(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Het is altijd lastig om op afstand de oorzaak van bladproblemen aan te wijzen maar onze lieve Muna waagt zich er toch weer aan. Deze keer gaat het om White Widow planten. Ze staan met hun wortels in de aarde, krijgen voeding van Bio-Green en beginnen er een beetje raar uit te zien, zoals Raf het zelf zegt. 

De White Widow planten van Raf gaan eigenlijk best goed, als je je bedenkt dat dit zijn allereerste kweekronde binnen is, en de planten ook al een aanval van trips achter de rug hebben. Alleen nu de bloeifase ten einde loopt beginnen de planten er toch wel een beetje ‘raar’ uit te zien, aldus een bezorgde Raf die zich afvraagt wat hij toch verkeerd heeft gedaan?

Onderwerp: Raad gevraagd: White Widow op aarde, voeding is Bio-Green


Bericht: Beste Muna, ik heb een vraagje over mijn plant. De bladeren beginnen er een beetje raar uit te zien. Voeding geef ik van Bio-Green, zoals voorgeschreven op het voedingsschema. De plant staat op de grond, het is mijn eerste kweek en ik vraag mij af wat ik verkeerd heb gedaan? De bladeren beginnen te verkleuren en de planten staan 48 dagen in bloei. Een paar weken geleden had ik ook een probleem met trips, misschien is dit de oorzaak en is de trips nog niet helemaal vernietigd. Met vriendelijke groeten, Raf

White Widow vergeelt

Hoi Raf, voor je eerste kweekronde heb je een aardige binnentuin aangelegd zo te zien. En op die paar gele bladeren na, zien ze er ook best wel goed uit eerlijk gezegd. Laat ik het zo zeggen, ik heb eerste kweekjes gezien die er minder mooi uitzagen. Je topontwikkeling is goed, de meeste bladeren zijn mooi groen en hangen niet dus het zal best goedkomen met deze oogst. Alleen tja, die gele bladeren…

Zonder foto’s zou ik zeggen dat het hier om gewone herfstverschijnselen gaat. Het is op zich namelijk helemaal normaal dat een indica tegen de 48-ste bloeidag begint te vergelen. In jouw geval kun je aan de foto’s echter goed zien dat de vergeling hier een andere oorzaak moet hebben. Normale vergeling omdat de bloeifase ten einde loopt, begint met lichtgroene bladeren die langzaam in zijn geheel steeds geler worden. De vergeling van jouw planten is veel vlekkeriger en als je goed kijkt zie je ook bruine stippen op de aangetaste bladeren.

Het is normaal als wietplanten in de laatste bloeiweken geleidelijk vergelen. Foto: PopFoto, Shutterstock

Kalium

Met de trips heeft het ook niets te maken want sporen van trips zijn kleine zilverkleurige vlekken. In een gevorderd stadium zien door trips aangetaste planten er ook veel minder gezond uit dan jouw White Widows. Nee, ik denk eerder aan een tekort, en wel een Kalium tekort in dit geval. Wietplanten hebben een hoop Kalium nodig in de bloeifase, dus het is logisch dat een tekort eraan nu tot uiting komt.

Overigens ben ik niet bang dat er onvoldoende Kalium in de grond zit, want je geeft voeding volgens een schema (daarin zit meer dan voldoende Kalium). Het probleem is volgens mij dat je plant de Kalium niet goed kan opnemen omdat de pH-waarde in de grond niet helemaal goed is. Meet je de pH-waarde van je voedingswater en breng je die steeds op de juiste pH-waarde tussen de 6,3 en 6,8? Zo niet, dan zou ik daar mee beginnen.

Als je goed kijkt zie je ook bruine vlekken op de vergeelde bladeren van de White Widow’s.

Onjuiste pH-waarde

Ook als je het voedingswater wel steeds op de juiste zuurtegraad brengt kan de pH-waarde in de grond trouwens wel een beetje verkeerd zijn. Daarom raad ik je aan om de zuurtegraad van de aarde even te meten. Neem hiervoor een glas water en zuur dat af tot het een pH-waarde van 7,0 heeft en dus pH-neutraal is. Hier voeg je een eetlepel van je aarde (neem een monster halverwege de pot) aan toe en roert dat even. Na een half uurtje meet je de pH waarde van het water en je weet de pH waarde in je grond.

Is de pH-waarde inderdaad te hoog of te laag, dan kun je dat het beste geleidelijk compenseren met de pH-waarde van het voedingswater. Is de pH-waarde van je aarde te hoog, geef je plant dan voedingswater met een net iets lagere pH-waarde dan gewenst, bijvoorbeeld 5,5. Als de pH-waarde te laag is, compenseer je het met voedingswater met een pH-waarde van bijvoorbeeld 7,5.

Spoelen

pH-problemen kunnen ook ontstaan door teveel voeding, hierdoor komen er teveel zouten in de aarde. Als je denkt dat dit bij jouw White Widow ook het geval is, dan is het misschien een goed idee om de planten te spoelen. Het spoelwater spoelt de overtollige zouten dan uit de aarde maar let op, spoel alleen als gewoon verhogen of verlagen van de pH-waarde niet werkt, want het brengt ook risico’s met zich mee. Je zou je plant kunnen verdrinken.

Als je toch besluit om te spoelen, geef je planten dan 1 tot 3 keer de inhoud van de pot aan water. Gebruik water zonder voeding maar breng het wel op de goede pH-waarde (tussen de 6,3 en 6,8).

Heel veel succes met de White Widos Raf! Je eerste kweek is bijna ten einde dus geniet van je eerste oogst.

-xxx- Muna

(advertentie)