(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Zondag organiseert het VOC voor de negende keer Cannabis Bevrijdingsdag, in het Flevopark in Amsterdam. Om alvast in de stemming te komen een korte terugblik op de geschiedenis van dit gratis protestival. En wie kan dat beter verzorgen dan de VOC-voorzitter himself?

Geen Global Marijuana March in Nederland

Het VOC is opgericht in januari 2009, een paar weken na het eerste Cannabis Tribunaal in Den Haag. Volgens mij bespraken we bij de oprichtingsvergadering al hoe vreemd het was dat ruim 300 steden wereldwijd elk jaar een Global Marijuana March organiseerden, maar dat geen enkele Nederlandse stad mee deed. Zelfs Amsterdam niet. Dus gingen we aan de slag om tenminste in de hoofdstad een manifestatie te organiseren. De naam kwam van Joep Oomen, die in Antwerpen al een paar edities van Cannabis Bevrijdingsdag had georganiseerd met cannabis social club Trekt Uw Plant.

2009, de eerste Cannabis Bevrijdingsdag

De Global Marijuana March staat op de kalender voor de eerste zaterdag in mei, hoewel sommige steden kiezen voor een andere datum. We zijn tenslotte allemaal cannabista’s: individueel en eigenwijs. In het begin haakten we met Cannabis Bevrijdingsdag aan bij de internationale datum: de eerste editie op het Museumplein was op zaterdag 9 mei 2009, de tweede, in het Westerpark, op zaterdag 8 mei 2010. Op het Museumplein speelde Joost Belinfante een geweldige versie van Nederwiet met reggaeband The Low Budgetarians. Onder meer Nicole Maalsté en D66 politicus Boris van der Ham spraken de ongeveer 300 bezoekers toe.

Spinvis, Armand, Ziggi Recado

Het jaar daarop hadden we voor het eerst een eigen poster; in 2009 hadden we simpelweg een uitgeknipt printje op de internationale poster van de Global Marijuana March geplakt met de website, datum en locatie. We hadden dan ook een fraaie line-up in 2010, met Spinvis als headliner en het eerste optreden van Armand op Cannabis Bevrijdingsdag. Helaas was het nogal koud en bleek onze nieuwe locatie, het Westerpark, nogal winderig. We probeerden het nog één jaar in mei, met headliner Ziggi Recado en een memorabel optreden van Einstein Barbie, daarna verhuisden we naar juni. Na bestudering van de festivalkalender en de KNMI weergegevens kwamen we uit op de tweede zondag in juni.

In 2014 moesten we gedwongen verhuizen naar een nieuwe locatie. Maar wat aanvankelijk een forse domper leek, bleek al snel een blessing in disguise

En het werkte: met de vierde editie hadden we prima weer en het hoogste bezoekersaantal tot dan toe. Een voor mij onvergetelijk moment van die vierde editie: de Marokkaanse spreker Chakib el-Khayari begint zijn speech in het Berbers en van alle kanten snellen Marokkaanse Nederlanders richting podium die hun oren niet kunnen geloven. Wat in de coffeeshop geldt, geldt ook op Cannabis Bevrijdingsdag: hier is de integratie wél gelukt. Zoals het Parool in 2015 schreef: “Als er een diversiteitsprijs was voor festivals, dan had de Cannabis Bevrijdingsdag gewonnen.”

Volwaardig festival

Een belangrijke mijlpaal was het besluit van Dutch Passion om in 2013 hoofdsponsor te worden. Dat gaf ons de kans Cannabis Bevrijdingsdag uit te bouwen tot een volwaardig festival. In 2014 moesten we gedwongen verhuizen naar een nieuwe locatie. Maar wat aanvankelijk een forse domper leek, bleek al snel een blessing in disguise. Ik had zelf in 2014 nog nooit van het Flevopark gehoord, maar het is een ideale locatie voor Cannabis Bevrijdingsdag gebleken.

Vrijwilligers en steun van de branche

Tegenwoordig beginnen we al in september met de planning en voorbereiding van Cannabis Bevrijdingsdag. We hebben dit jaar 26 sprekers uit negen verschillende landen en zijn uitgegroeid tot het grootste cannabis evenement van de Benelux. Dankzij het werk van tientallen vrijwilligers en dankzij de steun uit de branche is de toegang ook dit jaar weer gratis en kunnen we een programma presenteren van het hoogste niveau.

Speciaal voor de lezers van CNNBS – en na vriendelijk doch beslist aandringen van de hoofdredacteur – deel ik de nog niet openbare link naar het programmaboekje van Cannabis Bevrijdingsdag 2017: klik HIER maar op. Maar we houden het onder ons, hé…?

Tot zondag!

(advertentie)