(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Grootschalig en goedkoop cannabinoïden van farmaceutische topkwaliteit kweken voor medicinale toepassingen, zónder dat er ook maar een wietplant aan te pas komt… Kan dat? Het biotechnische bedrijf Intrexon Corporation uit Hongarije denkt van wel. Door specifieke cannabinoïden te laten groeien op fermenterende gist wordt extraheren uit wietplanten straks wellicht overbodig!

Grote en snel groeiende afzetmarkt voor cannabinoïden

Het klinkt nu misschien nog wat sciencefiction-achtig allemaal, maar de mens is ook al in staat om een mensenoor te laten groeien op een muis, dus waarom zou je dan niet gist kunnen gebruiken om de werkzame bestanddelen uit wiet op te kweken voor bijvoorbeeld de farmaceutische industrie?

Nu is de extractie van cannabinoïden zoals THC, CBD en nog 109 anderen al een enorme en snel groeiende industrie. Denk maar eens aan de mogelijkheden om extracties (meestal in de vorm van concentraat of olie) te gebruiken in edibles (eetbare of drinkbare cannabisproducten) of in cartridges voor vaporizers. Er bestaan verschillende methoden om de gewilde cannabinoïden uit de plant te halen, maar de overeenkomst is dat het allemaal grondstof-intensieve processen zijn die een grote hoeveelheid rauwe cannabis vereisen.

‘Grote stappen’

Vandaar de interesse van diverse bedrijven in en buiten de VS om cannabinoïden te extraheren zonder überhaupt wietplanten te hoeven kweken! Dat idee staat dan ook centraal in wat de Hongaarse biotech-reus Intrexon Corporation ‘een baanbrekende innovatie’ noemt. Het biochemische bedrijf uit Boedapest heeft zichzelf als doel gesteld om ‘de kwaliteit van leven en gezondheid op de planeet te verbeteren’.

Afgelopen maandag maakte de onderneming in een persbericht wereldkundig dat er ‘grote stappen zijn gezet’ in hun project om cannabinoïden te produceren uit gist.

Beter DNA

Op het microbiologische platform van Intrexon onderzoekt men de ontwikkeling van cannabinoïden-productie voor medicinaal gebruik. ‘Dankzij het gebruik van gepatenteerde technieken – die men ‘Better DNA’ noemt, red. – heeft het bedrijf een gist soort ontwikkeld die goedkoop robuuste en consistente cannabinoïden oplevert via fermentatie.’

Het proces maakt gebruik van microben (eencellige micro-organismen) en daardoor, beweren de Hongaren, heeft het de potentie om een grotere ‘supply-chain security’ op te leveren. Hun gistproces ‘vermijdt de grondstof-intensieve isolatie die vaak leidt tot verschillen in kwaliteit en kwantiteit in de eindproducten’.

Zeldzame en nieuwe cannabinoïden

En je begrijpt dat we het hier dan eens niet per se hebben over de al genoemde bekende cannabinoïden als THC en CBD, want die zitten wel voldoende in de wiet/hennepplant van Moeder Natuur.

‘Deze veelzijdige gistsoort is ontworpen om de productie mogelijk te maken van cannabinoïden die vandaag de dag alleen in minuscule hoeveelheden worden geproduceerd in cannabisplanten, alsook nieuwe cannabinoïden’, zo claimen de Hongaren.

Het proces is vervolgens opgeschaald en zo krachtig gemaakt dat ‘relevante commerciële doelen’ gehaald kunnen worden. Daarbij moeten we dan denken aan de productie van 1 kilo pure cannabinoïden voor minder dan duizend dollar.

Geen wietplant meer nodig

‘Net als met sommige andere vergelijkbare projecten van ons die in de pijplijn zitten, biedt de weg van microbiologische fermentatie om cannabinoïden te produceren voordelen ten aanzien van de traditionele plantgebaseerde extractie’, stelt dr. Chris Savile. Hij is Executive Director Commercial Operations bij Intrexon. ‘Dankzij onze capaciteiten en ervaring verwachten we de komende jaren de soorten te kunnen optimaliseren die specifieke cannabinoïden op commerciële wijze kunnen produceren.’

Tja, je kan niet ontkennen dat de (farmaceutische) industrie wel oren heeft naar goedkope en gestandaardiseerde cannabinoïden, zeker als die zonder hulp van wietplant of cannabisbranche aangeschaft kunnen worden.

Het aandeel Intrexon, dat genoteerd staat aan de beurs in New York, steeg in ieder geval met 30 procent op de dag dat bovenstaand nieuws wereldkundig werd gemaakt…

[openingsbeeld:  mikeledray/Shutterstock]
(advertentie)