(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Onze lieve Muna krijgt wekelijks meer vragen binnen, dan ze in haar vragenrubriek kan beantwoorden helaas. Vandaag beantwoord ze daarom niet één, maar vier kwekende CNNBS lezers. Te beginnen met Mike, in wiens wietplant ‘ze’ hebben zitten knippen… Zou zijn plant nog te redden zijn?

In plaats van een diepgaand verhaal waar één CNNBS lezer mee geholpen is, behandel ik vandaag een keer wat meer vragen. Te weten die van Mike, A., Arie en Pumb. Ik trap het vragenvuur af met Mike en zijn verknipte wietplant. Hij vraagt zich af of zijn plant nog te redden is.

 

Verknipt

Naam
Mike
Onderwerp
Kan deze nog gered worden?
Bericht
Hoi Muna, ik heb een probleem. Ik ben een gewoon plantje aan het zetten (Royal Queen Diamond) maar ze hebben er een beetje aan zitten knippen. Valt deze plant nog te redden of kan ik hem beter weggooien? Dank je, Mike.
Bijlagen

Hoi Mike, wat een schattig klein wietplantje! Natuurlijk valt de plant nog te redden; weggooien is altijd zonde want het duurt sowieso weer een maand om vanuit een zaadje een nieuwe wietplant van dit formaat op te kweken. Ik vraag me alleen wel af wie je met ‘ze’ bedoelt, lopen er een paar mysterieuze Edward Scissorhands bij jou in huis rond of zo? 

Nou ja, op zich is het geen ramp hoor, als ik het zo zie hebben ‘ze’ een poging gedaan om het plantje te dieven. Aan de bovenkant groeien nog genoeg takken die verder kunnen uitlopen. Ik zou deze plant alleen wel wat meer licht, en wat minder water geven. De bladeren hangen wat naar beneden en het lijkt erop dat dat komt omdat de aarde een beetje te nat is.

Succes met het redden van de Royal Queen Diamond Mike, hou ‘ze’ in het vervolg maar bij haar vandaan.
-xxx- Muna

 

Onverstandig

Naam
A.
Onderwerp
Kweek
Bericht
Goedendag Muna, ik heb een vraag over het elektriciteit-verbruik van de HPS lampen. Ik heb namelijk een tent van 2 bij 2 bij 3 meter hoog, waarin precies 81 planten passen. Is het verstandig om 4 600 Watt HPS lampen te gebruiken? Zo ja, gaat het veel elektriciteit vreten? Mvg A.

 

Hallo A., nou ik begrijp wel waarom je niet je volledige voornaam durft te gebruiken hoor! 81 Wietplanten onder vier x 600 Watt HPS is wel een beetje meer dan een kweekje voor eigen gebruik, denk je ook niet? Goed, ik zal je toch maar adviseren, want ik zou niet willen dat je vier 600 Watt pitten gaat ophangen in een tentje van 2 bij 2. Dat wordt echt wel een beetje overkill, en bovenal zal het al snel te heet worden. Je kunt met die hoogte beter één mooie double ended 1000 Watt HPS lamp gebruiken, of twee lampen van 600 Watt. 

81 Wietplanten onder vier x 600 Watt HPS is wel een beetje meer dan een kweekje voor eigen gebruik, denk je ook niet?

Wat het allemaal aan elektriciteit verbruikt kun je uitrekenen. Voor vier 600 Watt lampen is dat dus 2400 Watt (plus nog een beetje voor de voorschakelaars) x 1386 uur (vijf weken groeien, negen weken bloeien) = 3326400 Watt. Gedeeld door 1000 (1 kilowattuur is 1000 Watt) = 3326,400 kilowattuur. Vermenigvuldig dit met je tarief per kilowattuur (bijvoorbeeld 20 cent) en je komt op €665,28 euro aan extra stroomverbruik voor deze kweek. Verstandig is het echter allemaal niet. 

