(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Stefan is een echte waaghals. Al vanaf zijn eerste kweekronde een jaar geleden nu, kweekt hij zijn wiet in een hydrosysteem. Alleen hebben zijn planten ook al vanaf die eerste kweek last van bruine/gele vlekken. Meestal begint het rond het begin van de bloeifase. Hij heeft geen idee hoe het komt maar Muna hopelijk wel…

Ik krijg niet zo gek vaak vragen over hydrokweken maar af en toe dus wel. Zoals het mailtje van Stefan. Al vanaf zijn eerste kweekronde gebruikt hij een hydrosysteem. Een uitdaging waar hij een hoop van heeft geleerd. Waar hij alleen maar niet achter komt, is waarom de bladeren van zijn planten in de bloeifase steevast vlekken beginnen te krijgen? Dit is het verhaal van Stefan.

 

Naam
Stefan
Onderwerp

Wanneer CBD oogsten en een pH probleem

Bericht
Hallo lieve Muna,

Ik heb al aardig wat vraagstukken van je gelezen en nu heb ik er zelf een. Ik ben een jaar geleden begonnen met kweken, gelijk op hydro (ja, ik hou wel van een uitdaging). Ik heb een hoop fouten gemaakt en een hoop geleerd, en daar ging het mij om. Ik zit nu aan het einde van mijn vierde ronde en ik loop elke keer tegen hetzelfde probleem aan:

Als ik een paar weken in de bloeifase zit, beginnen de bladeren gele stipjes/vlekken te vertonen, welke later bruin worden. Ook moet ik twee keer per dag pH+ toevoegen omdat de pH-waarde omlaag blijft gaan. De EC-waarde loopt dan heel lichtjes op. Als hij meer dan 0,2 punten afwijkt, voeg ik kraanwater toe. ’s Ochtends heb ik een pH-waarde van 4,8 tot 5,0, waarna ik er weer wat pH+ bij gooi totdat hij 6,0-6,2 is. ’s Avonds zit hij dan alweer onder de 5,8 en doe ik er nog wat pH+ bij. Hoe verder in de bloeifase ik zit, hoe groter de pH verschillen worden.

Qua voeding heb ik altijd Dutch Pro gebruikt, en netjes het voedingsschema aangehouden. Deze vierde ronde ben ik het echter eens met minder voeding gaan proberen, ongeveer 75% van de aanbevolen hoeveelheid. De gele vlekjes/stippen zijn nu veel minder tot niet aanwezig (week 5 in de bloei) alleen de pH-waarde blijft nog steeds dagelijks omlaag crashen. Ik zit nu op een EC-waarde van 1.9 (waarvan 0.5 het kraanwater en dus 1,4 qua voeding) waar het schema 2,3 aanbeveelt.

Ik heb een foto toegevoegd van een blad uit mijn vorige ronde waarbij de stipjes al helemaal bruin zijn geworden. Tevens een foto van de huidige gele stipjes. Kan jij mij vertellen wat hier gebeurt en hoe ik dit kan voorkomen in mijn volgende ronde? Nog minder voeding gebruiken?

Als laatste heb ik een foto toegevoegd van mijn Dinamed CBD only plant. Ik ben benieuwd of hiervoor ook geldt dat je haar het beste kan oogsten als de trichomen allemaal wit zijn met een enkele bruine? Alvast bedankt voor je reactie!

Liefs, Stefan

Bijlagen

Te weinig zuurstof

Hallo Stefan, bedankt voor je vraag. Dapper van je dat je een jaar geleden meteen in een hydrosysteem bent gaan kweken! Je bent waarschijnlijk een van de weinige hydro-hobbykwekers maar dat neemt niet weg dat hydrokweken geen grote voordelen heeft voor thuiskwekers. Als alles goed gaat kunnen wietplanten in hydrosystemen enorm hard groeien én bloeien, waardoor je dus vaak eerder en meer wiet kunt oogsten. Er zijn ook prima kleine hydrosystemen te koop, dus het is echt niet alleen voor de kilokwekers.

