(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Wietplanten kunnen van alles mankeren, en vaak weet je als beginner niet precies wat de oorzaak daarvan is. Ook Tsjily loopt tegen problemen aan met haar eerste wietplanten. Zijn ze nou verbrand door het led licht of is er iets anders aan de hand? Lieve Muna analyseert en adviseert.

Niet alleen aan het weer, maar ook aan de vragen die ik wekelijks krijg merk ik dat het buitenwietseizoen er op zit. Veel vragen gaan over het oogsten en het drogen van buitenwiet, en de rest komt van kwekers die binnen verder zijn gaan kweken. Tot die laatste groep behoort ook Tsjily, die een kleine maand geleden aan haar eerste binnenkweek is begonnen. Het ontkiemen ging goed maar met de eerste plantjes kwamen ook de eerste problemen. Tsjily stuurde me er de volgende mail met foto’s over.

 

Naam
Tsjily
Onderwerp
Eerste kweek, autoflower te dicht bij led lamp?
Bericht
Hoi Muna, ik ben begin oktober begonnen met mijn eerste kweek in een tent. Het ontkiemen verliep perfect en de zaailingen kwamen al snel boven, maar de blaadjes zien er wat raar uit, 3x Master Kush (huismerk DHS). Heb er ook een White Widow Autoflower in staan. Die zag er mooi uit, maar daar vergelen de bladeren, met enkele vlekken (verbrand?). Komt dit doordat de LED kweeklamp (Mars Hydro 240W) te dicht bij hing: 25cm? Nu heb ik hem verhoogd naar 50cm. In het begin waren ze wat gestrekt omdat ik begonnen was met TL-lampen maar had dit snel onder controle toen de LED en de ventilator eenmaal geleverd waren. Ik heb ze ondertussen verpot en het valt op dat ze zich er de dag erna goed bij voelen.
Bijlagen 

3 x Master Kush

White Widow

De plantjes na het verpotten

 

Light burn door led?

Hallo Tsjily, toffe kweektent heb je zeg! Een prachtig binnentuintje voor een beginner als ik het even mag opmerken. Ik neem aan dat je daarin ook aan luchtverversing doet? Wietplantjes hebben voldoende verse lucht nodig, dat is minstens zo belangrijk als een goede lichtbron, plantenvoeding en water. Verder heb ik nóg een ongevraagde tip voor je, op de derde foto van na het verpotten zie ik dat je ventilator van bovenaf op je planten blaast. Probeer de ventilator horizontaal te plaatsen, en dan wel zo dat hij net boven de planten blaast.

Mars Reflector 48

Verder zie ik dat je geen Mars Hydro 240 Watt gebruikt maar een Mars Reflector 48. Hoewel er in de beschrijving van deze lamp staat dat hij 5 Watt diodes bevat, verbruikt deze lamp slechts 101 Watt en niet 240 Watt. Waarschijnlijk vermeldt de fabrikant 48 x 5 Watt diodes op de website omdat dat beter verkoopt en dat is jammer wat mij betreft. De Mars Reflector 48 is een prima beginnerslamp voor een zeer voordelige prijs die ook wel zou verkopen als men eerlijk het werkelijke wattage van 101 Watt zou vermelden, maar dat terzijde…

De Mars Reflector 48 is een prima beginnerslamp voor een zeer voordelige prijs die ook wel zou verkopen als men eerlijk het werkelijke wattage van 101 Watt zou vermelden, maar dat terzijde…

Aan de foto’s te zien hebben je planten inderdaad wat last gehad van light burn: verbranding door te fel licht. Niet zo gek ook want 25 centimeter is echt wat te dichtbij voor zaailingen en deze lamp. Op mars-hydro.com valt te lezen dat de fabrikant tijdens het zaailing stadium een minimale afstand van 50 centimeter aanraadt voor deze lamp. Tijdens de groeifase – waarin je planten nu ongeveer zitten na het verpotten – mag je de lamp verlagen naar 40 centimeter en tijdens de bloeifase kan de lamp nog dichter op de planten: 25 centimeter.

Groei- en bloeistand

Ik weet natuurlijk niet of je het gedaan hebt maar het is verleidelijk om een kweeklamp als deze voluit aan te zetten vanaf het begin. Hoe meer licht hoe beter de planten groeien denk je dan, maar dit zorgt bij leds vaak voor problemen. De led heeft niet voor niets een groeischakelaar en een bloeischakelaar. Gebruik tot dat je bloeiverschijselen ziet ALLEEN de groeistand en schakel de bloeischakelaar pas bij wanneer je daadwerkelijk bloeihaartjes ziet.

Rare blaadjes

De blaadjes aan de Master Kush ziet er inderdaad een beetje raar uit, ze zijn naar beneden gekruld. Overigens vind ik het wel prachtige brede blaadjes, typisch voor Kush wietsoorten. Maar goed, meestal duiden naar beneden krullende blaadjes op een teveel aan water in de grond, zou dat kunnen kloppen? Ik zeg het omdat ook de bruine vlekken op de White Widow waarschijnlijk duiden op een schimmel, die ook wordt veroorzaakt door een teveel aan vocht. De laag hangende ledlamp zal hier echter ook een handje in kunnen hebben gehad maar let op je waterhuishouding.

Helemaal nu je de planten hebt verpot, is het belangrijk om in het begin op te letten dat je niet te veel water geeft. Het grote volume aan aarde houdt namelijk veel water vast maar de jonge planten kunnen dat nog niet opnemen. Te grote potten werken overbewatering in de hand dus wees daarop bedacht.

Heel veel succes met je eerste kweek Tsjily, geniet van de bloeifase en de oogst straks!

-xxx- Muna

(advertenties)