(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Hoewel de CNNBS G-Kit bijna volautomatisch lijkt, kweken wietplanten ook daarin zichzelf niet. Dat zul je nog altijd zelf moeten doen en dat viel Natasja dan weer een beetje tegen. En dus stuurde ze Muna een mail. “Is er geen gemakkelijk te volgen leidraad voor het kweken in de CNNBS kweekkast?”

Om wietolie te maken kweekte Natasja buiten drie wietplanten, alleen bleek een hermafrodiet en een ander een mannelijke plant. De oogst van de laatste plant viel tegen en dus kocht ze een CNNBS kweekkast. Helaas wil het kweken daarin ook niet erg goed lukken. Ontkiemen ging goed maar daarna wilde het allemaal niet erg opschieten. De plantjes vergelen, groeien amper en over de hoogte van de lamp is onzekerheid. Ook de groei- en bloeistand roepen vragen op en eigenlijk is Natasja er niet meer zeker van of het allemaal nog wel lukt. Hopelijk kan ik haar op weg helpen.

Onderwerp: Leidraad kweekkast


Bericht: Lieve Muna, help, ik ben zo langzamerhand wanhopig. Ik heb niet veel geluk gehad met mijn eerste kweek buiten van 3 plantjes. De eerste was een hermafrodiet, de tweede was mannelijk en de derde was wel vrouwelijk. Daar heb ik inderdaad wat kleine topjes en blad vanaf kunnen halen voor mijn wietolie. Omdat het in het begin niet echt lekker ging heb ik een CNNBS kweekkast met 180 Watt led verlichting gekocht.

Natuurlijk heb ik vele sites bezocht maar kon daar toch niet echt duidelijke antwoorden vinden op mijn vragen. Ik heb 4 zaadjes van Bad Azz Kush gekocht en die laten ontkiemen. Dit ging perfect maar daar kwamen de eerste vragen: hoe hoog moet ik mijn lampen hangen? Op welke stand moet ik de lamp zetten (vegging of flowering)? En op welke stand zet ik de lumen, hoog of laag?

Ik heb na wat zoekwerk op internet, de lampen op ongeveer 10 cm afstand van mijn plantjes gehangen. In de stand vegging en hoog lumen. Maar ik had niet het idee dat het de eerste 6 weken zo lekker ging. De plantjes, blijven klein en ze zijn wat gelig van kleur. Na 6 weken heb ik de Led lamp in de bloeistand gezet, en het 12-12 schema toegepast. Maar volgens iemand was dat veel te vroeg dus heb ik ze vandaag (na een week) weer
terug gezet op vegging. Maar wel op het 12/12 lichtschema laten staan en mag ik ze pas onder flowering zetten als er topjes in komen.

Kortom, eigenlijk heb ik er niet zo veel vertrouwen meer in, en is het dus allemaal niet zo makkelijk als het leek. “Je koopt een kast en de rest gaat vanzelf”. Maar ik wil niet opgeven, zeker niet omdat ik ze zo broodnodig heb, die plantjes voor mijn fibromyalgie.

Mijn vraag aan jou is dan ook, heb je niet een gemakkelijke leidraad voor mij hoe ik de plantjes van week tot week kan opkweken? Hoe groot ze ongeveer moeten zijn? Wanneer overstappen op het bloei-lichtschema? Wanneer vegging of flowering? En hoeveel lumen, veel of weinig? Hoe hoog hang ik de lampen? Ik hoop dat je me kunt helpen Muna want ik heb deze 4 plantjes toch echt nodig anders heb ik niet genoeg product voor mijn olie. Groetjes, van een erg onzekere kweker

Wiet kweken in de CNNBS kweekkast

Hoi Natasja, wat een sof! Je hebt wel pech zeg, met al je wietplantjes. Eerst kweek je buiten een man en een hermafrodiet en als je binnen begint vergelen de planten harder dan ze groeien. Hoewel de wietsoort Bad Azz Kush heet, denk ik toch niet dat de groeiproblemen daar iets mee te maken hebben. Een kant en klaar schema van een kweek is bijna niet te maken, aangezien iedere kweekronde weer anders verloopt en wietsoorten ook verschillende groei-eigenschappen hebben.

Ik zou je om te beginnen aanraden om de kweekverslagen van Dokter Groen hier op CNNBS te gaan volgen. Hij heeft al meerdere kweekrondes in de CNNBS kweekkast gedaan, en doet daar wekelijks verslag van. Door zijn verslagen terug te lezen kun je van week tot week afkijken hoe Dokter Groen zijn planten behandelt, hoe hoog hij zijn lamp hangt en wanneer hij de klok van 18/6 naar 12/12 schakelt. Hier is een verslag van de laatste kweek van Dokter Groen van week tot week.