Goed Stefan, dat wist jij natuurlijk allang want anders had je ook niet voor deze manier van kweken gekozen. Ik wil het eerst even met je hebben over de vlekjes op de bladeren, want die hangen volgens mij samen met de pH-dalingen.
Als je op aarde zou kweken zou ik zeggen dat de planten te nat staan, en de wortels te weinig zuurstof krijgen. Dat is namelijk precies wat er bij jouw planten ook aan de hand is; de wortels krijgen te weinig zuurstof. Dit is wat mijns inziens ook de vlekken (schimmels) veroorzaakt. Het vlekken/schimmelprobleem zorgt er vervolgens voor dat er carbonzuur in het water terecht komt, waardoor de pH-waarde zakt als een baksteen. Overigens ligt de ideale pH-waarde in een hydrosysteem tussen de 5,5 en de 6,1 dus 5,8 is zo slecht nog niet.

Wanneer je zulke problemen ontdekt en je kweekt hydrologisch, dan zou je als eerste het water moeten verversen. Het zou namelijk ook zomaar kunnen zijn dat je planten al het calcium in het water verbruikt hebben, waardoor de pH-waarde daalt. Vooral wanneer je planten snel groeien, zoals aan het begin van de bloeifase. En zoals je het beschrijft is dat ook wanneer de problemen zich beginnen voor te doen. Een cal-mag aanvulling zou het probleem dan kunnen oplossen.

Blijft de pH-waarde na het verversen nog net zo hard zakken, dan moet je de oorzaak waarschijnlijk ergens anders zoeken. In dit geval zie ik echter ook wat naar beneden krullende blaadjes, wat een duidelijk teken is van te weinig zuurstof bij de wortels, of te natte aarde als de planten in aarde zouden groeien. Je ziet ze niet op de foto’s hierboven, dus hier is de volledige foto die je stuurde van de gele vlekken. Helemaal rechts zie je duidelijk dat de bladeren naar beneden wijzen.

Ik weet helaas niet welk hydrosysteem je gebruikt, maar probeer wat meer lucht in het water te krijgen. In het voedingswater een paar extra bruissteentjes hangen, help altijd goed. Vergeet na deze ronde ook niet om het systeem goed schoon te maken met chloorwater, want anders krijg je gemakkelijk weer schimmels volgende keer. Niet ontsmetten zou trouwens ook de reden kunnen zijn dat het probleem steeds opnieuw de kop opsteekt.

Te veel voeding

Ook denk ik dat je de planten wat teveel voeding geeft, je gaat nu uit van het schema van Dutch Pro maar vergeet niet dat iedere situatie anders is. Een plant onder een 600 Watt HPS plant zal bijvoorbeeld veel sneller groeien dan een plant onder een bescheiden led kweeklamp. Zodoende heeft de eerste plant ook sneller meer voeding nodig. Ik zal je een truc leren waarmee je in het hydrosysteem altijd precies de juiste hoeveelheid voeding kunt geven. Een vereiste is wel dat je een circulerend systeem of DWC-systeem hebt met een reservoir, maar dat is volgens mij precies het geval.

Op maat voeden

Door dagelijks de EC-waarde in het reservoir te meten, kom je achter de voedingsbehoefte van je planten. Is de EC-waarde de ene dag bijvoorbeeld 1,6 en de dag erna 1,9 dan weet je dat je plant meer water dan voeding heeft opgenomen en dien je de EC-waarde dus onder de 1,6 te brengen. Meet je de volgende dag echter een EC-waarde van bijvoorbeeld 1,4, dan heeft de plant dus meer voeding dan water opgenomen en kun je de EC-waarde verder verhogen naar bijvoorbeeld 1,7. Door dagelijks zo te meten en de EC-waarde aan te passen geef je altijd voeding op maat.

CBD trichomen

Ik denk dat als je wat meer zuurstof in het water weet te brengen en voortaan je EC-waarde dagelijks meet en aanpast, dat de vlekken ook zullen verdwijnen. Op je laatste vraag over het oogsten van een CBD-only plant moet ik je het antwoord eerlijk gezegd schuldig blijven. Het is een goede vraag en ik zou zeggen dat CBD trichomen ook gewoon wit en amberkleurig worden maar ik weet het niet zeker. Gelukkig kun je ook nog altijd af gaan op de kleur van de bladeren en de bloeihaartjes.

-xxx- Muna

(advertentie)