voorraden.

Woordvoerder Jordan Sinclair van Canopy Growth – ’s werelds grootste legale wietteler – zegt dat het bedrijf ‘duizenden’ handschoenen, Tyvek suits (die bekende ‘witte pakken’) en mondkapjes heeft gedoneerd aan een ziekenhuis in Victoria. Ze komen van twee grote wietkassen in de deelstaat British Columbia, die men eerder deze maand gesloten heeft.

Cannabisbranche helpt ziekenhuizen

Collega-wietkweker Hexo zegt dat er 150 N95 mondkapjes naar een medische post in Quebec zijn gebracht om ‘te helpen om hun kritieke nood te ledigen’. Ook andere wietbedrijven zoals Aphria, CannTrust en TerrAscend melden dat ze bezig zijn met het schenken van (een deel van) hun PPE-voorraden aan medische instellingen om het tekort daaraan te bestrijden.

Bij WeedMD switchen ze naar een ander soort mondkapje, zodat ze hun huidige voorraad N95 maskers (geschikt voor medische professionals) aan ziekenhuizen in de deelstaat Ontario kunnen doneren. En bij wietkweker Organigram Holdings Inc. zitten ze zelf al aan de kritische grens met het aantal mondkapjes. Woordvoerder Ray Gracewood heeft toch iets voor in de corona-frontlinie: 500 liter ethanol. Daarvan kan desinfecterende handzeep – ook hard nodig in de strijd tegen het virus – gemaakt worden!

[Foto’s: Tinnakorn jorruang/Shutterstock]
(advertenties)