Als ik jouw planten bekijk, dan valt het me op dat de potten naar verhouding best groot zijn. Hierdoor geef je al snel teveel water. Teveel water zou goed de oorzaak van de vergeelde bladeren en de langzame groei kunnen zijn. Ik zou je daarom aanraden om de zaden na het ontkiemen eerst in kleinere potjes te laten groeien. Potjes met een inhoud van ongeveer een koffiebeker zijn beter voor de eerste twee tot drie weken.

Wanneer je de ontkiemde zaden in de kleine potjes hebt gedaan, zet je ze in de CNNBS kweekkast en hang je de lamp 20 tot 25 centimeter erboven. 10 Centimeter is veel te dichtbij, het licht van de lamp is daardoor veel te fel, waardoor bladeren kunnen verbleken (vergelen). Hang de lamp dus in ieder geval 20 centimeter boven de plantjes en stel de schakelaar in op ‘vegging’. De dimmer (lumen) mag je gewoon vol aanzetten en je zet het lichtschema op 18/6 (18 uur licht, 6 uur donker).

Na vier tot vijf weken in de kleine potjes zouden de planten er ongeveer uit moeten zien als op de foto hieronder, en kunnen ze worden verpot naar hun eindpotten. De schakelaar laat je nog steeds op ‘vegging’, de lumen (dimmer) laat je voluit aan en de lamp verhoog je met de planten mee, zodat de afstand steeds 20 centimeter blijft.

Wanneer bloeien?

De foto hierboven is van Dokter Groen, hij kweekte negen planten onder de 100 Watt Hans Panel in zijn CNNBS G-Kit en zette de planten na 7 weken op 18/6, onder een 12/12 lichtschema. Jij kweekt 4 planten onder de 180 Watt Hans Panel. Omdat het wattage van jouw lamp wat hoger is zouden jouw planten iets sneller moeten groeien maar omdat je er 4 kweekt ipv 9 zul je willen dat ze iets groter zijn voordat je ze laat bloeien.

Een aantal groeiweken noemen is lastig, je zult op het formaat van je planten moeten af gaan om het moment te bepalen waarop je de klok op 12/12 zet. Je moet er rekening mee houden dat de wietplanten vanaf dat moment nog eens dubbel zo groot zullen worden. Om je te helpen hieronder een foto van de vier wietplanten van Mr. Kush (bekend van Mediwietsite) op het moment dat hij de klok op 12/12 zette.

Na de omschakeling naar 12/12 is het wachten tot je de eerste bloeiharen ziet. Hou de schakelaar nog steeds op ‘vegging’, de lamp op 20 centimeter en de dimmer op volledig vermogen. Pas wanneer de planten daadwerkelijk bloeien schakel je de lamp in op ‘flowering’ in plaats van ‘vegging’. Hierna zal het steeds moeilijker worden om de lamp op 20 centimeter te houden, omdat de planten te hoog worden. Dit is gelukkig ook geen punt meer, want wietplanten kunnen in de bloeifase veel meer licht aan.

Voeding en water

Ik hoop dat je hier wat aan hebt Natasja, hou er rekening mee dat je de planten natuurlijk ook steeds van water en voeding moet blijven voorzien. Geef de planten geen voeding zolang ze mooi donkergroen van kleur zijn en begin met voeden wanneer je ziet dat de bladeren iets lichter van kleur worden. In de groeifase gebruik je groeivoeding met veel stikstof (N). Pas wanneer de planten bloeien geef je ze bloeivoeding waar juist veel fosfor (P) en kalium (K) in zit. Wees verder spaarzaam met plantenvoeding, je kunt altijd wat meer geven maar voeding uit de aarde halen is lastiger.

Probeer je planten ook niet teveel water te geven, als ze te nat staan blijft de groei ook achter. Het beste kun je pas water geven als de bovenste drie tot vier centimeter van de aarde is ingedroogd. Let ook goed op de stand van de bladeren, idealiter staan die schuin omhoog gericht. Hangen ze slap dan staat de plant te droog. Krullen ze omlaag zoals op jouw rechterfoto, dan hebben ze meestal teveel water.

Heel veel succes met de Bad Azz Kush Natasja, ik hoop dat ik je bruikbare tips heb kunnen geven. Hieronder nog een foto van de laatste oogst van Dokter Groen uit de CNNBS kweekkast om je weer wat hoop op succes te geven.

-xxx- Muna

(advertenties)