(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Tot midden jaren negentig pleitten Nederlandse politiecommissarissen regelmatig voor legalisering van cannabis. Dat gebeurt nu alleen in het buitenland. Als je onze politie tegenwoordig over cannabis hoort, zijn er twee smaken. Dienders scheppen op over wietplantjes die ze bij burgers hebben gestolen. En het hogere kader mekkert doorlopend om meer belastinggeld en meer bevoegdheden om de zogenaamde drugscriminaliteit te bestrijden.

Jacht op drugs maakt criminelen rijk

Toen VVD boegbeeld Frits Bolkestein in 2013 een Cannabis Culture Award in ontvangst nam in Amsterdam, vertelde hij de aanwezigen wat de Amsterdamse hoofdcommissaris Eric Nordholt hem eens had gezegd: “Meneer Bolkestein, de politiek heeft van mijn dienders hasjhonden gemaakt. Wij hebben wel wat beters te doen.”

Nordholt was zeker niet de enige politiechef die zich expliciet uitsprak. In juni 1995 vergaderden de hoofdcommissarissen van politie in Harmelen over het Nederlandse drugsbeleid. De Haagse politiechef Brand, geciteerd in NRC/Handelsblad: “Het almaar opvoeren van de jacht op drugs leidt er alleen maar toe dat de criminelen steeds rijker worden.” En: “We zijn unaniem tot de conclusie gekomen dat we verdere stappen moeten zetten op weg naar decriminalisering van de handel in softdrugs.”

De grote ondermijning-show

Kom daar anno 2018 nog eens om! Ik ken zelf geen enkele actieve politieman die in het openbaar zelfs maar kanttekeningen plaatst bij de Hollandse Hennepoorlog. De politie wil alleen maar meer repressie, meer geld en meer bevoegdheden. Figuren als Edward van der Torre, lector bij de Politie Academie, reizen het hele land door om angst te zaaien bij raadsleden, burgemeesters en ambtenaren over “ondermijning” en “hennepcriminaliteit”.

Dit doet onze politie graag en ze zijn er op de sociale media ook heel trots op: 1 of enkele wietplanten bij burgers ‘onschadelijk maken’, in dit geval bij de VOC-voorzitter en columnist van dienst thuis…

Tik de naam Edward van der Torre maar eens in op Twitter en je ziet dat deze propagandist zijn ondermijning-show tot in de kleinste dorpjes opvoert. Zoals in Nissewaard, waar hij op 6 november verklaarde: “Nederlandse criminelen zijn topleveranciers van verdovende middelen in de hele wereld. In Europa staan de Nederlandse producenten op nummer 1! De strafmaat, als ze gepakt worden, staat op nummer 26. De laagste van Europa, mede dankzij de vele D66 rechters.”

“Het verbod op cannabis is historisch gezien willekeurig en tot op de dag van vandaag niet intelligent of doeltreffend. Er is nog nooit een samenleving zonder drugsgebruik geweest in de geschiedenis van de mensheid”

 André Schulz, voorzitter van de vakbond voor Duitse rechercheurs

Vergelijk dat eens met wat de Utrechtse korpschef Jan Wiarda al in 1992 zei tegen journalist Henk Hofland: “Een belangrijke oorzaak van criminaliteit is bijvoorbeeld de strafbaarstelling. Het verbod op drugs leidt tot misdaad.” Drie jaar later, op een symposium over drugs in Rotterdam, stelde Wiarda het nog scherper: “Hoe meer de ‘war on drugs’ wordt verhevigd, hoe groter de winst voor de criminele organisaties. Een krachtige, repressieve bestrijding van de drugshandel leidt uiteindelijk slechts tot een vergroting van de winst van criminele organisaties.”

Natuurlijk had Wiarda gelijk. Dat vindt zelfs Mick van Wely, misdaadverslaggever van De Telegraaf. Op 1 september tweette Van Wely: “Oud-korpschef Wiarda van Utrecht zei verstandige dingen over drugs. Was er maar beter naar hem geluisterd. Dan was NL wellicht geen narcostaat geworden.”

Duitse rechercheurs

Toen werd er niet geluisterd, nu wordt er niet eens meer gesproken. Tenminste, in Nederland. Buiten onze landsgrenzen spreken politiemensen zich juist steeds meer uit tegen de waanzin van de war on drugs. In februari zei André Schulz, voorzitter van de vakbond voor Duitse rechercheurs (Bund Deutscher Kriminalbeamter), in de krant Bild: “Het verbod op cannabis is historisch gezien willekeurig en tot op de dag van vandaag niet intelligent of doeltreffend. Er is nog nooit een samenleving zonder drugsgebruik geweest in de geschiedenis van de mensheid, dat moet men gewoon accepteren. Cannabis zal naar mijn verwachting in Duitsland niet al te lang meer verboden zijn.”

Voorbeeld

Onze politiemannen en -vrouwen kunnen ook een voorbeeld nemen aan hun Belgische collega Peter Muyshondt, hoofdcommissaris van politiezone Voorkempen en een onvermoeibaar pleitbezorger voor legalisering van alle drugs. Als je de Cannabis News Network reportage over zijn optreden op de laatste Cannabis Bevrijdingsdag nog niet hebt bekeken: doe dat vooral.

Wansmakelijk

Het genuanceerde, empathische en rationele discours van Muyshondt is een verademing vergeleken met de flauwekul van onze eigen popo over drugs. Muyshondt: “Negentig procent van de mensen die drugs gebruiken ontwikkelen nooit een probleem. Dat wil zeggen dat tien procent dat wel doet. Een heel groot deel van die tien procent neemt drugs om een ander probleem te camoufleren. Om dan te zeggen dat het uw eigen schuld is, dat vind ik wel heel wansmakelijk.”

De Belgische politieman:

“Het huidige drugsbeleid heeft weinig te maken met goede argumenten of met een logisch onderbouwde redenering. Het heeft vooral te maken met moraliteit en ideologie”

[openingsfoto: Javier Brosch/Shutterstock]
(advertentie)