(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

En hoe gaat het dan met Dokter Groen? Hoe denkt hij over de recente ontwikkelingen? Zit hij ook thuis in quarantaine of houdt hij alleen zijn 24k Gold wietplanten in de kast? Houden de dames het allemaal nog een beetje vol? Hoe staan ze erbij? Je leest het allemaal in zijn wekelijkse kweekverhaal. 

Het is een onwaarschijnlijke week geweest, en dan heb ik het voor één keer even niet over de groei van mijn wietplanten. Een week waarin het coronavirus van nog-best-wel grappige-meme, overging tot een serieuze bedreiging. Aan het begin van de week vond ik het ook nog wel leuk om er grapjes over te maken maar dat kan nu eigenlijk al niet meer.

Corona is serieuze shit, en er bekruipt mij ook een gevoel dat er meer speelt dan dat jij en ik, en zelfs onze overheden weten. Wat voor invloed heeft dit bijvoorbeeld op de vluchtelingenstroom richting Europa? Hoe gaat dit de financiele wereld raken, met een rentestand die al lager dan ooit was? Of is moeder aarde door de sluiting van het openbare leven, het vliegverkeer en de grenzen, nu juist aan het herstellen van het zooitje dat we er met zijn allen van gemaakt hebben? Nou ja, ik ben verder ook geen expert dus laat ik me voor nu maar even tot de kleine wereld in mijn CNNBS G-Kit beperken.

Anderhalve week op 13/11

Ook voor de 24k Gold wietplanten in mijn kweekkast was het een bewogen week. De planten staan sinds vrijdag de 6e, dus ongeveer anderhalve week op het 13/11 lichtschema. Mocht je je afvragen waarop 13/11 en niet gewoon 12/12, dat heb ik vorige week in mijn kweekverhaal uitgelegd.

Sinds het ingaan van het 11/13 lichtschema, groeien de wietplanten als een dolle. En die explosieve groei heeft zich ook deze week voortgezet. De dames zijn enorm bossig en groot geworden, in vergelijking met vorige week. Ze groeien alleen niet veel de hoogte in. En aangezien ik ze toch eigenlijk wel wat hoger wil hebben, en dan liefst met een gelijkmatig bladerdek, heb ik deze week de nodige werkzaamheden uitgevoerd.

Lage takken gesnoeid

Om de toppen deze ronde nog wat beter over het kweekoppervlak te verdelen, wilde ik een grof scrogrek gebruiken. Voor de duidelijkheid: ik ga niet scroggen, het rek dient alleen om de toppen gelijkmatig te verdelen. Daarnaast groeien de planten op dit moment nog ónder de luchtinlaten (zoals je op de eerste foto kunt zien), en wil ik dat ze daar net boven uitsteken. Als dat lukt komt de verse lucht straks precies op de juiste hoogte binnen, namelijk daar waar de toppen groeien. Nu laat ik de onderste deurtjes overdag soms op een kiertje staan, zodat daar ook verse lucht naar binnen komt (zie foto).

Ter voorbereiding op dit alles heb ik de planten afgelopen zaterdag alvast wat uitgedund. Takken die het bladerdek niet bereiken, heb ik weggehaald. Hierdoor zullen de rest van de takken hopelijk wat meer de hoogte in gaan. Om ervoor te zorgen dat het bladerdek mooi egaal blijft, heb ik een scrogrek gebruikt. Zo kan ik uitlopers wat horizontaler laten groeien, zodat het geheel min of meer op gelijke hoogte komt.

Scrogrek

Het scrogrek wat ik gebruikt heb, is in feite gewoon een stuk tuingaas. Ik wilde het eerst aan de zijwanden van de kast monteren, maar bij nader inzien is het zo licht, dat ik het gewoon op de planten heb gelegd. De wietplanten houden het rek dus zelf op zijn plaats, en het rek houdt de individuele toppen op zijn plaats. Ik schrijf trouwens toppen, maar die zijn er nog niet. Ik heb nog geen bloeiharen kunnen ontdekken.

Wortels, voeding en een vraag van Rudi

Hoogste tijd om ook even een kijkje in het wortelreservoir te nemen, dat kan nu nog nét. Kan ik het ook meteen even hebben over de voeding, en de waardes. De planten drinken om te beginnen dagelijks 3 tot 4 liter water met voeding. De pH-waarde ligt nog steeds tussen de 5,8 en 6,0 en de EC-waarde is 1,9 tot 2.

Ik heb het reservoir niet verschoond en de planten krijgen nog steeds een GROEI-cocktail van General Hydroponics Europe. Wanneer ik de eerste bloeiverschijnselen zie stap ik over op de BLOEI-mengverhouding. Ik heb het over mengverhouding omdat de General Hydroponics Flora lijn die ik gebruik, uit slechts drie flessen bestaat: Grow, Micro en Bloom. De planten krijgen de hele ronde voeding uit de drie flessen, alleen in een andere mengverhouding gedurende de groei en bloeifase.

Verder geeft mijn Min/Max thermo- en hygrometer aan dat de laagste temteratuur en luchtvochtigheid deze week 17,8 graden en 49 procent was. Op het heetste moment was het 28,8 graden en de maximale luchtvochtigheid is deze week 77 procent geweest. Het is maar dat je het weet 😉

CalMag?

Tot slot kreeg ik deze week nog een vraag van Rudi, misschien ken je hem nog wel van het vragenvuur over het Flow Hydroponics Systeem waarmee ik mijn wiet kweek. Rudi vroeg zich af of ik, nu ik op de voeding van GHE ben overgestapt, nog steeds gebruik maak van de CalMag spray (zie deze kweekupdate). Het antwoord daarop is ja, ik doe nog steeds wat CalMag (Mills) in het voedingswater, en heb tot en met vorige week de spray nog gebruikt. Als ik het water ververs, dan doe ik daar meteen wat CalMag in, en pas ik de pH-waarde pas de volgende dag aan. Zo hebben de planten één dag een wat hogere pH-waarde, en kunnen ze even wat meer Calcium/Magnesium opnemen.

Dat was hem, mijn eerste corona-kweekupdate. Laten we hopen dat er niet veel meer zullen volgen en laat je ook vooral niet gek maken. Paniek is misschien nog wel gevaarlijker dan dat hele virus zelf. Tot volgende week.

Dokter Groen

(advertenties)