Doe je voorzichtig A., en laat je alles professioneel aansluiten daar? 
-xxx- Muna

 

Arie’s eerste keer

Naam
Arie
Onderwerp
Knippen
Bericht
Denk je dat ik dit goed gedaan hebt zo? Mijn eerste keer namelijk.
Bijlagen

Helemaal goed Arie, mooie oogst daar!
-xxx- Muna

 

1200 Watt?

Naam
Pumb
Onderwerp
Temperatuur te hoog.
Bericht
Beste Muna, ik ben een beginnend kweker en loop tegen een probleem aan. Ik heb een tent van 1,50 x 1,50 x 2. Met 2 600 Watt HPS lampen, een koolstoffilter van 800 M3 en Ruck afzuiger 750 M3. Verder heb ik een actieve inblaas van 500 M3. Mijn probleem is: als ik alle twee de lampen laat branden stijgt mijn temperatuur heel snel naar +/- 32 graden. Wanneer ik alles even laat lopen met 1 lamp, dan zit ik perfect op 27/28 graden. Hoe kan dit? Ik heb al een extra actieve inblaas erbij gekocht en toch stijgt de temperatuur veel te veel wanneer beide lampen aan zijn. Dit was een complete tent dus men zou zeggen dat het mogelijk is om met 2 x 600 Watt lampen te kweken? Wat kan ik doen? Een zwaardere afzuiging als nog erbij halen (bijvoorbeeld een 1000 M3)? Ik heb mijn thermo/hygrometer op pothoogte in een hoek geplaatst met een afdakje van karton, zodat er niet directe stralen op komen. Heb jij tips? Ik hoor ze heel graag.

 

High Pumb, mooie setup heb je als ik het zo hoor maar twee 600 Watt lampen is toch echt te veel in een tentje van 1,5 bij 1,5 meter. Dat is dan ook meteen het probleem, en dat ga je als je het mij vraagt (en dat doe je) ook niet oplossen met een zwaardere afzuiger. Ik ben erg benieuwd waar je deze tent met twee 600 Watt HPS lampen als complete set hebt gekocht, was de tweede lamp niet gewoon als reserve bedoeld?

Ik snap best dat je meer wiet wil oogsten maar op deze manier zal de hitte van de twee lampen eerder voor mínder oogst zorgen. Waarom gebruik je niet gewoon één van de lampen, en hou je de ander als reserve? Dat lijk me een stuk beter op temperatuur te houden in ieder geval. Je zegt een beginnende kweker te zijn, dus een beetje oefening lijkt me sowieso niet verkeerd voordat je met 1200 Watt aan de haal gaat.

Kijk, ik zou je wel kunnen vertellen hoe je door extra CO2 toe te voegen, je voorschakel-apparaten buiten de tent te plaatsen (als je dat nog niet doet) en inderdaad een grotere afzuiger te gebruiken, én je lucht aan- en afvoer goed te regelen, misschien de temperatuur onder controle kunt krijgen, maar dat ga ik niet doen.

Kijk, ik zou je wel kunnen vertellen hoe je door extra CO2 toe te voegen, je voorschakel-apparaten buiten de tent te plaatsen (als je dat nog niet doet) en inderdaad een grotere afzuiger te gebruiken, én je lucht aan- en afvoer goed te regelen, misschien de temperatuur onder controle kunt krijgen, maar dat ga ik niet doen. Dat is namelijk vragen om problemen; 1200 Watt aan HPS licht in een kleine kweektent met wietplanten proppen is gewoon vragen om problemen. En dan is een paar graden nog niet eens het grootste probleem, je hebt veel meer te verliezen wanneer er brand in de tent uitbreekt. 

Succes met je kweek Pumb. Mocht je toch per se twee 600 Watt lampen willen gebruiken, kijk dan uit naar een tent van 2 x 2, of 2 x 3 meter. 
-xxx- Muna

(advertenties)