(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Terwijl Mark Rutte vecht voor zijn politieke leven legaliseert New York cannabis. De deuken en krassen die Rutte de afgelopen week opliep versterken sowieso de positie van D66 bij de vorming van een nieuw kabinet. Als Rutte vertrekt, dan ligt de weg naar legalisering open.

Zelfgemaakte shit show

Mooie tijden voor politieke junkies en ongekende taferelen in Den Haag. Onze minister-president lijkt het vertrouwen van iedereen behalve zijn partijgenoten kwijt te zijn. Het lukte me niet om de volle veertien uur van het Tweede Kamerdebat over de kwestie ‘Pieter Omtzigt: functie elders’ uit te zitten, maar het grootste deel heb ik bekeken. Ik heb wel eens saaiere Kamerdebatten gezien.

Ook ik dacht na de eerste twee uur dat Rutte deze zelf gemaakte shit show niet zou overleven. Maar het lukte ‘Teflon Mark’ toch weer om weg te glibberen. Dat ik ooit nog eens zou juichen om ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers: de wonderen zijn de wereld nog niet uit. Segers’ Paasboodschap -wij doen niet mee aan een nieuw kabinet onder Rutte – ging er bij mij in als Gods woord in een ouderling. 

Haalt Rutte zijn vurig gewenste record?

Het blijft dus spannend: zijn we getuige van de politieke ondergang van de man die cannabis steevast ‘rotzooi’ en ‘troep’ noemt? Of lukt het Rutte toch om de langst zittende minister-president allertijden te worden? Om de huidige recordhouder Ruud Lubbers (CDA) in te halen moet hij tot september 2022 premier van Nederland blijven. Rutte zal er alles aan doen om in het Torentje te blijven, zoveel is zeker.

Na de moord op advocaat Derk Wiersum stelde Rutte cannabisconsumenten indirect verantwoordelijk voor die liquidatie

Rutte heeft legalisering van cannabis tien jaar lang tegen gehouden. Bij het meest recente VVD-congres, in december 2020, trok hij alles uit de kast om de leden tégen een motie te laten stemmen om legalisering op te nemen in het verkiezingsprogramma. Na de moord op advocaat Derk Wiersum stelde Rutte cannabisconsumenten indirect verantwoordelijk voor die liquidatie. Rutte loog in de bonnetjesaffaire en hield hoofdrolspelers Opstelten en Teeven de hand boven het hoofd tot aan hun gedwongen vertrek.

De (schade)rekening van 10 jaar Rutte

De rekening van tien jaar Rutte: duizenden thuistelers zijn dakloos gemaakt, kwaliteitscontrole van cannabis in de coffeeshops is nog steeds onmogelijk en zelfs verboden, het verdienmodel van criminele organisaties wordt beschermd en is dankzij de repressie nóg winstgevender, miljarden zijn verspild aan de failliete war on drugs en Nederland is miljarden misgelopen die nu in o.a. Canada, de VS en Israël met legale cannabis worden verdiend. 

In de nieuwe Tweede Kamer kun je de partijen die tégen legalisering zijn letterlijk op één hand tellen: CDA, ChristenUnie, SGP, PVV en de VVD, zolang Rutte daar de scepter zwaait. Legalisering wordt steeds meer een no-brainer, zie Malta, Mexico, New York, Virginia, New Mexico enzovoort. Als Rutte weg is, kan cannabis volgend jaar legaal zijn in Nederland. 

Nog 2 jaar Rutte en daarna Kaag als MP?

In Arizona lukte het binnen drie maanden: op 3 november vorig jaar stemde een meerderheid vóór legalisering en op 22 januari openden reeds de eerste legale cannabiswinkels in Arizona. Rutte is niet alleen een sta-in-de-weg voor de verandering van de bestuurscultuur in Den Haag, maar ook voor de legalisering van cannabis, die Nederland zoveel goeds zou brengen. 

Misschien draait de formatie wel uit op een Israëlische variant, de zogenaamde Rotation Government. Rutte zou dan de eerste helft van de kabinetsperiode minister-president zijn, waarna Sigrid Kaag het stokje overneemt voor de tweede helft. Voorlopig zal ik nog regelmatig Politiek 24 bingewatchen en luisteren naar de uitstekende NRC-podcast Haagse Zaken. 

Toevallig valt de formatie samen met de jurering van de HighLife Cannabis Cup, waaraan ik deze week ben begonnen. Uiterlijk 4 juni moet ik mijn scores doorgeven. Benieuwd of er dan al een nieuw kabinet zit…

[openingsfoto: Alexandros Michailidis/Shutterstock, foto protestbord: a katz/Shutterstock]
(advertentie)